Prof. Dr. Uğur Şahin: Protokol imzalarsak Ocak'ta Türkiye'ye aşı gelir

Prof. Dr. Uğur Şahin'in sahip olduğu BioNTech'in Pfizer ile geliştirdiği koronavirüs aşısı 'BNT162b2' tüm dünya için umut oldu. "Sadece zenginlere gitmeyecek" diyen Şahin, 'Yüzde 90 etkili' denilen koronavirüs aşısını anlattı.

Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurduğu BioNTech'in Pfizer ile geliştirdiği ve 'Yüzde 90 etkili' olduğu belirtilen koronavirüs aşısının detaylarını yine Prof. Dr. Şahin anlattı.

Uğur Şahin'in açıklamaları şöyle:

"Artık son aşamadayız. Avrupa İlaç Ajansı EMA ile Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’den gelecek onayı bekliyoruz. Dünyanın ihtiyacı olan milyonlarca doz aşıyı karşılayabilmek için geçtiğimiz aylarda Almanya Marburg'da da bir üretim tesisi açtık. Üretim ve tedarik aşamaları için Pfizer ile ortaklık kurarak aşının üretimine şimdiden başladık.

"ARALIK SONUNDA ABD İLE AVRUPA'YA DAĞITACAĞIZ"

Aralık ayının son günlerinde aşının Avrupa ve Amerika’da dağıtımı onaylanabilir. Bu da ilk birkaç milyon doz aşı için olacak. 2021 Ocak-Şubat ayında Avrupa'ya ve Amerika'da aşılarımızı dağıtmaya başlayabiliriz. Altıncı aya kadar ise en azından 200-300 milyon doz dağıtmayı planlıyoruz. Her şey yolunda giderse 2021 yılı bitmeden yaklaşık 1,5 milyar doz aşı üretilecek ve dünyanın her yerine dağıtımı için çalışılacak.

basliksiz-1.jpgAlman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin

"PROTOKOL SONRASI TÜRKİYE'YE DE AŞI GÖNDERECEĞİZ"

Türkiye için de Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirmemiz gerekecek. Bir protokol imzalandığı takdirde Ocak-Şubat-Mart aylarında Türkiye’ye de aşı dozlarını getirme imkanı doğacak. Sağlık Bakanlığı kaç doza ihtiyaç olduğu ve ne zaman gerekli olduğunu bildirdiği takdirde, Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz.

Aşının çok düşük sıcaklıklarda nakli çok önem taşıyacak. Pfizer ile yaptığımız işbirliği neticesinde, aşının dünya çapında dağıtım ağını oluşturacağız (Almanya ve ABD üzerinden). Bütün aşılarımızın eksi 70 derecede nakliyesi sağlanacak.

"RANDEVU SIRASIYLA AŞI OLUNACAK"

Aşı merkezlerinde de eksi 70 derecede depolanabilecek. Ancak aşılamanın yapılacağı (daha küçük) merkezlere, normal buzdolaplarında ulaştırılabilecek ve sonraki 5 gün içinde aşılamanın yapılması gerekecek. 5 gün boyunca normal buzdolaplarında da yaklaşık 5 derecede bozulmadan muhafaza edilebilecek. Bu, gerçekleştirilemeyecek kadar zor bir operasyon değil. Çünkü ilk aylarda pandemi sürecinde insanlar randevu ile sırayla aşı olacaklar.

Sonraki aşamalarda ise daha stabil formülasyonlar üzerinde çalışacağız ve normal buzdolaplarında daha uzun süreler muhafaza edilebilmesini sağlayacağız. Böylece eczanelere dağıtımı ve doktrolara ulaştırılması da sağlanabilecek.

"AŞI SADECE ZENGİN ÜLKELERE GİTMEYECEK"

Milyarlarca doz aşı üretebilmek için global çapta işbirlikleri ve anlaşmalar yapıyoruz. İlk hedef 2021 yılı bitmeden 1,3 ila 1,5 milyar doza ulaşmak. Hesaplama yapacak olursak, ayda 100-110 milyon doz üretebileceğiz ve yaklaşık 10 ay gibi bir sürede bu hedefe ulaşmış olacağız. Aşının sadece zengin ülkeler için değil, ekonomik durumu kötü olan ülkeler için de ulaşılabilir olması çok önemli. Biz WHO-COVAX platformunda, farklı seviyelerde bu konuyu tartışıyoruz.

Şayet bir aşı başarılı olursa, tek bir aşı firması olarak değil, diğer firmalarla da birlikte çalışarak, Astra Zeneca, Moderna, BioNTech, Glaxo, Sanofi gibi, önümüzdeki 6 ayda, yani 2021-2022 döneminde, dünyanın her yerinde aşılama yapılabilmesine olanak sağlayacak milyarlarca doz aşı üreteceğiz. Ve ben inanıyorum ki bütün dünya aşıya ulaşabilecek."

TÜRKİYE'DE KAÇ KİŞİ KORONAVİRÜSTEN ÖLDÜ?

 

9 Kasım'da Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 2 bin 576 kişiye  koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu. 

 

Son 24 saatte 85 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 47 kişinin Kovid-19 tedavisini tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 340 bin 286'ya yükseldi. Hasta sayısı 396 bin 831, vefat sayısı 10 bin 972, ağır hasta sayısı 2 bin 876, aktif hasta sayısı 45 bin 573 oldu.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da son verilerle ile ilgili "Bugün tespit edilen 2 bin 576 yeni hastamız var. Ağır hasta sayımız dünden 127 fazla. Salgının yayılma hızının arttığı bu dönemde en etkili silahımız düzgün şekilde, ağız ve burnunu kapayacak şekilde maske takmaktır. Maskenizi doğru takarak virüs yükünü azaltın" paylaşımı yaptı. 

 

NE OLMUŞTU?

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşının virüse karşı yüzde 90'dan fazla etkili olduğu açıklamıştı.

6 ÜLKEDE 43 BİN KİŞİ TEST ETTİ

Ortak açıklamada, Kovid-19'a karşı BNT162b1 adlı aşı adayının 6 ülkede 43 bin 538 kişi üzerinde test edildiği, denemelerde şimdiye kadar ciddi bir güvenlik endişesi ortaya çıkmadığı belirtilmişti.

BioNTech, daha önce yaptığı açıklamada, 2020 sonuna kadar küresel olarak 100 milyon ve 2021 sonuna kadar yaklaşık 1,3 milyar doz aşı daha üretmeyi planlandığını duyurmuştu.

BİRÇOK ÜLKE İLE ANLAŞMA YAPTILAR

Pfizer ve BioNTech, söz konusu aşının tedariki için ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Kanada ve Japonya ile anlaşma imzalamıştı.

Şirketler, ABD hükümetine bu yıldan itibaren 100 milyon doz aşı sağlamak için 1,95 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN