Uğur Şahin 'dünyadaki en zengin Türk’ oldu

Uğur Şahin 'dünyadaki en zengin Türk’ oldu

Dünyanın en çok konuşulan isimleri arasında yer alan koronavirüs aşını geliştiren Almanya merkezli BioNTech şirketinin kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin en zengin Türk oldu.

ABD’li Pfizer şirketiyle birlikte koronavirüs aşısını geliştiren Almanya merkezli BioNTech şirketinin hisseleri aşı çalışmaları sonrası yüzde 250’nin üzerinde değer kazandı. BioNTech şirketinin kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, 5,1 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 500 insanı arasına girmeyi başardı.

ŞAHİN’İN SERVETİ BU YIL 3,7 MİLYAR DOLAR ARTTI

Yıla 38,5 dolar seviyesinden başlayan BioNTech hisse fiyatı, bugün 120 dolar seviyesinde bulunuyor. Şirketin piyasa değeri de şu an 28,9 milyar dolar seviyesinde.

Bloomberg milyarderler endeksi’ verilerine göre, BioNTech’in yüzde 18,8’lik hissesini elinde bulunduran ve şirketin aynı zamanda CEO’su olan Uğur Şahin yıl başından bu yana servetini 3,7 milyar dolar artırarak 5,12 milyar dolara yükseltti ve dünyanın en zengin 500 kişisi arasına girdi. Listedeki tek Türk de Uğur Şahin oldu.

Yıllar önce Türkiye’den Almanya'ya göç etmiş ailelerin çocukları olan Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, Covid-19’a karşı aşı geliştiren ilk bilim insanları arasında yer alıyor.

Dünyanın en zenginleri listesinde birinci sırada, 185 milyar dolarlık servetiyle Amazon’un patronu Jeff Bezos bulunuyor. İkinci sırada 145 milyar dolarlık servetiyle Tesla’nın patronu Elon Musk, üçüncü sırada 129 milyar dolarlık servetiyle Microsoft’un patronu Bill Gates bulunuyor.

UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

BioNTech'in CEO'su olan Prof. Uğur Şahin, Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde de çalışmalarını sürdürüyor. 


1966 yılında doğan Uğur Şahin, daha evvel de eşi Dr. Özlem Türeci ile beraber kurucusu olduğu Ganymed adındaki ilaç şirketinin Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak çalışıyordu. Onkolog ve immünolog olan Uğur Şahin, Hatay’ın İskenderun ilçesinde doğduktan sonra 4 yaşında ailesiyle beraber Almanya'ya göç etti.
Babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışan Uğur Şahin, doktor olmak istiyordu. Bir fabrika işçisinin çocuğu için ulaşması zor bu hayali gerçekleştiren Uğur Şahin, bugün eşiyle beraber Almanya'nın en zengin 100 insanı arasında yer alıyor.

İngiliz Telegraph gazetesine göre Uğur Şahin ve eşi, ilk şirketleri Ganymed'i 1,4 milyar avroya sattı. BioNTech'in piyasa değer ise 20 milyar avroyu geçiyor.

Telegraph, kanser tedavisine odaklanan şirketin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte pandemiyle mücadeleye odaklandığını belirtiyor.
Ocak ayında Prof. Uğur Şahin, ekibini toplayarak yeni görevlerinin virüsü yenmek olduğunu kaydederek, bunun insani bir görev olduğunu belirtmiş.

Ticari başarısına karşın üniversitede ders vermeyi sürdüren Uğur Şahin, toplantılara elinde bisiklet kaskıyla giriyor ve akademisyen arkadaşları tarafından mütevazi biri olarak tanınıyor.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN