Oxford aşısı en riskli gruptaki yaşlıların da bağışıklığını güçlendirdi

Oxford aşısı en riskli gruptaki yaşlıların da bağışıklığını güçlendirdi

Oxford ve AstraZeneca'nın ortak aşısının, en riskli grup olarak gösterilen yaşlılarda bağışıklığı güçlendirdiği belirtildi. Aşının ileri yaş grubunda da vücuttaki koruyucu antikor ve T hücreleri üretimini artırdığı açıklandı.

Dünya genelinde Kovid-19 vakaları 43 milyonu geçerken, aşı çalışmaları da son hızla sürüyor. Son olarak merakla beklenen Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın aşısıyla ilgili çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

ÖLÜM İHTİMALİNİ DE DÜŞÜRDÜ

Financial Times'ta yer alan habere göre, Oxford ve AstraZeneca'nın aşısı, koronavirüsünde en riskli grup olarak gösterilen yaşlılarda güçlü bir bağışıklık yaratmayı başardı. FT'nin elde ettiği bilgilere göre, aşının vücuttaki koruyucu antikor ve T hücreleri üretimini artırdığı, bunun da hastalığı ağır geçirme ve ölüm ihtimalini düşürdüğü tespit edildi.

56 GÜN BOYUNCA ANTİKOR ÜRETTİ

Sonuçları The Lancet dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, 18-55 yaş arasındaki sağlıklı gönüllülere uygulanan aşının bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıktı. 

Temmuz ayında elde edilen verilere göre, vücudun 56 gün boyunca antikor ve T hücresi ürettiği vurgulandı.

"UMUT VERİCİ BİR İŞARET"

Sonuçları değerlendiren Nottingham Üniversitesi’nden Viroloji Profesörü Jonathan Ball "Laboratuvarda elde ettikleri bulgular, 55 yaşa kadar olan grupta aşının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteriyorsa, bu daha ileri yaş grubu için de umut verici bir işaret" dedi.

01-003.jpg

DSÖ: KASIM SONUNDA BAZI SONUÇLAR ALABİLİR

Dünya Sağlık Örgütü, 23 Ekim'de Faz 3 denemeleri devam eden 10 aşı adayından bir veya ikisinin sonuçlarının Kasım sonunda alınabileceğini duyurdu. 

DSÖ Bilim Heyeti'nden başuzman Dr. Soumya Swaminathan, aşı çalışmaları ile ilgili "Devam eden aşı çalışmalarını izleyebildiğimiz kadarıyla en iyi beklentimiz, yıl sonundan önce, muhtemelen kasım sonundan itibaren, bir veya iki aşı denemesinden sonuç alabileceğimizdir" açıklaması yaptı. 

Halen dünya genelinde 10 aşının Faz 3 denemelerinin devam ettiğini işaret eden Swaminathan, aşıların başarılı olmasına ilişkin beklentilerin dengeli olması gerektiğini vurguladı.

Swaminathan, aşıların Kovid-19'a karşı başarılı olmama ihtimaline de işaret ederek "Çünkü aşı denemelerinin başarı oranlarının yüzde 10-20 olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE AŞI ÇALIŞMALARI HANGİ NOKTADA?

 

16 Ekim'de Kovid-19 aşı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da "Bilim aşı konusunda önemli gelişmeler gösteriyor. Fakat görünen o ki aşı bulunana kadar dünyayı zor günler bekliyor" dedi. 

 

Koca, dünyada faz 3 çalışması aşamasına gelmiş 6 aşının bulunduğunu, bu aşılardan iki tanesinin Türkiye'de olduğunu söyledi ve ekledi:

 

"Sanırım en geç bir buçuk ay içerisinde bu yapılan aşıların sonuçlarını bilebilmiş olacağız. Bu arada firmalarla da biz yakın iş birliği içindeyiz. Eğer bu anlamda koruyuculuğunu bağışıklık durumunu görmüş olursak, tatmin olursak, bu aşıları da temin ederek vatandaşımıza kullandırmayı düşünüyoruz. Bu çerçevede karşılıklı görüşmelerimiz söz konusu. Türkiye'de yapılan aşıların sadece bir tip olmadığını bilelim. Dünyadan birçok ülkeden farklı olarak geliştirilen birçok aşının Türkiye'de benzerlerinin geliştirildiğini bilelim. Bu aşılardan dört tanesi mesafe almış durumda, iki tanesi hayvan çalışması bitmiş durumda, bir tanesinin de inaktif dediğimiz aşının da dolumu bitmiş oldu, üretimi de tamamlandı. Gönüllülerin tespiti ve onların izalosyonu sağlanmış olacak. İki haftadan sonra gönüllülere uygulaması yapılacak. Yani faz 1 çalışması başlamış olacak."

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN