Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu'nda istifa: Sessizce görevden ayrıldı

Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu'nda istifa: Sessizce görevden ayrıldı

Koronavirüs salgınının ardından sosyal konularla ilgilenmek için oluşturulan Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu'ndan Prof. Dr. Bülent Çaplı istifa etti.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde, koronavirüs salgınında ortaya çıkan sosyolojik sorunları çözemek için oluşturulan Toplum Bilimleri Kurulu'ndan Prof. Dr. Bülent Çaplı’nın üç hafta önce istifa ettiğini ileri sürdü. Sarıkaya Prof. Dr. Çaplı'nın, kurulda kararlaştırılan Türkiye Barometresi araştırmasının yüz yüze yapılmasından vazgeçilmesinden rahatsız olduğunu ve bu nedenle ayrıldığını yazdı.

Sarıkaya yazısında,  Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu'nun koronavirüs salgınına karşı atılacak tüm adımları belirlemek adına, kamuoyu yoklaması yapılarak Türkiye Barometresi'nin çıkarılması için çalışmalara başlandığını ifade etti.

Bunun için Dünya Bankası’nın Barometre araştırması ve sonuçların tahlili için 1,1 milyon Türk Lirası ile destek kredisi verdiğini belirten Sarıkaya, "Ancak Toplum Bilimleri Kurulu’ndaki faaliyetler öyle tam da istendiği gibi ilerlemedi. Dünya Bankası’nın Barometre araştırması ve sonuçların tahlili için 1,1 milyon Türk Lirası ile destek kredisi verdiği çalışma için ihale açılamadı..." dedi.

bulent-capli.jpg

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Çaplı

Üç kamuoyu araştırmasının birlikte yapılması sonrasında Barometre'nin yüz yüze araştırmalarının yapılmasına karar verildiğini söyleyen Sarıkaya, "Kurul üyeleri de buna sıcak baktı, çünkü her bir aşaması yeni bir bürokratik süreci gerektirdiği için üçünün bir arada tek seferde gerçekleşmesinde fayda görüldü" diye yazdı.

"ÖRNEKLEM DEĞİŞİNCE DÜNYA BANKASI KREDİYİ GERİ ÇEKTİ"

Daha sonra araştırmanın Sağlık Bakanlığı’nın çağrı merkeziyle yapılmasına karar verildiğini ifade eden Sarıkaya, bu kez de Dünya Bankası'nın, örneklem değişimi nedeniyle yeni uygulamayı kabul etmediğin ve krediyi geri çektiğini söyledi.

Kamuoyunun tüm yönleriyle koronavirüs konusuna yaklaşımını ortaya koyacak Türkiye Barometresi araştırmasının yüz yüze yapılması iptal edilmediğini hatırlatan Sarıkaya, "Ancak daha ileri bir tarihe ötelendi. Konu bununla da kalmadı, iletişim alanında yapılacak planlamada da farklılıklar yaşandı" dedi. 

Yaşanan bu gelişmelerin Toplum Bilimleri Kurulu’nun “iletişim” alanında Türkiye'nin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Bülent Çaplı’yı rahatsız ettiğini söyleyen Sarıkaya yazısına şöyle devam etti:

Üç hafta kadar önce Bilim Kurulu’ndan ayrıldı. Prof. Dr. Çaplı, ayrılışını da öyle kırgın bir şekilde gerçekleştirmedi, Toplum Bilimleri Kurulu’nda birlikte çalıştığı arkadaşlarını telefonla arayıp ayrılma kararını iletti, ancak nedenleri üzerinde tek kelime etmedi.

TOPLUM BİLİMİ KURULU

Koronavirüs salgını için ilk kurulan Bilim Kurulu daha çok tıp hekimlerinden oluşunca, Nisan ayında sosyolojik sorunlar için de bünyesinde yeni bir Bilim Kurulu oluşturulmuştu.

Sağlık Bakanı Koca Toplum Bilimi Kurulu’nun amacını şu sözlerle özetlemişti:

“Pozitif bilimlerin sınırlayıcı yapısının ötesinde, yaratıcı dinamikleri hesaba katan toplum bilimleri mensuplarını salt bir bilim kurulu olarak değil, bir beyin fırtınası grubu olarak da görme eğilimindeyiz.”

KURULUN ÜYE YAPISI

Sosyoloji, iletişim, psikoloji, din sosyolojisi, istatistik, tıp tarihi, iktisat sosyolojisi gibi alanlarda çalışan bilim insanlarından oluşan 7 kişilik kurulda Prof. Dr. Erol Göka, Prof. Dr. Kemal Ataman, Prof. Dr. Nuran Yıldırım, Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Prof. Dr. Veysel Bozkurt, Prof. Dr. Teyfik Demir ve Prof. Dr. Bülent Çaplı yer alıyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN