Koronavirüse karşı aspirin mucizesi: Ölüm oranını yüzde 50 azaltıyor

Koronavirüse karşı aspirin mucizesi: Ölüm oranını yüzde 50 azaltıyor

ABD’li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma, aspirinin koronavirüse karşı en ucuz ve etkili ilaca dönüşebileceğini ortaya koydu. Asprin, her 3 koronavirüs hastasından birinin ölümüne neden olan kan pıhtılaşmasını önlüyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle 43 milyondan fazla kişiye virüs bulaştı. Ancak halen insanları koronavirüse karşı etkili bir ilaç veya aşı henüz bulunamadı. Salgının başlangıcından bu yana sadece deksametazonun ve remdesivirin durumu kritik Kovid-19 hastalarında ölüm riskini sınırlı bir şekilde azalttığı kanıtlandı. Yapılan son araştırma, aspirinin koronavirüs hastalarında ölüm riskini yüzde 50 oranında azalttığını ortaya koyarak umut verdi.

HEMEN HEMEN HER HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

ABD’de faaliyet gösteren Maryland Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, soğuk algınlığından, romatizmaya, karın ağrısından kalp hastalıklarına kadar geniş kapsamlı bir kullanım oranına sahip aspirinin Kovid-19 hastalarının tedavisinde yardımcı olabileceğini duyurdu.

Aspirin, ayrıca dünyanın birçok yerinde temin edilebiliyor ve fiyatı da oldukça ucuz.

ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 47 AZALDI

“Anesthesia and Analgesia” adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar 412 koronavirüs hastasını inceledi. Hastaların dörtte birine hastaneye yatırılışlarının ilk gününden itibaren günlük olarak 80 miligram aspirin verildi. Buna göre, aspirin verilen hastaların yüzde 43'ünün daha az yoğun bakıma alındığı ve yüzde 40'ının da daha az ventilatöre ihtiyaç duyduğu tespit edildi.

Bununla birlikte, bilim insanları aspirin alan hastaların ölüm riskinin, almayanlara göre yüzde 47 oranında azalttığını söyledi.  

KORONAVİRÜSE KARŞI EN ETKİLİ İLAÇ OLABİLİR

Araştırmanın yazarı Doktor Jonathan Chow çalışmanın önemini şu sözlerle vurguladı:

 “Çalışmamızın sonuçlarını doğrulamak için bir klinik deneme gerçekleştireceğiz. Bulgularımızın doğrulanması halinde aspirin, dünya genelinde Kovid-19’a karşı kullanılan en etkin ilaca dönüşebilir"

Ancak, bilim insanları, Kovid-19'a karşı riski yükselten yaş, cinsiyet, ırk, kilo ve kronik hastalıkların varlığı gibi faktörlerin de hesaba katıldığında aspirinin olumlu  etkisinin değişmediğini bildirdi. Aspirin alan ve kontrol grubunda yer alan Kovid-19 hastalarının benzer kanama risklerine sahip olduğu aktarıldı.          

ASPRİN PIHTILAŞMAYA KARŞI ETKİLİ

Uzmanlar, Aspirin’in kanı sulandırarak her 3 koronavirüs hastasından birinin ölümüne neden olan kan pıhtılaşmasını (tromboz) önlediğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan, Dr. Micheal Mazzefi, “Aspirin’in kan inceltici etkisinin Kovid-19 hastalarında ani kan pıhtılaşmasını engellediğini düşünüyoruz. Bu yüzden  Kovid-19 teşhisi olan hastaların doktora danışarak Aspirin almalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Öte yandan bilim insanları henüz koronavirüsün neden kan pıhtılaşmasına sebebiyet verdiğini çözebilmiş değil.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN