Korona ölümlerinin yüzde 15'i hava kirliliğinden

Korona ölümlerinin yüzde 15'i hava kirliliğinden

Amerikalı ve Çinli bilim insanları tarafından yapılan son araştırma, koronavirüs (corona virüs) ölümlerinin yüzde 15’inin hava kirliliğiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Sonuçları "Cardiovascular Research" dergisinde yayımlanan araştırmada, Amerikalı ve Çinli bilim adamlarının elde ettiği epidemiyolojik veriler incelendi. 

Dünya genelinde koronavirüs (corona virüs) nedeniyle yaşanan can kayıplarının yüzde 15'inin hava kirliliğiyle bağlantılı olduğu kaydedilen çalışmada, Doğu Asya’da, koronavirüs kaynaklı ölümlerin yüzde 27’sinin hava kirliliğine bağlı olduğu belirtildi. 

Çalışmada, bu oranın Avrupa’da yüzde 19, Kuzey Amerika’da ise yüzde 17 olduğu bilgisine yer verildi. 

HAVA KİRLİLİĞİ SEMPTOMLARI AĞIRLAŞTIRIYOR  

Araştırmacılar, koronadan ölümler ve hava kirliliği arasında direkt bir "sebep-sonuç" ilişkisi olmadığına fakat daha az kirli havaya maruz kalınması durumunda ölümlerin bir kısmının engellenebileceğine işaret etti. 

Mainz Üniversitesi Tıp Merkezinden Thomas Munzel, hava kirliliğine uzun süre maruz kalma ve Kovid-19'un yarattığı enfeksiyon bir araya geldiğinde özellikle kalp ve damarlar açısından olumsuz etkilere neden olduğunu vurguladı. 

Araştırmada, havadaki kirli partiküllere uzun süre maruz kalmanın, virüsün neden olduğu ölümcül sonuçlara yol açan semptomları ağırlaştırdığı kaydedildi.

75 MİLYON KİRLİ HAVA SOLUYOR

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'nın geçen Mayıs ayında yayımladığı Türkiye 2019 Hava Kirliliği Raporu'na göre Türkiye’de, kent ölçeğinde en az 75 milyon kişi kirli hava soludu. Son 5 yılda neredeyse bütün kentlerde hava kirliliğinin sürekli arttığının altı çizilen raporda, hava kirliliğinin en yoğun olduğu kentlerin Bursa, Adana, Ankara, İstanbul, Iğdır, Şırnak, Muş, Manisa, Kahramanmaraş, Karabük, Çanakkale, Denizli, Zonguldak, Edirne -Keşan ve Şanlıurfa olduğu belirtildi.

DÜNYA GENELİDEN VAKALAR 43 MİLYONA ULAŞTI 

Koronavirüs verilerinin derlendiği 'Worldometer' internet sitesi, virüse yakalananların sayısının dünya genelinde 43 milyon 2 bin 322'ye ulaştığını duyurdu.  

Sitede, vakaların en fazla görüldüğü ABD'de, 8 milyon 827 bin 932 kişinin koronaya yakalandığı bilgisi yer alırken; ilk 10 ülke şu şekilde sıralandı:  

  • Hindistan: 7 milyon 866 bin 740  
  • Brezilya: 5 milyon 381 bin 224 
  • Rusya: 1 milyon 513 bin 877 
  • İspanya: 1 milyon 110 bin 372 
  • Fransa: 1 milyon 86 bin 497 
  • Arjantin: 1 milyon 81 bin 336 
  • Kolombiya: 1 milyon 7 bin 711  
  • Meksika: 886 bin 800 
  • Peru: 886 bin 214 
  • İngiltere: 854 bin 10 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN