Kovid-19 aşısı ne zaman bulunur? Bilim Kurulu üyeleri tahminlerini açıkladı

Kovid-19 aşısı ne zaman bulunur? Bilim Kurulu üyeleri tahminlerini açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü'nün 'Bir dizi aşı, şu anda klinik araştırmaların son aşamasında. Tünelin sonunda ışık göründü' açıklanmasının ardından gözler bir kez daha aşı çalışmalarına çevrildi. DSÖ, Kovid-19 için ellerinde şu anda 9 aşı adayı olduğunu açıkladı. Peki, Kovid-19 aşısı ne zaman bulunur? Bilim Kurulu üyeleri Kovid-19 aşı ile ilgili tahminlerini aktardı.

Rusya ve Almanya başta olmak üzere birçok ülke Kovid-19 aşısı için insan denemelerine başladı. Peki, Kovid-19 aşısı ne zaman bulunur? Bilim Kurulu üyeleri Kovid-19 aşı ile ilgili tahminlerini aktardı.

Bilim Kurulu üyelerini açıklamaları şöyle:

"2021'İN ORTALARINDA HAZIR OLACAK"

Prof. Dr. Levent Yamanel: Şu anda bütün dünyada koronavirüs aşı çalışmaları sürüyor. Son aşama olan faz-3'te aşı gönüllüler üzerinde deneniyor. Bu çalışma da bir-iki aydan daha uzun sürüyor. Tahminime göre, koronavirüs aşısı 2021'in ortalarında hazır olacak. Bu da yaklaşık 1,5 yıllık bir çalışmaya tekabül ediyor. Ebola aşısı 5-6 yıllık bir çalışma sonucunda bulunmuştu. Kıyaslama yapıldığında 2021'in ortasında koronavirüs aşısının hazır hale gelmesi iyi bir sonuç olur.

"2021'İN İLK ÜÇ AYI VEYA SONUNDA"

Prof. Dr. Recep Öztürk: Türkiye şu anda kendi aşı çalışmalarına devam ediyor. Birçok ülkede de aşı çalışmaları yapılıyor. Çin ve Almanya aşı çalışmasında kullanım öncesi aşama olan faz-3 aşamasına girdi. Bu çalışma yaklaşık iki-üç aylık bir süreyi kapsıyor. İlk aşılar 2021'in ilk üç ayında veya sonlarında kullanıma girebilir.

"2021'İN İÇİNDE KULLANIMA HAZIR"

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: Faz-3 aşaması olumlu sonuçlanırsa koronavirüs aşısı 2021’in içinde kullanıma hazır olacak. Şu anda bilim dünyasında aşı yarışı var. Herkes aşıyı bulmak için çaba gösteriyor. Biz aşı çalışmalarının sonbaharda bu noktaya gelebileceğini bekliyorduk. Ancak şu an için elimizde koronavirüse karşı ne etkili bir ilaç ne de aşı var. Elimizde sadece koruma önlemleri var. O yüzden koruma önlemlerine harfiyen uymalıyız. 'Maskeni tak, mesafeni koru ve hijyenine dikkat et' bu kuralı her saniye aklımızda tutmalıyız.

NE OLMUŞTU?

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs için çok uluslu COVAX aşı çalışmalarına 172 üye ülkenin dahil olduğunu belirterek "Bir dizi aşı, şu anda klinik araştırmaların son aşamasında. Tünelin sonunda ışık göründü" demişti. Kovid-19 için ellerinde şu an 9 aşı adayının olduğu, güvenli ve etkili bir aşı için çalışmaların devam ettiği bilgisini paylaşan Ghebreyesus "Hatta şimdi dört ayrı üretici ile görüşmeler devam ediyor" diye konuşmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN