Emziren anne oruç tutmazsa hükmü ne? Bebek emzirmek orucu bozar mı?

Emziren anne oruç tutmazsa hükmü ne? Bebek emzirmek orucu bozar mı?

Bebeği olan anne Ramazan ayında iki sorunun yanıtını merak ediyor. Birincisi emzirmek orucu bozar mı? İkincisi ise emziren kadın oruç tutar mı? Yani Emzikli insana oruç farz mı? Bebekli annelerin emzirmek ile ilgili merak ettiği her şey ve Diyanetin bu konu hakkında yaptığı açıklamanın detayları haberimizde.

Ramazan ayının başlaması ile birlikte emziren annelerde oruç ibadeti ile ilgili bazı hususları merak etmeye başladı. Bebeği olan kadınlar bebek emzirmenin oruç ibadetini bozup bozmayacağını bir de bebek emzirirken oruç tutulmalı mı sorularının Diyanete göre yanıtını merak ediyor.  

19-05/07/bebenk-emzirmek.jpg

RAMAZAN'DA BEEK EMZİREN ANNELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).

Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).

19-05/07/bebek.jpg

BEBEK EMZİRMEK ORUCU BOZAR MI?

Bebek emzirmek orucu bozmaz. Emzirilen bebek kaç aylık olursa olsun hüküm değişmez. Oruçta, vücuda giren giren şeyler orucu bozar. Vücuttan çıkan şeyin oruca bir zararı olmaz. Ancak emziren anneler, çocuğun yetersiz beslenme veya aç kalması, doymaması durumunda ramazan ayında oruç tutmayıp daha sonra kaza edebilirler.  

YETİM VE ENGELLİLERİN İLK İFTARI KIZILAY'DAN

Türk Kızılayı, Afganistan'ın başkenti Kabil'de ramazanın ilk iftarını yetim ve engellilerle paylaştı.

İftar programında konuşan Türk Kızılay Afganistan Delegasyon Başkanı Vural Can Kural, yaklaşık bir yıldır ülkedeki faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

Türk Kızılayı olarak insani yardım faaliyetleriyle dost ve kardeş Afgan halkının yanında olmaya devam ettiklerini belirten Kural, bağışçıların desteğiyle ramazanın ilk iftarını Afgan Kızılayı Maraston Yetim, Kimsesiz ve Engelliler Merkezinde kalan 400 kişi ile paylaşma sevincini yaşadıklarını belirtti.

Kural, iftar programlarının yanı sıra ramazan münasebetiyle gıda kolilerinin dağıtımı yapılarak, Afganistan genelinde binlerce ihtiyaç sahibi kişiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN