Ramazan'da nasıl beslenmeliyiz? Ramazan'da tok tutan besinler nelerdir?

Ramazan'da nasıl beslenmeliyiz? Ramazan'da tok tutan besinler nelerdir?

Ramazan'da normalde 3 öğün yenen yemek 2 öğüne düşüyor ve iki yemek arasında aç kalınan zaman artıyor. Peki Ramazan'da nasıl beslenmeliyiz? Ramazan'da tok tutan besinler nelerdir? Diyetisyen Emre Uzun beslennme sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve oruç tutanların imdadına yetişecek 5 besini açıkladı.

Diyetisyen Emre Uzun Ramazanda nasıl beslenilmesi gerektiğini ve Ramazan'da tok tutan besinleri açıkladı. Ramazan ayında tutulan oruç sırasında ikiye düşen öğünler nedeniye sağlık sorunları yaşanabiliyor. Oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler kilo almadan nasıl beslenilmesi gerektiğini ve oruç sırasına tok tutan besinleri yazımızdan öğrenebilirler.

RAMAZAN'DA NASIL BESLENMELİ? 

Ramazan ayı boyunca oruç tutarken sağlıklı beslenmek ve gerekli besin ihtiyaçlarını gerekli ölçüde almak çok önemli. Orç ibadetini kilo almadan ve dengeli beslenerek sonlandırmak için  neler yapılması erektiğini Diyetisyen Emre Uzun açıkladı. 

Diyetisyen Emre Uzun, Ramazan ayında beslenme konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Yanlış beslenerek metabolizmayı yavaşlatma riski taşındığını belirten Uzun, ‘Yumurta, Tam Buğday Ekmeği, Süt/Yoğurt, Salata ve Tarçın’dan oluşan süper 5’liyi Ramazan’da beslenmemizin odak noktası yaparsak hem açlık krizlerine çözüm bulacağımızı hem de sağlıklı bir şekilde zayıflama şansı da yakalayabileceğimizi vurguluyor.

19-05/02/ramazanda-ne-yemeli.jpg

SAHURDA TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

Diyetisyen Uzun, Ramazanda en önemli öğünün sahur olduğunu belirterek  ‘Ramazan ayında 2 ana öğünden biri olan sahur kesinlikle atlanmamalıdır. Uzun süreli açlıklar metabolizmanın yavaşlamasına neden olacağı için, sahurun yapılması oldukça önemlidir.’dedi. 

Kahvaltılık türünde, çok ağır olmayan fakat aynı zamanda tok tutucu besinler tüketmek gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Emre Uzun, Tuzlu peynir, zeytin, salam, sucuk gibi gıdalardan ise uzak durulması gerektiğini anlatıyor. Bu tür besinlerin hem gün içerisinde susuzluk hissini artırıdığını hem de yağlı oldukları için kilo artışına neden olduğunu söyleyen Uzun, hangi besinlere ağırlık vermemiz gerektiğini de açıklıyor.

Sahurda daha çok hafif kahvaltı, çorba, az yağ ile hazırlanmış zeytinyağlılar tercih edilmesi gerektiğini söylerken mide rahatsızlarının oluşmasını engelleyebilmek için özellikle yağlı besinlerden, kafein içeren kahve ve kakao tüketiminden kaçınılmalı ve yemeğin hemen üzerine uykuya yatılmaması gerektiğini vurguluyor.

19-05/02/ramazan-menusu.jpg

ÖNEK SAHUR MENÜSÜ

Bu sahur menüsü kişilerin hem sağlıklı beslenmesini sağlayacak, hem de daha uzun süre tok tutacaktır.

- 1 bardak süt,

- 1-2 dilim peynir,

- 1 adet haşlanmış yumurta,

- 2 dilim karpuz,

- Domates, salatalık, yeşillik,

- 3 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği

RAMAZAN'DA TOK TUTAN BESİNLER


YUMURTA

Anne sütünden sonra en kaliteli proteine sahip olan yumurta tok tutmada en etkili besinlerden biridir. Düşük kalorisi, yüksek protein içerig?i, uzun süre tok tutuşu ve oldukça besleyici öğeler barındırması yumurtayı sihirli besine dönüştürmektedir. Sahurlarda 1 adet haşlanmış yumurta veya yumurta ile yapılmış menemen ya da omlet tüketmek tokluk süresini uzatmada faydalı olacaktır.

TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Sahurda ekmek tercih etmek daha az kalori ile daha uzun süre tokluk sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ekmek karbonhidrat grubundan bir besin olduğu için sindirimi ağızda başlamaktadır. Siz sahurunuzu yaparken tokluk sinyallerini beyine göndermektedir. Çabuk doymanızı sağlayan esmer ekmek, uzun bir tokluk süresi de sağlayacaktır.

SÜT/YOĞURT

Süt ve süt ürünlerini sahurda bulundurmak tokluk sürenizi uzatmanızı sağlar. İçerdiği yüksek protein ile çabuk acıkmanızı engellemektedir. Sahurda süte yer açmak İçerisinde bulunan kalsiyumun yağ yakıcı etkisinden faydalanmanız da cabası olacaktır.

SALATA

Zayıflamak isteyen ve tokluk süresini uzatmak isteyen herkesin sofralarının baş köşesinde yer alan salata sahurda da kurtarıcı rolü üstlenmektedir. Salatalara atılan sirke ve limon ile sindirimin daha da uzamasına neden olarak aç kalmadan oruç tutmanızı sağladığını farkedeceksiniz.

TARÇIN

Kan şekerini düzenleyen, metabolizmayı hızlandıran tarçın mucize baharatlar arasındadır. Ramazan ayı süresince tarçını bol miktarda kullanmak aç kaldığımız süre boyunca tokluk süremizi uzatacaktır. Tarçını heryerde kullanabiliriz. Sütümüzde, yoğurdumuzda,suyumuzda veya çayımızda.

19-05/02/ramazan-denetimi.jpg

RAMAZAN ÖNCESİ GIDA DENETİMİ 

Bayburt’ta Ramazan ayı yaklaşırken gıda denetimleri sıklaştırıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda kontrol görevlilerince işletmelerde denetim yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda kontrol ekiplerince, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmeleri için başta tatlıcılık, pastacılık ürünleri, unlu mamuller, ekmek, pide ve şekerli mamullerin üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine ilişkin denetimler sıklaştırıldı. Ekipler, işletmelerin genel hijyen, personel hijyeni, gıda işleme ve hazırlama ekipman hijyeni, kullanılan gıda bileşenlerinin ve katkılarının uygunluğu ve muhafaza şartları, gıda maddelerinin muhteviyatını, işletmelerin kayıt ve onay belgeleri, fiziki ortamları, asgari teknik ve hijyenik şartlara uygunluklarının kontrolü, işletme sahipleri ile çalışanların gıda güvenliği ve personel hijyenleri kontrol edilerek mevzuatlar doğrultusunda numune alma işlemleri yaptı.

Konuyla ilgili bilgi veren Gıda ve Yem Şube Müdürü Gökmen Şengün, tüketicilerin sağlıklı ve temiz gıdaya ulaşabilmeleri adına resmi kontrollerin yıl boyunca devam ettiğini, Ramazan ayı münasebetiyle gıda sektörü üzerinde denetim ve kontrol faaliyetlerine titizlikle önem verildiği, hile, taklit, tağşiş vb. gibi istenmeyen durumların önüne geçmek için denetimlerin önemli olduğunu, olumsuzluk tespit edildiğinde 5996 sayılı kanun gereğince idari yaptırım kararlarının alındığını, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması için özenin ve hassasiyetin gösterildiğini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN