S-400 gerilimi doları ateşledi, kur 5,78'e yükseldi

S-400 gerilimi doları ateşledi, kur 5,78'e yükseldi

Rus yapımı S-400'lerin Ankara'da test edildiği haberleri piyasaları hareketlendirdi. ABD-Türkiye ilişkileri daha yakından izlenirken dolar/TL hafta başında işlem gördüğü 5,70'li seviyelerden 5,78'e yükseldi.

Dolar/TL geçen hafta yaklaşık iki ayın en düşüğü olağan 5,6855’e kadar geriledikten 5,70 etrafında oldukça dar bantta seyretmişti.

Türkiye’nin Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'leri test ettiği haberi sonrasında ise dolar/TL önce 5,75’in üzerine ardından da bu sabah itibarıyla 5,78’e kadar yükseldi. Geçen temmuz ayından bu yana S-400’lerle ilişkin hemen hemen her gelişme piyasada hareket yaratıyor.

Kapalıçarşı'da 5,7800 liradan alınan dolar, 5,7820 liradan satılıyor. 6,3670 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 6,3690 lira olarak belirlendi. 

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 5,7780 lira, euronun satış fiyatı ise 6,3560 lira olmuştu.

ABD İLE İLİŞKİLER İZLENİYOR

İşlemciler yıl sonunun yaklaşmasının da etkisiyle son dönemde yatay bir seyir izleyen TL’de son iki günde satış baskısının belirginleştiğini ve negatif ayrışma olduğunu doğruluyorlar. Ancak bankacılar değer kaybının “sınırlı” kaldığında da hemfikir.

ABD Türkiye’ye, S-400’den vazgeçmesi için çağrıda bulunurken Türkiye ise bunun söz konusu olmadığı mesajı veriyor.

Piyasalarda ise iki ülke arasındaki ilişkiler bir süredir daha yakından izlenirken bu süreç TL’de bazen baskı bazen ise sert kazançlar yaratabiliyor.

GÖZLER YILIN SON FAİZ KARARINDA

Piyasalarda yakından izlenen ve TL’de yön belirleyici olabileceği düşünülen bir gelişme ise 12 Aralık’ta yılın son faiz kararı olacak.

Merkez Bankası, son üç toplantısında faizleri 10 puan indirimle yüzde 14’e çekti ve indirimlerin önemli bölümünün tamamlandığı sinyalini verdi. Banka ilerleyen dönemde faiz indirimlerine kapıyı kapatmadı ancak sonraki adımların veri odaklı ve daha sınırlı olabileceği sinyali de verdi.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN