Sadece evine dönmek isteyen genç bir siyahi

Sadece evine dönmek isteyen genç bir siyahi

Oscar adayı ‘Two Distant Strangers’ (İki Uzak Yabancı) filminde yaşadığı kısır döngüden ve polis şiddetinden kurtulup evine gitmek isteyen Carter’ın hikayesi, 11 Nisan’da ABD’de polis tarafından vurularak hayatını kaybeden 20 yaşındaki siyahi Daunte Wright’ın trajedisine tıpatıp uyuyor. Sonu gelmeyen bir zorbalığa dikkati çeken filmin yönetmeni Travon Free, bu kötü hikayenin nasıl sonuçlanacağını ise tamamen izleyiciye bırakıyor.

SALİHA SULTAN | KARAR

Hayatımızın en güzel sabahı ya korkunç bir kısır döngünün başlangıcıysa? Ve o sabahı bir türlü atlatamayacak, yaşamımız boyu yüzlerce kez yeni baştan yaşayacaksak? Bu, 26 Nisan’da sahiplerini bulacak Oscar’a aday gösterilen ‘Two Distant Strangers’ (İki Uzak Yabancı) kısa filminin hikayesi. Film siyahi bir hipster olan Carter James’in trajedisini anlatıyor.

Carter sabah güzel bir kızın yanında güzel bir başlangıca uyanıyor ve evde onu bekleyen köpeğine ulaşmak için binadan dışarı çıktığında kapıda bekleyen beyaz polis memuru Merk ile kısır döngüsü başlıyor. Trajedi, çünkü Carter’ın başına gelecek olandan kurtulmak için yeryüzündeki siyahilerin yüzlerce yıldır denediği bütün yöntemleri deneyişleri izleyicinin kalbini paramparça ediyor.

Elbette bu konu çok da yeni bir konu değil. Afro-Amerikan film yapımcıları 1990’lardan beri yorulmadan siyahi sinema kanonuna ekledikleri yeni yapımlarla Afrika kökenli bir Amerikalı için hayatın ne kadar tehlikeli olduğuna işaret ediyor.

Ancak bu filmi özel kılan, oyuncu ve komedyen Travon Free filmin senaryosunu, 2020’de bütün dünyada ‘siyahi öfke’yi tetikleyen George Floyd’un polis tarafından katledilmesinin hemen ardından yazmış olması. Bugünlerde bütün dünyada konuşulmasını sağlayan ise 11 Nisan 2021’de ABD’nin Minnesota eyaletinde trafik çevirmesinde polis tarafından vurularak hayatını kaybeden 20 yaşındaki siyahi Daunte Wright’ın vurulmasının, filmin hikayesine yani Carter’ın kısır döngüsüne tıpatıp uyması. 

BU HİKAYENİN SONUNU ‘SEYİRCİ’ GETİRECEK 

Kurgusuyla 1993 tarihli Groundhog Da’e  (Bugün Aslında Dündü)  selam gönderen 30 dakikalık film boyunca bir siyahinin üzerine yığılan ve onu hareketsiz kılmak için boynuna sarılan polislerce boğularak, yanlış adrese baskın yapılarak ya da herkesin vardığında kendini güvende hissettiği evinin kapısının önünde bir şekilde vurularak öldürülüşüne tanık olacaksınız.

Carter’ın her ölümü yıllardır filmlerde, basında, sosyal medyadaki videolarda siyahilerin ya da yeryüzündeki başka insanların maruz kaldığı adaletsizlik, ayrımcılık ve önyargı taşan görüntülerle birlikte patlayacak zihninizde. Ve sonunda asla sonunu bilemeyeceğiniz bir hikayeyi izlediğinizi fark edeceksiniz. Evet, bir sinema izleyicisi için olmayan son bütün sonların en kötüsü.

Ama yüzlerce kez öldürüldükten sonra evine varmak için bir kez daha yola çıkan Carter kararlı: “Öyle ya da böyle evime ve köpeğime ulaşacağım ulan!” Gerçek dünyada bir türlü sonu gelmeyen bir konuya dikkati çeken filminde yönetmen, izleyicisini siyahi Carter’ın eve ve köpeğine dönmesine yardımcı olacak fikirler üretmesi, empati kurması için zorluyor ve kodluyor.

Yani bu filmin sonunu getirmeyi izleyiciye bırakıyor. Two Distant Strangers Oscar’a beş gün kala Netflix’te. Bu bitmek bilmez kötülüğün sonunu getirmek için, mutlaka izleyin. 

YÖNETMENİN GÖZÜ ÖDÜLDE DEĞİL POLİS EĞİTİMİ MÜFREDATINDA

Kendisi de bir siyahi olan yönetmen Travon Free, Martin Desmond Roe ile birlikte çektiği filmi için verdiği röportajlarda “Bu film benim için çok önemli, kalbimden bir mesaj çünkü Compton’da çok silah, şiddet gördüm, yüzüme bir polis memuru silah dayadı. Bir polisin silahının namlusuna baktım ve bunun herkesin yaşadığı ya da deneyimlemesi gereken bir şey olmadığını düşündüm.”

Free, filminin ödül almasından daha çok ABD veya diğer ülkelerdeki polislere verilen eğitimlerde izletilmesini istediğini de her konuşmasında dile getiriyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN