40 yaş üzerindekiler dikkat! Yaş aldıkça bu gıdaların emilimi zorlaşıyor: Bilim insanları uzun ömür için bu takviyeleri önerdi

40 yaş üzerindekiler dikkat! Yaş aldıkça bu gıdaların emilimi zorlaşıyor: Bilim insanları uzun ömür için bu takviyeleri önerdi

Sağlıklı bir yaşam için ve uzun bir ömür için tükettiği besinler önem arz ederken belli bir yaştan sonra bazı besinlerin tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Uzmanlar yaş aldıkça bazı gıdaların emiliminin zorlaştığını söylerken uzun bir ömür için ise bazı takviyeler öneriyorlar. İşte konuya ilişkin detaylar…

Kişinin yaşı ilerledikçe bazı gıdaların vücut tarafından emilmesi zorlaşıyor. Dolayısıyla tüketilmeyen o besinlerdeki vitaminleri edinebilmek için takviyeler kullanılıyor. Bu kapsamda uzmanların sağlıklı ve uzun bir yaşam için önerdiği 5 takviye ortaya çıktı.

SAĞLIĞI İYİLEŞTİRDİKLERİ BİR GERÇEK

Dr. Nir Barzilai, gıda takviyelerinin kişinin sağlığını iyileştirdiğini ve bu açıdan oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Albert Einstein Sağlık Akademisi’nin Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü Direktörü olan Barzilai bunların yanı sıra kişilerin kullanacağı takviyelerin ekonomi açısından da iyi olduğunu ifade etti. Barzilai, 39 milyar dolarlık küresel takviye pazarı olduğunu söyleyerek, birçok şirketi ve çalışanı desteklediğini söyledi.

yeni-proje-7-001.jpg

TAKVİEYELER KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Kişilerin takviye kullanması konusunda en önemli noktanın kişiye özel takviyeler kullanılması olduğu uzmanlar tarafından söylenirken herkesin kendi bünyesine göre bir rutin oluşturması gerektiği önemle duyuruluyor. Singapur Ulusal Üniversitesi’nde Dr. Andrea Maier, konuya ilişkin olarak herkesin öylece kafasına göre takviye kullanamayacağını, kişilerin vücutlarının biyolojisini uygun olacak şekilde yönlendirilmeleri gerektiğini söylüyor.

Maier’in yaptığı araştırmalar kapsamında çoğu insan kullandığı takviye etiketindeki yazan unsurlarla eşleşmiyor dolayısıyla herkes takviyelerin sonucunda farklı reaksiyonlar gösterebiliyor. Maier Hastaları için takviye reçete ederken genellikle kişisel ve bilimsel yaklaşımlar tercih ediyor. Bu kapsamda takviyeler doğru şekilde kullanıldığı takdirde kişinin ömrünü uzatabiliyor. Ömrü uzattığı bilimsel olarak da kanıtlanan 5 takviye ise şunlar:

D VİTAMİNİ

D vitamini takviyesi İmmünolog Anthony Fauci ve biohacker Bryan Johnson gibi uzmanlar tarafından uzun zamandır kullanılıyor. Kemik sağlığı için önemli bir vitamin olan D vitamini, kalsiyumu dönüştürmeye de yardımcı oluyor. Genellikle güneşten aldığımız bu vitamin kış aylarında dışarıya çok fazla çıkmayan insanların takviye olarak kullanılması gereken bir vitamin. Bunun yanı sıra D d vitamini yağlı balıklar, süt ve yumurta sarısında da bulunuyor. D vitamin seviyeleri düşük olsa da takviye olarak almadığını söylüyor. “D vitamininin yardımcı olduğu tek şey osteoporoz" diyen Barzilai, taramalarda kemiklerinin kalın olduğunu gördüğünü ve bu nedenle takviye almaya ihtiyacı olmadığını söylüyor.

yeni-proje-8.jpg

BALIK YAĞI

Balık yağının içerisinde bulunan Omega-3 yağ asidi kalp sağlığını koruyucu bir özelliğe sahip. Bunun yanı sıra bazı anti inflamatuar özellikler sayesinde de artrit ağrısını ve şişmesini önleyebiliyor. Yalnızca balık yağı takviyesiyle değil somon, ton balığı ya da ceviz yiyerek de omega-3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ceviz tükettiğiniz takdirde lif, magnezyum ve B6 vitaminlerini de edinebilirsiniz. Somon onla ise hem D vitaminini hem de B12 vitaminli aynı anda alabilirsiniz.

NAD+

NAD+ (Nicotinamide adenine dinucleotide), vücudumuzun enerji üretmek için kullandığı anahtar bir enzimdir. Bu enzim kişiyi sağlıklı tutmasının yanı sıra DNA’nın yenilenmesine ve bağışıklık ile metabolizmanın kuvvetlenmesine yardımcı olur. Hem nikotinamid ribozid (NR) hem de nikotinamid mononükleotid (NMN) daha fazla NAD+ üretmemize yardımcı olabilecek popüler yaşlanma karşıtı takviyelerdir.

yeni-proje-9-001.jpg

FİSETİN

Fisetin, genelde çilek, hurma, soğan ve elmada bulunan ve yaş aldıkça vücutta biriken toksik hücrelerin temizlenmesine yardımcı olan bir bileşendir. Uzun yaşam araştırmacısı Paul Robbins, bu bileşeni her 2 haftada bir takviye aldığını ve ağrılı dizinin gün geçtikçe daha iyi olduğunu ifade ediyor. Öte yandan başka çalışmalar ise fisetinin artrit ve alzheimer gibi sorunlara karşı önlem oluşturduğunu ortaya sürüyor. Lakin çoğu uzman bu bileşenin takviye olarak tüketilip tüketilmemesi konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini düşünüyor.

MAGNEZYUM

Sağlıklı kaslar, sağlıklı sinirler, dengeli kan basıncı ve işlevli hücreler için magnezyum önemli bir mineraldir. Uzun ömür araştırmacısı Petter Attia, sağlıklı bir yaşlanma süreci için kişilerin her gün birkaç farklı magnezyum çeşidi tükettiğini söylüyor magnezyumun en iyi alındığı besinler ise ıspanak, muz, avokado, fındık ve fasulyedir.

Tüm bu bilgilerin yanı sıra uzmanların en çok yaptığı uyarılardan birincisi ise kişinin takviye kullanmadan önce mutlaka uzman bir doktora başvurması konusudur. Dolayısıyla takviye kullanmaya karar verdiğiniz takdirde bir doktora başvurarak gerekli testleri yaptırdıktan sonra doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda takviyeye başlamanız en doğrusu olacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN