Ananas yemek neden dile zarar verir? Kimler ananas yememelidir?

Ananas yemek neden dile zarar verir? Kimler ananas yememelidir?

Bol miktarda C vitamini ve manganez içeren ananas, güzel kokulu ve lezzetli olması nedeniyle de sık tüketilir. Ananas yerken, bazı insanlar genellikle yanan bir dil yaşarlar, bu da ananas veya sağlıkla ilgili bir sorun olup olmadığı konusunda endişelenmelerine neden olur?

Ananas sadece lezzetli olduğu için değil aynı zamanda sağlığa faydalı birçok besin maddesi içerdiği için birçok kişi tarafından sevilen bir meyvedir. Ancak, ananas yerken, bazı insanlar genellikle yanan bir dil yaşarlar ve bu da ananas veya sağlıkla ilgili bir sorun olup olmadığı konusunda endişelenmelerine neden olur? Peki ananasın neden yanan bir dili var ve nasıl düzeltilir?

ANANAS YEMEK NEDEN DİLE ZARAR VERİR?

Ananas yerken dilimizin yanmasının nedeni ananasın içinde bromelain bulunmasıdır. Bu, anti-inflamatuar tedavide birçok faydası olan sindirim enzimlerinin bir karışımıdır. Bu enzim, ananasın kabuğunda ve çekirdeğinde bol miktarda bulunur. Ananas, özellikle de çekirdeğini yediğimizde, bu madde dil ve ağız çevresindeki hassas cilt ile temas ederek proteinlerin parçalanmasına ve yanma hissine neden olur. Ancak, bu his hızla kaybolacak ve vücuda önemli bir zarar vermeyecektir.

shutterstock-572083087-16-9-1562563518.jpg

ANANAS ÇEKİRDEĞİ YENİLEBİLİR Mİ?

Ananas yerken dilimizin yanmasına neden olan ananasın çekirdeğidir. Ancak ananasın çekirdeğini yemek yerken çıkarmamalıyız çünkü içerdiği bromelinin aşağıdaki gibi birçok kullanımı vardır:

  1. Mide ve bağırsaklardaki sindirim bozukluklarının tedavisine destek olur.
  2. Proteini parçalayarak vücudun gıdadaki proteini daha iyi emmesine yardımcı olur.
  3. Antibiyotik, sedatif, antikonvülzan gibi bazı ilaçların etkinliğini arttırır.
  4. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Ananas çekirdeğindeki bromelain içeriği ananas etinden 20 kat daha fazladır, bu nedenle yemek yerken ananas çekirdeğini çıkarmayın.

DİL YAKMAMAK İÇİN ANANAS NASIL YENİR?

Yemekten önce ananası küçük parçalara ayırın ve hafif tuzlu suda yaklaşık 10 dakika bekletin. Tuzlu su, ananas yerken dil yanmasını önlemeye yardımcı olmak için proteolitik enzimlerin engellenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ağız ve dilin astarını da azaltarak ananası daha kokulu ve tatlı hale getirir.

basliksiz-20.jpg

KİMLER ANANAS YEMEMELİ?

Ananas sağlık için çok iyidir, ancak bazı durumlarda, tekrarlama ve aşağıdakiler dahil daha ciddi hastalık riskinden kaçınmak için ananas yememelisiniz:

- Nazofarenjit, larenjit, bronşiyal astım öyküsü olan kişiler.

- Kanama riski olan hastalar (büyük yaralar, burun kanamaları, dang humması, kanamalı kadınlar vb.).

- Ananas çok fazla organik asit içerdiğinden ve proteini parçalayan, iltihabı arttıran bazı enzimlere sahip olduğu için mide sorunu yaşayanlar, mide ağrısı çekenler için iyi değil.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN