Ani işitme kaybı ve baş dönmesi tedavi edilmezse tehlikeli sonuçlara yol açıyor

Ani işitme kaybı ve baş dönmesi tedavi edilmezse tehlikeli sonuçlara yol açıyor

Birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen baş dönmesi ve denge kayıpları ile ilgili uzmanlar uyarıda bulunuyor. Hastaların tedavisinde saatlerin bile önem taşıdığını söyleyen KBB Uzmanı Doç. Dr. İlhan Şahin, tedavinin erken yapılmaması durumunda işitme kayıplarının kalıcı hasara yol açabileceğini söyledi.

Ani ortaya çıkan işitme kaybı ve baş dönmesinin acil bir durum olduğunu hatıalatan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı (KBB) Doç. Dr. İlhan Şahin, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen baş dönmesi ve denge kayıplarında orta ve iç kulak hastalıklarının önemli yer tuttuğunu belirtti.

“BEŞTE BİRİNDE İŞİTME KAYBI VAR”

İşitme kaybı ve baş dönmesinin her hastada birlikte görülmediğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi’nden KBB Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlhan Şahin, öte yandan bir kulak hastalığına bağlı baş dönmesi olan hastaların yaklaşık beşte birinde işitme kaybı bulunduğu bilgisini verdi.

"İLERİ DERECEDE İŞİTME KAYBI ORTAYA ÇIKABİLİR"

Doç. Dr. İlhan Şahin, bin ile 10 bin kişide görülen Meniere hastalarının hemen hemen tamamında baş dönmesi atakları yaşandığını ve bununla birlikte hafif derecede başlayıp ilerleyen işitme kaybı görüldüğü anlattı. Ayrıca bir kulağında ani işitme kaybı gelişen hastaların da yaklaşık yüzde 40’ında baş dönmesinin bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Şahin, “Bunların haricinde orta kulak iltihapları iç kulağı da etkilenirse hastalarda hem baş dönmesi hem de ileri derecede işitme kaybı ortaya çıkar” dedi.

RİSKİ ARTIRAN FAKTÖRLER

Ani işitme kaybı ve beraberinde baş dönmesine neden olabilen bazı risk faktörlerinin bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Şahin şu bilgileri verdi:

“Akut ve kronik orta kulak iltihapları, kafa travması, grip, kızamık, suçiçeği, zona gibi enfeksiyon hastalıkları, kanda pıhtılaşmaya yatkınlığın artmış olması, bazı antibiyotiklerin, idrar söktürücülerin veya anti-kanser ilaçların kullanılması, migren, multip skleroz, kanser ve romatizmal hastalıklar, ani işitme kaybı ve beraberinde baş dönmesi riskini artırır. Bazı hastalık ve ilaçların sonucu olarak ortaya çıkan bu durumda işitme ve denge kaybı, altta yatan hastalıkla birlikte ilerleyebiliyor.”

ERKEN TANI VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ

İşitme kaybının ihmal edilmemesi gereken önemli bir duyu kaybı olduğunun altını çizen Doç. Dr. Şahin, özellikle ani ortaya çıkan baş dönmesi ve işitme kaybının acil bir durum olduğunu ve ihmal sonucu tanı ve tedavideki gecikmelerin ise geri dönüşsüz işitme ve denge kaybıyla sonuçlanabileceğini söyledi.

Bu hastaların erken tanı ve tedavisinin hem işitme kaybının hem de denge sorunlarının düzelmesini sağladığını da paylaşan Doç. Dr. Şahin, doğru tanıyla hastanın sağlığına kavuşabileceğini de sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN