Arefe akşamı yatmadan bir bardak şifa niyetine için, bayramda metabolizmanız makine gibi çalışsın!

Arefe akşamı yatmadan bir bardak şifa niyetine için, bayramda metabolizmanız makine gibi çalışsın!

Müslümanların dört gözle beklediği Ramazan Bayramı geldi çattı. Arefe gününde ev hanımları baklava, börek ve yemekleri şimdiden yapmaya başlarken diyetisyenlerden peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor. Bayramda aşırıya kaçmadan yavaş yavaş eski düzene geçmenin bazı püf noktaları bulunmakta. Arefe akşamı yatmadan bir bardak şifa niyetine için, bayramda metabolizmanız makine gibi çalışsın. Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, bayramda size rahat bir nefes aldıracak formülü paylaştı.

Bayramın gelmesiyle birlikte evlerde baklavalar ve şekerli tatlılar yapılmaya başlandı. Klinik Diyetisyen Duygu Özbay ise oruçtan çıkıp birden bire şeker tüketilmesinin belli başlı sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Aşırı şeker tüketiminin bağışıklık sisteminin düşürdüğünü belirten Özbay, hayat kurtaran tavsiyesini paylaştı. Arefe akşamı yatmadan bir bardak şifa niyetine için tüm metabolizmanız makine gibi çalışacak. İşte diyetisyenlerden dikkat çeken önemli tavsiyeler...

ARİFE AKŞAMI YATMADAN MUHAKKAK İÇİN

Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, arife akşamı yatmadan bir kase doğal yoğurt, 1 bardak şalgam veya 1 porsiyon turşu tüketilmesini öneriyor. Bu besinlerin metabolizmayı hızlandırdığını belirten Özbay, "Ramazan dönemiyle birlikte iyiden iyiye yavaşlamış olan sindirim sisteminizi yeniden hareketlendirerek mide ve bağırsaklarınızı normal temposuna hazırlayacaktır." dedi.

yeni-proje-2024-04-09t111922-253.jpg

METABOLİZMAYI MAKİNE GİBİ ÇALIŞTIRACAK

Bayram boyunca bu besinlerin sindirim sistemine iyi geleceğini belirten Duygu Özbay, "Bu besinler ayrıca içerdikleri proteinler sayesinde bayramın ilk günü tok kalmanıza da yardımcı olacak ve tatlılara daha rahat karşı koymanızı sağlayacaktır. Bayramda belki de ilk dikkat edilmesi gereken öğün kahvaltı. Bu nedenle bayramda tembellik yapıp kahvaltıyı ihmal etmeyin. Sabah saatlerinde peynir-zeytin çeşitleri, yağsız bir yumurta ve bol yeşillikler eşliğinde yapılacak bir kahvaltı, verdiği enerji açısından gün içerisinde vücudunuzu zinde tutmaya yardımcı olurken, sürekli bir şeyler yeme ve tatlı tüketme ihtiyacının da önüne geçecektir. Ayrıca, günün protein yönünden en yüksek öğünü olan kahvaltıdaki besinler, içerdikleri yoğun aminoasit birleşimleriyle gün boyunca tok kalmanızı sağlayarak kilo alımını engelleyecektir." tavsiyesinde bulundu.

yeni-proje-2024-04-09t111941-014.jpg

Uzun saatler aç kalan metabolizmada kan şekerinin düşerek iştahı iyice arttıracağını kaydeden Özbay, "Bunun sonucunda ise ikramlara kayıtsız kalmak güçleşir. Bu nedenle enerji değeri düşük fakat sizi tok tutabilecek gıdalara yönelmeniz sağlığınız açısından doğru bir tercih olacaktır. Bunun için 8-10 adet badem, fındık ya da 5 yarım cevizi bir kase kaymaksız yoğurtla birlikte tüketebilir veya bir bardak ayran içebilirsiniz.

Bunların yerine bol yeşilliklerle hazırlanmış bir salata veya ölçüyü kaçırmamak koşulu ile su oranı yüksek meyveler tüketmek de tok hissetmenize yardımcı olacaktır. Bayramın vazgeçilmezi tatlıların özellikle kilolu ve şeker hastalığına yatkın kişilerin kan şekeri seviyelerinde belirgin artışa yol açtığını aklınızdan çıkartmayın ve bu ikramları kibarca reddetmekten çekinmeyin. Örneğin öğle ve akşam yemeğinin hemen ardından tatlı yemeyip, bu hakkınızı ara öğünlerde kullanın. Şerbetli ve hamur işi ağır tatlılar yerine ikram seçenekleri arasında varsa tercihinizi sütlü tatlıdan, hatta meyve tabağından yana kullanın ve sonraki ziyaretleri de düşünerek yarım porsiyon şeklinde tüketin" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN