Bel ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 64 yaşındaki Ramazan Elaslan’ın yapılan tetkiklerinde 4 damarının tıkalı olduğu ortaya çıktı. Acil ameliyata alınan hasta sağlığına kavuştu.
Ankara’da yaşayan 64 yaşındaki Ramazan Elaslan, bel ağrısı nedeniyle Aile Sağlığı Merkezi’ne başvurdu. Yapılan kan testlerinde kolesterol seviyesinin yüksek olduğu tespit edilince, ileri tetkik için Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Burada yapılan detaylı incelemelerde, Elaslan’ın kalbe giden 4 damarının tıkalı olduğu belirlendi.
ACİL BYPASS AMELİYATI YAPILDI
Durumun ciddiyetini göz önünde bulunduran doktorlar, Elaslan’ı acil bypass ameliyatına aldı. Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyon başarıyla tamamlandı. Ameliyat sonrası hızla iyileşen hasta, sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek doktorlara ve hastane ekibine teşekkür etti.
"BEL AĞRISIYLA GİTTİM, KALP AMELİYATI OLDUM"
Yaşadığı süreci anlatan Elaslan, "İlk önce Aile Sağlığı Merkezi'ne bel ağrısı şikayetiyle gittim. Oradaki doktorum kan tahlili istedi. Tahlil sonuçlarının ardından hastaneden randevu aldı. Ameliyata girdim, ameliyatın ardından bugün kahvaltı yaptım. Hocalarımız, personel, hemşirelerimiz tatlı dilli, güler yüzlü. Allah yokluklarını göstermesin." dedi.
KALP HASTALIKLARINDA BESLENMENİN ÖNEMİ BÜYÜK
Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Bülent Sarıtaş, hastanın aort damarında ciddi kireçlenme (porselen aort) olduğunu, bu durumun operasyonu zorlaştırmasına rağmen başarılı bir ameliyat gerçekleştirdiklerini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre bir yıl içerisinde dünyada yaklaşık 18 milyon hastanın kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getiren Prof. Dr. Sarıtaş, şunları kaydetti: "Bir yılda ülkemizde kalp ve damar hastalıkları nedeniyle 200 bin civarında hastamız hayatını kaybetmektedir. Amacımız, sağlık çalışanları ve bakanlık olarak, kalp ve damar hastalıkları nedeniyle, kaybedilen bu hastalarımızın sayısını mümkün mertebe azaltmak. İşte tam da bu nedenle Sağlık Bakanlığı, kalp merkezleri adı altında birimler kurdular. Kalp merkezleri, kalp ve damar hastalıklarının, kalp ve damar cerrahları ile kardiyoloji uzmanlarının ortak işbirliği ile koordineli olarak tedavi edildikleri birimler olarak tanımlanmaktadır."
Kalp hastalıklarının önlenmesinde beslenmenin büyük rol oynadığını ifade eden Sarıtaş, "Sağlıksız beslenme alışkanlıklarına, özellikle fast food türü gıdalara yönelme oranının arttığını görmekteyiz. Yoğun stres, hipertansiyon, şeker gibi nedenlerle günümüzde kalp ve damar hastalıkları oranında büyük bir artış tespit edilmiştir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve kan basıncını ve şekeri kontrol altına almak oldukça önemlidir." şeklinde konuştu.