BioNTech Omicron’a karşı ‘kısmen’ etkili

BioNTech Omicron’a karşı ‘kısmen’ etkili

Dünyada giderek baskın hale gelen Omicron varyantına karşı mevcut aşıların etkili olup olmadığı konusunda Afrika’dan bir çalışmanın sonuçları açıklandı. Buna göre Pfizer-BioNTech’in aşısının iki dozunun, Omicron karşısında kısmen koruma sağladığı belirtildi. Takviye dozun yeni varyantla mücadelede daha etkili olabileceğine işaret edildi.

KARAR DIŞ HABERLER

Afrika’da yapılan bir araştırma, Pfizer ve BioNTech’in ürettiği aşının Omicron’a karşı etkili olabileceğini gösterdi. Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü’nden bir yetkili, araştırma sonuçlarının, Pfizer ve ortağı BioNTech’in ürettiği koronavirüs aşısının iki dozunun, yeni varyant Omicron karşısında kısmen koruma sağlayabileceğini gösterdiğini açıkladı. Ancak araştırma sonuçları yine de, iki doz koronavirüs aşısı yaptırmış ve daha önce koronavirüs atlatmış olan hastalardan alınan kan örneklerine göre, bu hastaların çoğunun Omicron varyantını etkisiz hale getirebildiğini göstererek, bağışıklık arttırıcı takviye dozunun yeni varyantla mücadelede etkili olabileceğine işaret etti.

Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü’nde görevli Profesör Alex Sigal, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “BNT162b2 [Pfizer/BioNTech] nötralizasyonundan Omicron kaçışı tamamlanmadı. Önceki enfeksiyon + aşı hala nötralize ediyor” diye ekledi. Sigal, CNN’e verdiği demeçte ise, “Bu haberin çok olumlu olduğunu düşündüm. Daha kötüsünü bekliyordum” dedi. Omicron varyantını karakterize eden mutasyonların, aşıların sunduğu bağışıklıktan büyük ölçüde kaçmasını beklediklerini dile getirdi. İlk olarak Güney Afrika’da tespit edilen B.1.1.529 kod numaralı varyant, 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor. Şimdilik düşük görülme sıklığına sahip bu varyanta karşı mevcut aşıların etkili olup olmadığına ilişkin araştırmalar sürüyor.

ORTAK AÇIKLAMA: 3. DOZ ETKİLİ, YENİ AŞI MARTTA HAZIR

Güney Afrika araştırmasının ardından BioNTech ve ABD’li firma Pfizer’dan bu konuyla ilgili bir ortak açıklama geldi. Firmalar, kendi ürettikleri aşının iki dozunun Omicron karşısında daha az etkili olduğunu ama üçüncü dozla birlikte etkililiğin arttığını duyurdu. Pfizer- BioNTech gerektiği halde yalnızca Omicron’a yönelik bir aşıyı da Mart 2022’ye kadar hazır edebileceklerini açıkladı. Bu arada Pfizer’ın İngiltere Müdürü Ben Osborn, gelecek yıllarda Kovid-19 aşılarının güçlendirici dozlarına ihtiyaç duyulabileceğini bildirdi. Osborn, İngiltere’nin aşı kampanyasının birinci yıl dönümünde verdiği röportajda, insanların güçlendirici aşılara ne kadar süre ihtiyaç duyacakları sorusu üzerine, “Bence uzun yıllar açısından bunu söylemek zor çünkü hiçbirimiz virüsün zamanla nasıl gelişeceğini tahmin edemeyiz.” yanıtı verdi.

DSÖ: YENİ VARYANTIN AŞIYI ETKİSİZ KILDIĞINA DAİR İŞARET YOK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) acil durum direktörü Mike Ryan, yeni varyantla ilgili hala öğrenilecek çok şey olduğunu, ancak Güney Afrika’dan elde edilen öncül verilerin, Omicron varyantının hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Ryan, daha fazla araştırma gerektiğinin altını çizerek, Omicron’un mevcut aşıların sağladığı korumayı etkisiz kıldığına dair bir işaret olmadığını söyledi. “Ağır hastalık ve hastaneye yatış bağlamında, bütün varyantlara karşı tesirli olduğu kanıtlanan yüksek etkili aşılarımız mevcut” ifadelerini kullanan epidemiyolojist Ryan, “Omicron’da da böyle olmaması için bir neden yok” dedi. Mevcut aşıların Omicron’a karşı daha az etkili olabileceğini kabul eden yetkili, aşı korumasının tamamen iptal olma durumunun “muhtemel olmadığını” belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN