Bir bardak içen bir taşla iki kuş vuracak! Hem ciğerleri hem bağırsakları temizliyor: Öksürükten eser kalmayacak... Doktor yolunu unutacaksınız

Bir bardak içen bir taşla iki kuş vuracak! Hem ciğerleri hem bağırsakları temizliyor: Öksürükten eser kalmayacak... Doktor yolunu unutacaksınız

Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti bozanın faydaları ve zararlarına bir göz atalım.

bozaKış aylarının vazgeçilmez içeceği boza, lezzetli olduğu kadar faydalı da. Birçok hastalıktan da koruyan bozanın faydalarına bir göz atalım.

Boza içeriğinde bulunan vitaminler sayesinde öksürükten kansere kadar birçok hastalığa çözüm oluyor.

Bozanın faydalarına gelirsek;

Enerji verir, sindirimi düzenleyerek hazmı kolaylaştırır, emziren anneler için süt oluşumuna yardımcı olur, barındırdığı yüksek vitaminlerle bağışıklığı güçlendirir, probiyotik bir gıdadır, iştah açıcı özelliği ile kilo almak isteyenlere yardımcı olur, zihin açar, öksürüğe iyi gelir, kemikleri güçlendirir, bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur, saç dökülmesini azaltır, cildi besler ve güzelleştirir ve sakinleştirici özelliği ile sinir sistemine iyi gelir.

boza

Her şeyde olduğun gibi bozanın da fazlası zararlı semptomlar ortaya çıkartabilir. Peki nedir bu zararlar?

Hazımsızlık sorunları ve gaz yapabilir

İçeriğindeki yüksek kalori ile kilo aldırabilir

Şişkinlik hissi verebilir

Fazla tüketilmesi halinde mide bulantısı yapabilir

boza

EVDE BOZA YAPMAK İSTEYENLER İÇİN

Boza yapımı oldukça kolay bir içecektir. Malzemeleri; 1 çay bardağı pirinç, 500 gr. pilavlık bulgur, 1 çay bardağı mayalık boza (2 çay kaşığı kuru maya), su ve şekerdir.

Yapılışı: Bulgur ve pirinç iyice yıkandıktan sonra bir tencerede iyice pişirilir. Bulgurların iyice erimesi gerekir. Bunun için çok olmamak kaydıyla sıcak su ekleyebilirsiniz. Pişen karışım püre haline getirilip süzülür. Sonra mayalık boza eklenir. Kıvam olarak koyu kalırsa inceltmek için su ilave edilebilir. Ardından şeker ilave edilir ve dolaba konur.

boza

BOZA BESİN DEĞERİ DAĞILIMI NASILDIR?

Bozanın içerisinde; 30.78 gram karbonhidrat, 0.6 gram protein, 0.07 gram yağ, 0.2 gram lif, 0 mg kolesterol, 2.36 mg sodyum, 14.33 mg potasyum, 9.33 mg kalsiyum, 0 A vitamini, 0 C vitamini ve 0.17 gram demir bulunur.

boza

BOZA KALORİ DEĞERLERİ

1 bardak yani 200 ml boza 141 kalori iken 100 ml boza 70 kalori ve 1000 ml boza 704 kaloridir.

boza

BOZA KİLO YAPAR MI?

Boza, içeriğindeki zengin karbonhidrat sebebiyle yüksek tüketimde kilo aldırabilir. Eğer hazır almak yerine evde kendiniz yapıyorsanız kalori azaltmak adına şeker miktarını düşürebilirsiniz. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN