04 Haziran 2023 Pazar
Altın 1312.477 %0.00
BIST 5.114,97 %3,13
Dolar 20.9351 %0.00
Euro 22.3169 %0.00
KARAR
18°
İstanbul
Çok bulutlu
  • Güncel
  • Yazarlar
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Hayat
  • Karar Tv
  • Foto Galeri
  • Görüşler
  • Resmi İlanlar
  • DİĞER
    • Şehir Haberleri
    • Koronavirüs
    • Yemek Tarifleri
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Karar Nedir
    • Karar Biyografi
Sağlık
Beslenme-Diyet
SON DAKİKA :
Emekli, memur ve asgari ücrete rekor zam! Çalışmalar başladı, AK Parti net rakamı duyurdu
Kargalar sadece bu kişilere saldırıyor! Tek hedefi onlar, bu tarz insanları düşman olarak görüyorlar
Sağlık sektöründe dev alım! Şehir Hastanelerinde personel alımı yapılacak! Laboratuvar Teknikeri, Hizmetli…
İmamoğlu: Milletin gönlündeki davayı kazanacağım
Yeni bankaya BDDK onayı çıktı! Karar Resmi Gazete'de yayımlandı!
KPSS 60, 65, 70 ve üstü puanı olanlar dikkat! O belediye açıkladı: O şartı sağlayan memur olacak
Toplu taşıma kullananlar dikkat! Ankara Büyükşehir Belediyesi duyurdu: Pazar günü ücretsiz olacak
Ankaralılar şaşkın! Başımıza bu kez gerçekten taş yağdı! Herkes neye uğradığını şaşırdı
Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! İlkokul, lise, üniversite öğrencilerine müjde! Karne hediyesi verilecek
KPSS’den düşük puan alanlar dikkat! Üniversiteye KPSS 50 puanla memur alımı yapılacak!
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü!
02/01/2023 19:30

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü!

Halk arasında, spor yaparken koşmanın dizlere yük bindirdiği ve zarar verdiği düşünülür. Hatta çok sık merdiven inip çıkmanın da dizleri yıprattığı bilinir. British Columbia Üniversitesi'nin yaptığı çalışmada, koşu yapmanın dizlere zarar verip vermediği araştırıldı. İşte sonuçlar...

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 1
1/15

Koşmak dizlere zarar verir mi? Yapılan bir ankete göre 2 bin 514 kişinin yarısından fazlası uzun koşuların dizlere zarar verdiğine inanıyor. Uzmanlar bu algıyı yıkmak için 82 orta yaşlı koşucuyu inceledi.

Kanada'nın Kelowna kentindeki British Columbia Üniversitesi'nde fizik tedavi profesörü olan ve koşu üzerine çalışan Jean-Francois Esculier, "Pek çok insan koşmanın dizler ve diğer eklemler için kötü olduğunu düşünüyor" dedi.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 2
2/15

Ancak Esculier ve diğerlerinin çalışmaları da dahil olmak üzere biriken araştırmalar genellikle bunun tersini gösteriyor. Bu çalışmalarda, mesafe koşusu çoğu koşucunun dizlerini harap etmiyor ve bunun yerine onları güçlendiriyor. Eklemleri daha sağlam ve hiç spor yapmamış birine göre daha az hasarlı bırakıyor.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 3
3/15

ZARARLI OLDUĞUNA DAİR İNANÇ VAR

Yine de istisnalar var. Bu nedenle bilimin nüanslarını, dizlerinizin benzersiz geçmişini ve attığımız her adımda diz kapaklarının arkasında gerçekten neler olup bittiğinin mekaniğini anlamak önemli. Esculier ve meslektaşları tarafından yürütülen ve sonuçları bu yıl Orthopaedic Journal of Sports Medicine dergisinde yayınlanan çevrimiçi bir ankete katılan 2 bin 514 kişinin yarısından fazlası, uzun mesafe koşularının dizlere zarar verdiğine inanıyor.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 4
4/15

Aksini gösteren önemli kanıtlara rağmen bu inatçı düşünce devam ediyor. Yapılan birçok çalışma koşmanın çoğu koşucunun dizinde, hatta artrit riski nispeten yüksek olan yaşlı koşucularda bile nadiren artrite neden olduğunu veya artriti şiddetlendirdiğini gösteriyor.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 5
5/15

DAHA GÜÇLÜ DİZLER OLUŞTURABİLİR Mİ?

University College London'da ortopedi cerrahı ve araştırma profesörü olan Alister Hart, özellikle ilk maratonunu bitirdikten ve sonrasında günlerce toparlanmaya çalıştıktan sonra kendi dizleri hakkında endişelenmeye başladığını ve halkın algısını değiştirmenin zor olduğunu söylüyor. Kafasındaki bu soru işareti nedeniyle bu yorucu aktivitenin koşucuların eklemleri üzerindeki etkilerini daha derinlemesine araştırması gerektiğine karar verdi.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 6
6/15

Böylece, 2019'da yapılacak bir çalışma içim Hart ve meslektaşları, 2017 Londra Maratonu'na kaydolan 82 orta yaşlı, ilk kez yarışan koşucuyla çalıştı. Bu kişilerin çok azı daha önce koşmuş ve hiçbiri diz ağrısı hissetmemişti. Araştırmacılar, koşucuların dizlerini dört aylık yapılandırılmış bir eğitim programına başlamadan önce ve çoğu maratonu tamamladıktan iki hafta sonra tekrar taradı. On bir kişi antrenman sırasında koşuyu bıraktı.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 7
7/15

İlginç bir şekilde, koşucuların hiçbiri başlangıçta diz problemleri bildirmemiş olsa da ilk taramalarının çoğu, kıkırdak yırtıkları ve kemik iliği lezyonları da dahil olmak üzere, yeni başlayan eklem yaralanmalarının belirtilerini gösterdi. Ancak bu hasarlar antrenman ve yarışla kısmen tersine döndü. İlk maratonlarından iki hafta sonra, koşucuların çoğunun mevcut kemik iliği lezyonları ve yıpranmış kıkırdaklarının çoğu küçüldü. Ancak bazı koşucular, diz kapaklarının hemen etrafındaki kemiklerde ve kıkırdakta hafif de olsa hasar belirtileri gösterdi.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 8
8/15

Bu kısım, eklemin koşudan kaynaklanan darbelerin çoğunu çeken bir parçasıdır. Çalışmanın yazarlarından ve aynı zamanda University College London ve Royal National Orthopaedic Hospital'da ortopedi cerrahı olan Johann Henckel, "Bu durumu görmezden gelemezdik, çünkü muhtemelen antrenman ve yarış nedeniyle meydana geldi. O zaman şunu sormalıydık: Bu hasar devam ediyor mu ya da daha kötüye gidiyor mu?" diye konuştu.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 9
9/15

DİZLERİN DAHA SAĞLIKLI OLDUĞU GÖRÜLDÜ

Bilim insanları ve cerrahlar, 2020'de yayınlanan ve koşucuların dizlerini yarıştan altı ay sonra tekrar taradıkları bir takip çalışmasıyla bu endişenin giderilmesine yardımcı oldular. Yeni taramalar, dizlerinin maratondan hemen sonraki haftalara göre daha sağlıklı olduğunu gösterdi. Antrenman sırasında küçülmeye başlayan lezyonların ve yırtıkların çoğu daha küçüktü ve bazı diz kapaklarının etrafında görülen taze hasar büyük ölçüde dağıldı geriye birkaç lezyon ve yırtık belirtisi kaldı. Hart, "Bu noktada koşmanın çoğu insanın dizlerine zarar vermemesi gerektiğini ve aslında faydalı olabileceğini söylerken kendimi rahat hissediyorum" dedi.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 10
10/15

İlginç bir şekilde, koşucuların hiçbiri başlangıçta diz problemleri bildirmemiş olsa da, ilk taramaların çoğu, kıkırdak yırtıkları ve kemik iliği lezyonları da dahil olmak üzere, yeni başlayan eklem yaralanmalarının belirtilerini gösterdi. Ancak bu hasarlar antrenman ve yarışla kısmen tersine döndü. İlk maratonlarından iki hafta sonra, koşucuların çoğunun mevcut kemik iliği lezyonları ve yıpranmış kıkırdaklarının çoğu küçüldü. Hart ve meslektaşları, koşmanın dizi destekleyen ana bacak kaslarını güçlendirdiğine ve bu kasların tekrar tekrar yere çarpma sırasında oluşan yükü daha fazla üstlenip boşaltmasına olanak sağladığına inanıyor.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 11
11/15

KIKIRDAĞI DOLGUNLAŞTIRIYOR

Esculier, diz kıkırdağının da muhtemelen koşu sırasında tekrar tekrar ezilmesi yüzünden şiştiğini söyledi. Esculier, "Uzun bir süre, kıkırdağın koşu veya diğer aktivitelere uyum sağlayamayacağını düşündük çünkü kan akışı ve sinirlerden yoksundu ama aslında, kıkırdak daha güçlü ve sıkışmaya karşı daha toleranslı hale gelerek uyum sağlıyor" dedi.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 12
12/15

2022 yılında birlikte yazdıkları geçmiş MRG çalışmalarının bir incelemesinde, Esculier ve meslektaşları diz kıkırdağının koşudan hemen sonra düzleştiğine, ancak birkaç saat içinde tekrar eski haline döndüğüne dair kanıtlar buldular. Uzun süreli rekreasyonel koşularda kıkırdağın muhtemelen kalınlaştığını ancak bu olasılığın hala araştırılması gerektiğini söyledi. Esculier, "Sonuç olarak, kıkırdak koşu ile daha sağlam hale geliyor" dedi.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 13
13/15

Yine de bazı koşucularda diz yaralanmaları veya artrit gelişmesi normal. Koşucu olmayan birçok kişi de öyle. Esculier ve diğerleri tarafından oluşturulan diz ve koşu biliminin yararlı bir çevrimiçi özeti olarak aşırı kilolu, 50 yaşını geçmiş, ailesinde artrit geçmişi olan veya kişisel diz yaralanması öyküsü olan kişilerin, koşsalar da koşmasalar da diğer insanlara göre önemli ölçüde daha yüksek diz problemi riskiyle karşı karşıya olduğuna işaret ediyor. Hart, "Eğer koşmak dizlerinizi ağrıtıyorsa, koşmak zorunda değilsiniz. Başka bir şey denemenizde sakınca yok" dedi. Hart, bisikletle çapraz antrenman yaptığını ve araştırma grubunun bisikletin eklemleri nasıl etkilediğini incelediğini söylüyor.

Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 14
14/15
Bir spor efsanesi daha sona erdi! Bilimsel çalışma ortaya koydu: Daha dolgun, daha güçlü! 15
15/15
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bahar günlerinde gözünüzden olabilirsiniz! Bu belirtilere dikkat: Önce görme bozukluğuyla başlıyor
Bahar günlerinde gözünüzden olabilirsiniz! Bu belirtilere dikkat: Önce görme bozukluğuyla başlıyor
Gözünüz renkliyse dikkat! Büyük sır ortaya çıktı: Meğer o genetik özellik...
Gözünüz renkliyse dikkat! Büyük sır ortaya çıktı: Meğer o genetik özellik...
Her gün bunları yiyen 100 yaşını görüyor! Uzmanlar uzun yaşamanın formülünü açıkladı: Tam bir sağlık deposu
Her gün bunları yiyen 100 yaşını görüyor! Uzmanlar uzun yaşamanın formülünü açıkladı: Tam bir sağlık deposu
Doğru bildiğiniz yanlışlar hayatınızı tehlikeye atabilir! Bunca zaman tüm bunları yanlış biliyormuşuz
Doğru bildiğiniz yanlışlar hayatınızı tehlikeye atabilir! Bunca zaman tüm bunları yanlış biliyormuşuz
Yaza dümdüz bir karınla gireceksiniz! Bu kürü uygulayan Haziran'a kadar 9 kilo verecek
Yaza dümdüz bir karınla gireceksiniz! Bu kürü uygulayan Haziran'a kadar 9 kilo verecek
Türk kahvesinden daha faydalı olduğu ortaya çıktı! Bir fincanı öksürüğü 'şıp' diye kesiyor!
Türk kahvesinden daha faydalı olduğu ortaya çıktı! Bir fincanı öksürüğü 'şıp' diye kesiyor!
Zayıflamak isteyen bu formülü uygulasın! Bu sudan içen iğne ipliğe dönüyor
Zayıflamak isteyen bu formülü uygulasın! Bu sudan içen iğne ipliğe dönüyor
©Copyright 2019
Tüm Hakları Saklıdır
KARAR SON DAKİKA
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • KULLANIM ŞARTLARI
  • GIZLILIK BİLDİRİMİ
  • VERİ POLİTİKASI
  • HUKUK AYKIRILIK BİLDİRİMİ
KATEGORİLER
  • Güncel
    • Politika
    • Üçüncü Syfa
    • Türkiye
    • Çevre
    • Eğitim
  • Dünya
    • Orta Doğu
    • Amerika
    • Avrupa
    • Asya
    • Afrika
  • Ekonomi
    • Piyasa
    • Emlak
    • Otomotiv
    • Enerji
    • Sosyal Güvenlik
    • Şirketler
  • Spor
    • Futbol
    • Basketbol
    • Voleybol
    • Atletizm
    • Motor Sporları
    • Diğer
  • Hayat
    • Diziler
    • Magazin
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Eğlence
  • Teknoloji
    • Mobil
    • İnternet
    • Sosyal Medya
    • Yazılım
    • Bilim
  • Karar TV
    • Gündem
    • Dizi
    • Sinema
    • Komik
    • İlginç
    • Teknoloji
    • Spor
  • Foto Galeri
    • Hayat
    • Capsler
    • Spor
    • Teknoloji
    • Kültür ve Sanat
    • Gündem
    • Ekonomi
  • Görüşler
  • Yazarlar
SERVİSLER
  • Hava Durumu
  • Namaz Vakitleri
  • Puan Tablosu
  • Dolar Kaç TL
  • Şehir Haberleri
  • Ramazan İmsakiyesi
Google Play Uygulamamız
Apple Store Uygulamamız
Dünyadan en son haberler, Türkiye'den son dakika gelişmeleri, günün öne çıkan gündem haberleri, dünya ekonomi piyasalarından flaş haberler, en yeni spor haberleri ve magazin dünyasından son olaylar Karar.com’da
YUKARI