Diyabet orucunuza engel olmasın! Oruç tutmak isteyen şeker hastaları dikkat: 4 altın kural bulunuyor

Diyabet orucunuza engel olmasın! Oruç tutmak isteyen şeker hastaları dikkat: 4 altın kural bulunuyor

Ramazan ayında oruç tutmak isteyen şeker hastaları dikkat. Uzmanlar tarafından verilen tavsiyelere göre, hem sağlığınızı korumak hem de orucunuzu tutmak için 4 altın kural bulunuyor. İşte, diyabet hastalarının Ramazan ayında oruç tutarken dikkat etmesi gerekenler…

Ramazan ayı yaklaşırken, diyabet hastalarının oruç tutmaya karar vermesi, sağlık açısından bazı riskler taşıyabilir. Diyabet hastaları, yedikleri yiyecekler ve aldıkları kalori, karbonhidrat, lif, yağ, tuz ve şeker miktarını dikkatle izlemelidir. Oruç tutarken kan şekeri seviyeleri ciddi şekilde etkilenebilir. Bu nedenle, diyabet gibi kronik rahatsızlığı olanların oruç tutmadan önce doktorlarıyla görüşmeleri çok önemlidir. Uzmanlar, oruç tutmanın diyabet hastaları üzerinde yaratabileceği olumsuz etkiler hakkında uyarıyor. Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) ve oruç tutan diyabet hastalarına yönelik önemli tavsiyelerde bulundu.

ORUÇ TUTMAK HİPOGLİSEMİYE YOL AÇABİLİR

Diyabet hastaları için, gün içinde az ve sık yemek yemek, kan şekerinin dengede kalması için büyük önem taşır. Ancak oruç nedeniyle uzun süre aç kalmak, kan şekerinin düşmesine (hipoglisemi) yol açabilir. Hipoglisemi, baş dönmesi, terleme, bulanık görme, baş ağrısı ve baygınlık hissi gibi belirtilerle kendini gösterir. Şeker hastalarında, hipoglisemi uygun şekilde tedavi edilmezse, bilinç kaybı gibi hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabilir. Ayrıca oruç tutarken susuz kalınması, dehidrasyona (vücutta sıvı kaybı) ve bununla birlikte tansiyon sorunlarına neden olabilir. Şeker hastalarının oruç tutma kararı, doktorlarının onayı ve hastalığının durumu göz önünde bulundurularak verilmelidir.

diyabet-ve-oruc-1.jpg

DOKTOR ONAYI İLE ORUÇ TUTULABİLİR

Diyabetin başlangıç aşamasında olan ve şeker düşüklüğüne neden olmayan ilaçlar kullanan hastalar, doktorlarıyla görüştükten sonra oruç tutmayı tercih edebilirler. Ancak şeker hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gereken bazı kritik noktalar vardır. Uzmanlar, diyabet hastalarının sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmesi için şu önerileri sıralıyor:

1. İFTAR YEMEĞİNİ UZUN SAATLERE YAYIN

Oruç tutan şeker hastalarının kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmaların küçük olmasına dikkat edilmelidir. İftar yemeğinde fazla hızlı yemek yemek, kan şekerinin birden yükselmesine sebep olabilir. Bu nedenle, iftar yemeği uzun saatlere yayılmalı ve çorba ile başlanmalıdır. Çorbanın ardından yemek yenmeye ara verilmeli, sulu sebze yemekleri tercih edilmelidir. Ayrıca aşırı ekmek tüketiminden kaçınılmalıdır.

diyabet-ve-oruc-2.jpg

2. SAHURDA AĞIR YİYECEKLERDEN KAÇININ

Sahurda, vücudu zorlayacak ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Şeker hastalarının sahurda tercih etmeleri gereken yiyecekler hafif ve besleyici kahvaltılıklar olmalıdır. Bu, oruç süresince kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur.

3. SAHURA KADAR SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT

Oruç nedeniyle sıvı kaybı yaşanması, diyabet hastalarında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İftardan sahura kadar geçen süre içinde, şeker hastalarının sıvı tüketimlerini doğru şekilde ayarlamaları çok önemlidir. Sıvı kaybı, özellikle yüksek tansiyon ilaçları kullanan hastalarda vücutta minerallerin eksikliğine neden olabilir. Vücudun sıvı ihtiyacı karşılanmalı ve tuz kaybı yerine konmalıdır. Ayrıca sıvı kaybı böbrek sorunlarına yol açabileceği için, şeker hastalarının bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekir.

diyabet-ve-oruc-3.jpg

4. GÜN İÇİNDE ŞEKERİNİZİ BİRKAÇ DEFA ÖLÇÜN

Diyabet hastalarının oruç tutarken kan şekeri seviyelerini düzenli olarak ölçmeleri çok önemlidir. İftara kadar geçen süre boyunca, şeker hastaları kan şekerlerini ölçmeli ve şekerin düşme eğiliminde olduğunu fark ederlerse hemen müdahale etmelidirler. Eğer şeker seviyesi tehlikeli derecede düşükse, bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN