Diyetisyen Yasemin Coşkunöz'den 'liste' uyarısı: Popüler keto diyeti karaciğere ağır yük

Diyetisyen Yasemin Coşkunöz'den 'liste' uyarısı: Popüler keto diyeti karaciğere ağır yük

Birçok kişinin internet gibi mecralardan edinerek uyguladığı Ketojenik Diyet hakkında KARAR okurlarına uyarıda bulunan Uzman Diyetisyen Yasemin Coşkunöz, “Bir kilo verme harikası olarak tanıtılır ancak ciddi riskler içeren tıbbi bir diyettir. Yalnızca kısa vadeli sonuçları bilinmektedir ve uzun vadede kilo kaybına etkisi henüz kanıtlanamamıştır. Uzun süre devam edilmesi durumunda karaciğer ve böbrek sağlığını bozabilir” dedi.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

Son yıllarda popüler hale gelen ve birçok kişinin internet gibi mecralardan edinerek uyguladığı Ketojenik Diyet hakkında merak edilenleri KARAR okurlarına anlatan Uzman Diyetisyen Yasemin Coşkunöz “Bir kilo verme harikası olarak tanıtılır ancak bu beslenme planı aslında ciddi riskler içeren tıbbi bir diyettir” uyarısında bulundu.

UZMAN ÖNERİSİ GEREKİYOR

Coşkunöz, uygulanan diyetlerin mutlaka bir uzman tarafından önerilmesi gerektiğini hatırlatarak, “Zayıflama diyince düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli beslenme modelleri öne çıkmaktadır. Paleo, Dukan ve Atkins diyet modelleri bunlara örnektir; bazen ketojenik veya ‘keto’ diyetler olarak adlandırılırlar” ifadelerine yer verdi.

Coşkunöz, Ketojenik Diyet’i şöyle tanımladı:

“Diyet karbonhidratlarının değişen seviyelerde protein ve yağa oranla çok düşük tutulmasıdır. Klasik ketojenik diyet vücut ağırlığının kilogramı başına bir gram protein, günde 10-15 gr karbonhidrat ve geri kalan kaloriyi yağdan sağlayan bir diyet olarak tanımlanır. Diyetin amacı ketozu indüklemektir. Ketozis tablosunun kilo kaybını tetiklemek, hipergliseminin azalması ve lipid profillerinde iyileşme gibi etkileri oluşturması hedeflenir”

‘TIBBİ BİR MÜDAHALEDİR’

Ketojenik diyetlerin kilo verme noktasında kısa vadeli sonuçları olacağına dikkat çeken Diyetisyen Coşkunöz, şu bilgileri verdi: “Ancak gerçek ketojenik diyet farklıdır. Proteine ​​odaklanan diğer düşük karbonhidratlı diyetlerin aksine günlük kalorinin yüzde 75, yüzde 90’ını yağlardan sağlanır. Keto diyeti, özellikle çocuklarda epileptik nöbet sıklığını azaltmaya yardımcı olmak için kullanılır. Tıbbi bir müdahaledir ve sağlık amacı dışında kullanılmamalıdır. Kilo kaybı için de denenmiş olsa da yalnızca kısa vadeli sonuçları bilinmektedir ve uzun vadede kilo kaybına etkisi henüz kanıtlanamamıştır.”

‘ANİ RUH DEĞİŞİMLERİ DE YAPABİLİR’

Ketojenik diyetin risklerinden de söz eden Uzman Diyetisyen Yasemin Coşkunöz, şunları aktardı: “Ketojenik diyetin çok sayıda riski vardır . İlk olarak doymuş yağ oranı yüksektir. Bundan dolayı keto diyeti aynı zamanda kalp hastalığıyla da ilişkili olan LDL (kötü) kolesteroldeki artışla ilişkilidir. Ayrıca sebze ve meyve tüketiminin az olmasına bağlı olarak selenyum, magnezyum, fosfor ve B ve C vitaminleri dahil olmak üzere mikro besinlerde eksiklik riski söz konusudur.

Karaciğere binen yük çok fazla olduğu için uzun süreli devam edilmesi durumunda karaciğer problemleri yaşanması olasıdır. Karaciğerin yanı sıra böbreklere binen yük de artacaktır ve kontrolsüz uygulama böbrek sağlığını bozabilir. Tüm bunlara ek olarak kabızlık ve ani ruh hali değişimleri beklenmektedir.”

Ketojenik diyetin bir tıbbi beslenme müdahalesi olduğu unutulmaması gerektiğinin altını çizen Çoşkunöz, “Gerekli durumlarda uzman kontrolünde uygulandığında sağlığa katkı sağlayan bu diyet modeli, kontrolsüz uygulanması durumunda bireyin sağlığını olumsuz etkileyebilir” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN