Göz doktorları uyarıyor! Bu belirtilere dikkat: Kar körlüğü vakalarında artış

Göz doktorları uyarıyor! Bu belirtilere dikkat: Kar körlüğü vakalarında artış

Soğuk hava dalgası birçok sağlık problemini beraberinde getirirken bir uyarı da göz doktorlarından geldi. Bu belirtiler varsa hemen önlem alın! Kar körlüğü vakalarında artış yaşanıyor...

Son günlerde etkisini artıran kar fırtınası ve şiddetli rüzgar, göz sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Halk arasında "kar körlüğü" olarak bilinen fotokeratit vakalarında ciddi bir artış gözlemlenirken, uzmanlar bu hastalığa karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

KAR KÖRLÜĞÜ NEDİR?

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Evin Şingar, kar körlüğünün ultraviyole (UV) ışınlarının buz ve kardan yansımasıyla ortaya çıkan bir göz hastalığı olduğunu belirtti. Uzun süre kara ve buza maruz kalan kişilerde daha sık görüldüğünü belirten Şingar "Bizi bu dönemlerde etkileyen problem halk arasında 'kar körlüğü' olarak bilinen fotokeratit hastalığıdır. Hastalar bu dönemde gözde ağrı, yanma, batma, kızarıklık, yabancı cisim hissi, sulanma, gözü sıkma ve bu duruma bağlı olarak enfeksiyon ve görmede azalma şikayetleriyle başvuruyorlar. Hastalarımız uzun süre kara ve buza baktıktan sonra bu belirtilerin oluştuğunu söylüyor." dedi.

GÖZDE HASARA YOL AÇIYOR

Kar körlüğü nedeniyle gözün en dış tabakasında bulunan kornea ve konjonktiva dokularında hasar meydana geldiğini belirten Doç. Dr. Şingar, "Bu dokularda ödem, kızarıklık, epitel tabakalarında küçük dökülmeler görüyoruz. Buna bağlı olarak gözün kaşınması sonucu epitel tabakasının dökülmesiyle enfeksiyona zemin hazırlayan bir ortam oluşuyor." dedi.

Kar fırtınası ve tipi "kar körlüğü" riskini artırıyor - KRT TV

TEDAVİ SÜRECİ VE ÖNERİLER

Kar körlüğü yaşayan hastaların genellikle şiddetli göz ağrısıyla hastanelere başvurduğunu ifade eden Doç. Dr. Şingar, tedavi süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Hastalar şiddetli ağrıyla geldikleri için ilk olarak soğuk ve buz uygulaması yapılabilir. Hasta bol miktarda gözyaşı damlası kullanabilir. Hastalarda enfeksiyon gibi bir durum söz konusuysa antibiyotik damlaları da önerebiliyoruz. Hastaların bazen ileri boyutlarda epitelleri açılmış olabiliyor, bu durumlarda gözün ya kapalı tutulması gerekiyor ya da tedavi amaçlı kontakt lens kullandırıyoruz. Tedaviyle birlikte semptomlar 2-3 gün içerisinde azalıyor."

KIŞ AYLARINDA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIMI ŞART

Kar körlüğünün geçici görme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Şingar, "Kar körlüğü hastalığında kornea ve konjonktiva tabakasının zedelenmesinden dolayı hastalarda geçici görme kaybı oluşabiliyor. Dolayısıyla hastalar büyük panik halinde görme kaybıyla hastaneye geliyor. Kar körlüğü kalıcı değil ama uzun süre ve çok yoğun ultraviyole ışınlara maruz kalınmışsa gözün arka kısmı makula ve retina kısmı etkilenerek görme kayıplarına yol açabiliyor." ifadelerini kullandı.

Bu riski en aza indirmek için güneş gözlüğü kullanımının sadece yaz aylarında değil, kışın da ihmal edilmemesi gerektiğini belirten uzman, gözlük kullanamayanların ise mutlaka şapka takarak gözlerini koruması gerektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN