Göz içinde ani ışık patlamaları tehlike sinyali veriyor

Göz içinde ani ışık patlamaları tehlike sinyali veriyor

Gözde aniden beliren ışık çakması aşırı üzüntü, stres, çeşitli nedenlerle alınan ilaçlar nedeniyle sıklıkla görülebiliyor. Gözün kenarında aniden fark edilen ve sıklıkla gözün iç yapısıyla ilgili bir probleme işaret eden bu durumun tedavisi için hemen göz doktoruna gidip damlalı göz muayenesi olmak gerekiyor. Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Mahmoud Babaei, belirtilen durumlarda araba kulanılmaması gerektiğini söyledi.

Gözde ışık çakmaları, çoğunlukla yaşlanmanın normal bir parçası olarak görülse de takip edilmeleri gereken ciddi hastalık belirtileri olabilir. Daha önce var olmayan miktarda uçuşan cisimlerin ortaya çıkması; tekrarlayan, güçlü ve normalden parlak çok sayıda ışık çakması gerçekleşmesi, gözün önüne perde inmesi gibi bir görüntünün oluşması, odaklanmada zorlanma, ek olarak görmede bulutlanma siyah leke görüldüğü hastalar tarafından fark edilebilir. Bu şikayetler ortaya çıktığında hemen bir doktora başvurulması gerekiyor. Medipol Üniversitesi Vatan Kliniği Göz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Mahmoud Babaei, böyle durumlarda damlalı göz muayenesi olak gerektiğine vurgu yaptı.

goz-isik.jpg

GÖZDE IŞIK ÇAKMASI NEDİR NASIL MEYDANA GELİR?

Medipol Üniversitesi Vatan Kliniği Göz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Mahmoud Babaei'ni verdiği bilgilere göre gözde ışık çakması şu şekilde gerçekleşiyor:

Görme alanında tek veya çok ışık noktaları veya çakmaları, çakmak yakar gibi ışıklardan şikayet edenlerden derhal damlalı göz muayenesi yapılmalı. Parlak çizgiler şeklinde yıldırım gibi görülebilir şekilleri vardır ve kişinin görme alanında bu ışıkları hissedebilirler çakmak yakmak gibi, lazer kalem ile oynamaları gibi. Genelde ışık görmeleri çok kısa süreli, saniyeler kadardır ancak tekrarlanmaları ve devamı var. Karanlık ortamlarda daha çok görülürler. Ani ve ağır baş ve göz hareketlerinde yıldırım çakmaları görebilirler.

GÖZE GELEN DARBELERE DİKKAT

Göz ve başa gelen darbeleri, top gibi, vurma, çarpmalar, kazalar bu olaya sebep olabilir. Vücuda gelen herhangi zorlamalar ağır spor yapanlar, uzun süre gözle çalışmalar ve araba kullananlar özellikle karanlık caddelerde, uzun süre ışıklı ekranlar (cep telefonu gibi) ile uğraşanlar, vücut kuvvetlendirici ilaçlar kullananlar, cinsel gücü arttıran ilaçlar da kullananlarda ışık çakmaları oluşabilir.

En başta yaşın ilerlemesi ile birlikte ve biraz önceden bahsettiğim sebeplerden gelen etkisi ile retina tabakası gerginleşir ve bunu yapan vitrenin içindeki ince ipler kalınlaşıp, birbirine yapışır ve retinanın çekmesini yapar bu da ışık flaş şeklini alır. Sonuçta her zaman retina bir baskının altına girerse ışık çakmaları ortaya çıkar ve kişi derhal göz doktoruna başvurup damlalı muayene gerekiyor.

Migrenli kişilerde bu dolaşan ışıkları hissederler zira beyne giden damarlara spazm olunca değişik şekillerde noktalar veya çizgiler görme alanında hissederler ve genelde baş ağrısı ile beraber olurlar buna göz migreni de denir. Tek ve iki gözde de aynı anda olabilirler.

eye-gb492e0229-1920.jpg

GÖZDE IŞIK ÇAKMASININ NEDENLERİ NEDİR NASIL TEDAVİ EDİLMELİ?

Bu durumlarda derhal göz doktoruna başvurmanız gerekiyor:

- Uçuşmalarla birlikte görme azalması ve bulanık görme, sisli bulutu ve gözün önünde bir perdeden bahsedenler çok acil başvurmalıdır.

- Uçuşma ve ışık çakmaları birlikte olunca

- İlk defa ve ani bir sinek veya her nevi uçuşma hissedenler

- Eski uçuşmalar yeniden başlamış veya daha büyümüş

- Uçuşmalar ve gölgeli görme hissedenler

- Aniden flaş ve ışık görmüş hatta ani görme kaybı olanlar
Bilgi ve muayene hazırlıkları için bilmesi gerekenler:

- Önce doktor tarafından görme keskinliği ve muayenesi her ki gözde yapılır

- Göz tansiyonu ölçülür. Sonra bu olayları değerlendirmek için retina ve vitreus bölümü incelemek gerekiyor ve unun için damlalı muayene yapılır. Kişiye 2 defa göz bebeğini büyüten dalma damlatılır. Belli bir süre bekletilir ve OCT testi(Ultrason-Tomografi) ile göz içi tabakası görüntüleri renkle şekillendirilir ve damarların durumu tespit edilebilir.

Test sonuçları uzman doktor tarafından değerlendirilir ve tam bir göz muayenesi ile bir bozukluk olmadığını tespit eder ve sonucuna göre tavsiye ve tedbirleri söyler. Fakat kişi bu damlalı muayenesinde birkaç saat 6-12 saat yakını bulanık görecek ve yakın çalışması (sınav ödev gibi) olmamalı ve o gün araba kullanmamalı.

- Yaş ve ileri yaşlarda

- Genç ve çocuklarda da olabilir. Özellikle başına darbe alan ve kaza geçirenlerde.

- Miyop kişilerde

- Baş ağrısı çekenler, migreni olanlar

- Göz ameliyatı geçirenler

- Göz içinde kanama geçirenler ve lazer tedavisi geçirenler

- Göz içi iltihapları, üveit geçirenler

- Göze gelen darbedeler(her yaşta geçerlidir, kavga, trafik kazası, sert cisim çarpması)

- Ağır ve uzun göz çalışmaları (sınav gece ve gündüz ağır ders çalışmaları, uzun süre okuma, kuran ve roman gibi.,)

- Yorgunluk (nöbette kalan kişiler, uzun süreli bilgisayar, cep telefonu ve ekranla uğraşanlar özellikle karanlıkta, aralıksız uzun süre gece ve karanlıkta araba kullanmak.)

- Zayıflamak için diyet programı uygulayanlar

- Çok üzüntü ve ağlamalı günler geçirenler

- Stresli kişilerde

- Çeşitli ilaçlar kullananlar (şeker, tansiyon vs.)

- Ağır hastalık ve ameliyat geçirenler kanser gibi.

- Kovid geçirenler hatta covid aşısından sonra dahi görülebilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN