Havucun göz sağlığına iyi geldiği biliniyordu: Meğer esas bu meyve gözleri keskin nişancı gibi yapıyormuş!

Havucun göz sağlığına iyi geldiği biliniyordu: Meğer esas bu meyve gözleri keskin nişancı gibi yapıyormuş!

Beslenme alışkanlıklarımız göz sağlığımızı etkileyebilir ve çeşitli göz hastalıklarına karşı korunmamızı sağlayabilir. Bazı besinler, içerdikleri değerli besin maddeleri sayesinde göz sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Kalp ve kan dolaşımına fayda saylayan besinler göz sağlında da yararlı olur. Göz sağlığına iyi gelen doğal besinlerin başında havuç geldiği bilinse de onun kadar faydalı bir meyve olduğu daha ortaya çıktı. İşte, göze iyi gelen doğal besin...

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, üzümün görmeyi artırıcı etkileriyle bilinen havuç kadar gözlerinize iyi geldiğini ortaya koydu. Singapur Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacılar, 4 ay boyunca günde sadece bir-iki avuç dolusu üzüm yemenin göz sağlığını önemli ölçüde iyileştirdiğini buldu.

Uzmanlar işin sırrının, gözlerdeki dejenerasyonun çoğunun oksidatif strese bağlı olması ve üzümlerin antioksidan açısından yüksek olması gerçeğinde yattığını açıkladı.

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK BİR ADIM

Araştırma ekibi, 16 hafta boyunca günde bir buçuk bardak üzüm veya plasebo tüketen 34 yetişkini inceledi. Üzüm yiyenlerde maküler pigment optik yoğunluğunda (MPOD), plazma antioksidan kapasitesinde ve toplam fenolik içerikte plaseboyla karşılaştırıldığında önemli bir artış görüldü. Bu da göz sağlığı için büyük bir adım olarak kabul edildi.

Üzüm tüketmeyenlerde ise, zararlı oküler ileri glikasyon son ürünlerinde (AGE) önemli bir artış görüldü.

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN GÜNDE BİR BARDAK TÜKETİN

Food & Function dergisinde yayınlanan çalışmada yer alan Dr. Jung Eun Kim, "Çalışmamız, üzüm tüketiminin insanlarda göz sağlığını yararlı bir şekilde etkilediğini gösteren ilk çalışma; bu, özellikle yaşlanan nüfus göz önüne alındığında çok heyecan verici. Üzüm kolayca erişilebilir bir meyve ve çalışmalar, günde sadece 1,5 bardak tüketildiğinde faydalı bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor" dedi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN