İnternetten para kazanmaya çalışan çocukta ‘aşırılık’ riski

İnternetten para kazanmaya çalışan çocukta ‘aşırılık’ riski

Para kazanma imkanı sunan TikTok’un çocukları ‘aşırılığa’ yönelttiği uyarısında bulunan Doç. Dr. Sait Yıldırım, “Aşırılıkların yaygınlaşması, çocuklar için tehlikeli. Gelecekte bu çocuklar, ihmal ve istismara maruz kalabilir” dedi.

İçerikleri nedeniyle tartışmalara neden olan sosyal medya uygulaması TikTok’taki para kazanma imkanının insanları aşırılığa yönelttiğini söyleyen Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi, aile danışmanı Doç. Dr. Sait Yıldırım, “Bu mecralarda popüler olan bireylere bakıldığında erkekler, şiddet veya saldırganlık göstererek, güç gösterisi yaparak veya sahip olduğu mallarını kullanarak var olurken, kadınlar ise beden ve cinsel kimliğini kullanarak popüler oluyor” dedi.

Yıldırım, uygulamada sergilenen cinsiyet rollerine de değinerek, şu tespitlerini paylaştı:

“Erkek çocuk makyaj yapıp, tırnaklarını uzatıp, yetişkin erkekler ile canlı yayın yaparak para kazanıyor. Çünkü kendi halinde olsa para kazanamaz, kimse de onu tanımaz. Çocuklar, farkında olmadan cinsel bir kimlik inşa ediyor. 15-24 arasındaki çocuk ve gençler, kadın gibi giyinerek, ciddi anlamda değişim ve dönüşümle, popüler olma çabası ile karşımıza çıkıyor. Aşırılıkların yaygınlaşması, çocuklar için de tehlike oluşturuyor. En tehlikeli boyutu, çocukların ileride başlarına gelebilecek sıkıntılar. Gelecekte bu çocuklar, ihmal ve istismara maruz kalabilir.”

‘TİKTOK SINAVINI KAYBETTİK’

TikTok uygulamasının artık ciddi bir toplumsal sorun haline geldiğini anlatan Doç. Dr. Yıldırım, “Engellemek çare olmayacaktır. Çocuklarımızın derslerdeki başarısını, imajını, mesleğini, gösteriş oluşturacak her şeyini, sosyal gelişiminden, ahlaki yapısından, değerlerinden, inancından, saygısından, sevgisinden daha çok önemsedik. TikTok’ta diğer mecralar gibi bir sınavdı ve bu sınavı kaybettik. O özensizliğimizin bedelini yavaş yavaş, derin derin ödüyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN