Ispanağı bu şekilde sakın tüketmeyin! Böbrekleri çürütüyor, bağırsakları bozuyor: Bir lokması bile burnunuzdan gelebilir

Ispanağı bu şekilde sakın tüketmeyin! Böbrekleri çürütüyor, bağırsakları bozuyor: Bir lokması bile burnunuzdan gelebilir

Son dönemlerde artan sağlıklı beslenme trendlerine bağlı olarak çiğ sebze tüketimi de arttı. Ancak sağlıklı olduğu düşünülen bazı sebzeler çiğ olarak tüketildiğinde resmen zehir saçıyor. Bunlardan biri de ıspanak oluyor. Uzmanlar bu konuda herkesi uyardı. Ispanağı bu şekilde sakın tüketmeyin. Bir lokması bile burnunuzdan gelebilir…

Uzmanlar çiğ ıspanak tüketimi konusunda üstüne basa basa öneriyor. Öyle ki çiğ ıspanak, içeriğindeki oksalik asit miktarı ile dikkat çekiyor. Oksalik asit, kalsiyum emilimini engelleyerek böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Ayrıca çiğ sebzelerin hijyenik şartlarda yetiştirilmediğinde gıdadan kaynaklanan hastalıklara yol açabileceğini de unutmamak gerekiyor.

ISPANAĞI ÇİĞ TÜKETMEK FAYDADAN ÇOK ZARAR SAĞLIYOR

Ispanak, antioksidan ve flavonoid içeriği olan mükemmel bir şifa deposudur. Ispanağın çeşitli tüketim yolları bulunsa da çiğ tüketirken oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Öyle ki şifa deposu olan ıspanak, çiğ tüketildiğinde tehlike saçabiliyor.

ispanak-3.jpg

Ispanağın içinde oksalat denilen bir bileşik vardır ve bu bileşikten dolayı zor hazmedilir. Bir bardak taze ıspanak suyu, insan vücudunun kaldırabileceği oksalat bileşiğinin 8-10 katına ulaşabilir.

Çiğ ıspanağın tüketimiyle ilgili bazı önemli hususlar vardır. İlk olarak, çiğ ıspanakta bulunan oksalik asit miktarı dikkate alınmalıdır. Oksalik asit, vücutta kalsiyum emilimini engelleyebilir ve böbrek taşlarının oluşumuna katkıda bulunabilir. Ancak, çiğ ıspanak aşırı tüketilmediği sürece genellikle zararlı değildir.

ispanak-2.jpg

Aynı zamanda, çiğ tüketilecek ıspanağın taze olması ve hijyen kurallarına uygun bir yerde yetiştirilmiş olması da gerekiyor. Çiğ sebzelerdeki mikroorganizmalar, gıdadan kaynaklı hastalıklara yol açabilir. Bundan dolayı çiğ ıspanağı iyice yıkayıp temizlemek büyük önem taşıyor.

Bunun yanı sıra kimi kişiler çiğ ıspanağı sindirmekte zorluk çekebilir. Bu durumda, çiğ ıspanak tüketmeden önce dikkatli olunmalı ve herhangi olumsuz bir reaksiyonda tüketimden kaçınılmalıdır. Tüm bunlar kapsamında, çiğ ıspanak tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Dengeli bir diyetin parçası olarak uygun miktarda tüketildiği zaman sağlıklı olacaktır. Fakat aşırı tüketim ya da hijyenik olmayan ortamlarda yetiştirilmiş çiğ ıspanak kişiye faydadan çok zarar sağlayacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN