Kanal tedavisi (Endodonti) hakkında merak edilenler

Kanal tedavisi (Endodonti) hakkında merak edilenler

Ağız ve diş sağlığının her insan için beslenme ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek adına büyük önem taşıdığı yadsınamaz bir gerçektir.

Bunun yanında dişlerin ve diş etlerinin yıllar geçtikçe yaşam tarzına, beslenme ve kişisel bakım alışkanlıklarına göre değişiklik gösterse de zedelenme, kırılma ve çürüme gibi nedenlerle deforme olduklarını biliyoruz. Peki dişleri çektirmeden onları kurtarmak mümkün olabilir mi? Gelin bunu sağlayan kanal tedavisi (endodonti) hakkında merak edilenler ile ilgili biraz konuşalım.

KANAL TEDAVİSİ (ENDODONTİ) NEDİR?

"Pulpa" adı verilen, dişlerimizin enfekte olup zarar görmüş olan öz kısmının alınıp kalan dişin detaylıca temizlenerek dezenfekte edilip ardından yeniden dolgu yardımıyla kapatılıp eski sağlığına yakın bir konforda kullanmaya yarayan oldukça profesyonel diş tedavisi yöntemlerinden biridir.

KANAL TEDAVİSİ NE ZAMAN GEREKİR?

Tabii ki her diş ağrısı yahut hassasiyet göstergesi diş tedavisi yönteminin kanal tedavisi olacağını göstermez. Diş hekiminin gerekli görmesi durumların yanı sıra belli başlı belirtilerin bir süre gözlemlenmesi o ağrıya kanal tedavisi (endodonti) yapılıp yapılamayacağını gözler önüne serer.

Kanal tedavisi (endodonti) yapılması gerekilen durumlar:

Dişlerde çatlama meydana gelmesi
Boyun kısmı ve yüzde belirgin şişme durumu
Diş eti kısmının belirgin olarak şişmesi
Diş etinde meydana gelmiş renk koyulaşmaları
Diş etinde meydana gelen yaralar
Dişlerde meydana gelen sıcak ve soğuk şeylere karşı hassasiyet
Yansımalı diş ağrısı
Çürüklerin derin olması
Besinleri ısırma ve çiğneme esnasında oluşan ağrılar

gibi önemli detay belirtiler belki de dişinizi kaybetmeye yaklaştığınızı gösteren kırmızı alarmlardır. Bu belirtileri görüyorsanız acil bir biçimde diş hekimize başvurmalı, gerekli tedavi planını yapmalısınız.

KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Dişin genel durumuna göre diş hekimi bir yahut iki seansla bu tedaviyi tamamlayabilmektedir. Başlangıçta röntgen incelemsi yapılır. İşleme başlarken gerekli görüldüğünde lokal anestezi uygulaması yapmak mümkündür. İlk bölümde belirtiler işlemler yapıldıktan sonra (bu yaklaşık 45 dk kadar sürmektedir) tekrar röntgen incelemeleri yapılır. Ardından diş doldurulur.

KANAL TEDAVİSİNİN RİSKLERİ BULUNUR MU?

Tüm bu aşamalar esnasında dişin üzerinde yapılan uygulama yoğun ve detaylı olduğundan diş çevresi hassaslaşır ve dişin kırılmaya olan yatkınlığı yüksek düzeydedir fakat alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimine sahipseniz operasyon öncesinde dişiniz ve çevresi detaylı bir incelemeden geçeceği için gelen anlamda bu kanal tedavisi (endodonti) işleminde başarılı olunduğu gibi (%95 üstü oranla) sizin de dişiniz neredeyse eski sağlığına kavuşacaktır.

KANAL TEDAVİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Her tıbbi tedavi gibi kanal tedavisinden sonra da hastanın dikkat etmesi gereken olgular bulunur. Bunların başında tedavi bitiminden sonra minimum ilk üç saat ağza herhangi bir gıda alınmaması geliyor. Ardından şekerli gıdaları daha az tüketmek, düzenli diş fırçalama rutinleri ve yılda minimum iki kez genel diş bakımı kontrolüne gelinmesi gibi tedbirler sıralanabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN