Kovid’in gölgesindeki Ramazan’da bağışıklığı güçlendirmek şart

Kovid’in gölgesindeki Ramazan’da bağışıklığı güçlendirmek şart

Diyetisyen Nur Şahin, Ramazan’da koranavirüs salgınına karşı korunmak için bağışıklığı güçlendirmenin yollarını yazdı.

DİYETİSYEN NUR ŞAHİN | KARAR

Oruç tutarken, bir yılı aşkın süredir ülkemizi ve dünyayı kasıp kavuran koranavirüs salgınına karşı korunmak için bağışıklığımızı güçlendirecek bir şekilde beslenmeliyiz ve gerekli vitamin takviyelerimizi almalıyız. Özellikle kilolu yani obez olan veya obezite riski taşıyan kişilerin daha fazla dikkat etmesi; kilo vererek sağlıklı beslenmesi gerekir.

Çünkü Kovid sürecindeki araştırmalar, sağlıklı kilosunun üstünde olan kişilerin Kovid’den hastaneye yatma riskinin yüzde 5 daha fazla olduğu gösteriyor. Kovid başladığından beri sadece beden kitle indeksi yüksek obezite derecesinde olan insanların virüse yakalanma riskinin daha fazla olması riski gözardı edilerek, ilk defa tüm insanlar üzerinde beden kitle indeks ve kilo aralığı oranına göre Kovid incelemesi yapılmıştır.

40 yaşın altındakilerde risk artıyor; yani sağlıklı bir beden kitle indeksi 18,5 ile 25’in arasında kabul ediliyor. Dünya sağlık örgütünün (WHO) standartları da budur. Ancak yeni yapılan çalışmada beden kitle indeksinin 23’ün üzerinde olan her insanın Kovid’den hastaneye yatma riskinin yüzde 5 artırdığını da ortaya koyuyor. Bundan dolayı özellikle genç yetişkinlerin daha yüksek risk altında olduğu belirtiliyor. 

Örneğin 20 ile 39 yaş arasındaki kişilerin 23’ten fazla olan beden kitle indeks puanı için hastaneye kaldırılma olasılığı yüzde 9 daha yüksekken, 80 yaşın üzerindeki biri için risk sadece yüzde 1 olarak gerçekleşiyor. Diğer taraftan beden kitle indeksi 18,5’un altında olan zayıf insanların da Kovid’e karşı fazla savunmasız olduğu ortaya çıkmıştır.

Yurt dışında bir üniversitede yapılan ve ‘aşılama politikalarında öncelik obezite riski taşıyan gençler olmalı’ denilen bir çalışmada Dr. Carmen Piernas konuya ilişkin “Çalışmamız çok mütevazı fazla kilonun bile ciddi Kovid komplikasyonları riskiyle ilişkili olduğunu gösteriyor. Ancak, kiloya ilişkin risklerin en fazla 40 yaşın altındaki kişilerde olduğunu, kilonun 80 yaşından sonra şiddetli Kovid geliştirme riskine göre çok az etkisi olduğunu ortaya koyduk.” 

BEDEN KİTLE İNDEKSİNİZİ HESAPLAYIN 

Peki beden kitle indeks nasıl hesaplayabiliriz ? Beden kitle indeksi beden kütlesini uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesi yolu ile hesaplanır. İdeal aralığa ulaşmak isteyen beden kitle indeksini boy uzunluğu karesi ile çarpılmasıyla elde edilir.

Yani 60 kiloluk bir insanın boyu 1 metre 70 cm ise 1.70 × 1.70 ÷ 60 bu kişinin beden kitle indeksini verir. Bunun sonucu 20,7’dir. Beden kitle indekssiniz 18,5’in altında ise zayıfsınızdır. 18,5 ile 24.9 aralığında ise sağlıklı kilodasınızdır. 25 ile 29.9 da ise fazla kilolusunuzdur. 30 veya üzerinde bir derecede ise olarak yine dereceli olarak obezite sınıfındasınız denilebilir. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN