Lezzetine aldanıp yiyenler sonradan bin pişman olacak! Beyni sinsice öldürüyor, karaciğeri yok ediyor…

Lezzetine aldanıp yiyenler sonradan bin pişman olacak! Beyni sinsice öldürüyor, karaciğeri yok ediyor…

Tükettiğimiz besinlerin vücudumuz üzerinde olumlu ve olumsuz bir takım etkileri olabiliyor. Ancak öyle besinler var ki onlar özellikle beyin üzerinde adeta yıkıcı bir etki ortaya koyuyor. Öyle ki son yıllarda yapılan çalışmalar da bunu ortaya koymuş durumda…

Bazı besinleri düzenli olarak tüketmek, obezite, kolesterol, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve yağlı karacier hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Ancak çok az bilinen bir şey var ki o da diyetin demans geliştirme olasılığınızı etkileyeceğidir. Demans, beynin devam eden gerilemesi ile alakalı bir sendrom ya da semptom grubu olarak bilinir.

Genellikle 65 yaş üzeri kişilerde görülen bu hastalık, hafıza, konuşma, anlama ve hareket kabiliyeti sorunlarına ek olarak kişilik ve davranış değişikliğine de neden olabiliyor. Şuan dünya genelinde yaklaşık 55 milyon demans hastası mevcut. Fakat, uzmanlar 2050 yılına geldiğimizde bu sayının 139 milyona çıkacağını öngörüyor ve artık bazı popüler yiyecekleri yemenin bu yıkıcı duruma yakalanma olasılığını artırabileceği konusunda uyarıyor.

yeniden-kullanilan-yagin-zararlari-2.jpg

BEYNİ SİNSİCE ÖLDÜRÜYOR

Yapılan son araştırmalar, yeniden kullanılan kızartma yağında pişen gıdaların beyinde dejenerasyona yol açabileceğini ortaya koydu. Bu da, özellikle restoranların tekrar tekrar kullandığı kızartma yağında pişirdiği yiyecekleri en büyük suçlulardan biri haline getiriyor. Bu yüzden riskli olarak kabul edilebilecek en popüler yiyecekler patates kızartması ve kızarmış tavuk oluyor.

Amerikan Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Derneği'nin yıllık toplantısında sunulan çalışmanın bir parçası olarak, bilim insanları, daha sağlıklı bir diyet uygulayan diğer kemirgenlerle karşılaştırıldığında, yeniden kullanılmış derin yağda kızartılmış yemeklik yağları tüketen fareler arasında daha yüksek düzeyde nörodejenerasyon keşfettiler. Farelerin yavrularında da aynı sorunlara rastlandı. Araştırmacılar aynı zamanda artış gösteren nörodejenerasyonunun, yağın karaciğer, bağırsak ve beyin arasındaki çift yönlü iletişim ağı üzerindeki etkilerine bağlı göründüğünü ortaya koydu. Bu karaciğer-bağırsak-beyin ekseni, çeşitli fizyolojik fonksiyonların düzenlenmesinde hayati öneme sahip ve bu eksendeki bozulma, nörolojik bozukluklarla bir ilişki göstermektedir.

yeniden-kullanilan-yagin-zararlari-1.jpg

Araştırmacılardan Tamil Nadu Merkez Üniversitesi'nden doçent Kathiresan Shanmugam şöyle açıkladı: "Yüksek sıcaklıklarda derin kızartmanın çeşitli metabolik bozukluklarla bağlantılı olduğu görüldü, ancak derin kızartmanın etkisi üzerine uzun vadeli araştırmalar yapılmadı.

Bildiğimiz kadarıyla, uzun süreli derin yağda kızartılmış yağ takviyesinin birinci nesil yavrularda nörodejenerasyonu artırdığını bildiren ilk biziz. Boş kalori eklemenin yanı sıra, yiyecekleri derin yağda kızartmak genellikle aynı yağın kızartma için yeniden kullanılmasını gerektirir. Yeniden kullanılması, yağın doğal antioksidanlarının ve sağlık yararlarının çoğunu ortadan kaldırmasına rağmen, hem evlerde hem de restoranlarda yaygın bir uygulamadır. Yeniden kullanılan yağ ayrıca akrilamid, trans yağ, peroksitler ve polar bileşikler gibi zararlı bileşenler de içerebilir.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN