Oruç vücudu yeniliyor bağışıklığı güçlendiriyor

Oruç vücudu yeniliyor bağışıklığı güçlendiriyor

Diyetisyen Işıl Erkan, ortalama 15-16 saat açlık süresini içeren orucun vücutta hasarlı hücrelerin onardığını söyleyen diyetisyen Işıl Erkan ve ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini kaydetti.

Sahur ve iftar arasındaki yaklaşık 15-16 saatlik açlık süresinin vücudu yenilemeye yardımcı olduğunu, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini söyleyen diyetisyen Işıl Erkan, “Yüzyıllar öncesinde de hipokratlar şifa olarak uzun süreli açlıkları önermiştir. Çünkü sindirim sistemi, vitamin ve mineralleri vücuttaki diğer sistemlerden çok fazla çalan ve enerji harcayan bir sistem. Bizim ‘otofaji’ dediğimiz, yeni ve daha sağlıklı hücreler elde edinmek için vücudun hasarlı hücreleri, atıkları temizlediği sistem ise sadece açken çalışıyor. Dolayısıyla oruç süreleri vücudun tolere edebileceği açlık süreleridir ve vücudun bütün onarımı, detoks mekanizmaları bu açlık süresince çalışır” diye konuştu.

Erkan, bazı kronik hastalıkların, dikkat, konsantrasyon eksikliklerinin tedavilerinde de kontrollü açlığın uygulanabildiğini, bunun ise mutlaka doktor kontrolünde ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

Oruç tutmanın bağışıklık sistemini olumsuz etkilemediğinin de altını çizen Erkan, “Tam tersine kontrollü açlık aralıkları bağışıklık sistemine yaptığımız en büyük yatırımdır. Eğer bağışıklık sistemimizin sağlıklı olmasını, gerekli vitaminlerin, minerallerin bağışıklık sistemi tarafından kullanılmasını istiyorsak sindirim sistemini çok fazla meşgul etmememiz gerekiyor” dedi. Erkan, kontrollü açlık kadar sağlıklı beslenmenin de bağışıklık için büyük önem taşıdığını kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN