Prof. Dr. Sebahattin Ateşal: Kalp krizi sinsi belirtilerle gelebilir... Güç kaybı, nefes darlığı ve çene ağrısına dikkat

Prof. Dr. Sebahattin Ateşal: Kalp krizi sinsi belirtilerle gelebilir...  Güç kaybı, nefes darlığı ve çene ağrısına dikkat

Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, kalp hastalıklarının erken tanısı için 20 yaşından itibaren düzenli kontrol çağrısında bulundu. Stres, obezite ve kötü yaşam koşulları risk faktörlerini artırıyor.

Kalp krizi her zaman ani göğüs ağrısıyla gelmeyebilir. Bazı durumlarda, hastalar yalnızca kol ya da bacaklarda güç kaybı, halsizlik veya çene ağrısı gibi belirtilerle doktora başvurabiliyor. Medicana Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, kalp krizinin klasik belirtileri dışında da kendini gösterebileceğini belirterek uyarıda bulundu: “Göğüste sıkışma, baskı ve ağırlık hissi gibi durumlar kalp krizi habercisi olabilir.”

BASİT EFORLARDA DAHİ NEFES DARLIĞI CİDDİYE ALINMALI

Günlük yaşamda hafif eforla ortaya çıkan nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, boyun ve çeneye vuran ağrılar, kalbin yeterince kanlanmadığını gösterebilir. Bu belirtilere kol ve bacaklarda güç kaybı, baş dönmesi, bayılma, kalp atışlarında düzensizlik, cilt renginde solukluk, vücutta ödem ve geçmeyen öksürük gibi durumlar eşlik ediyorsa mutlaka kalp sağlığı kontrol altına alınmalıdır.

KONTROLLER 20 YAŞINDA BAŞLAMALI, 60 YAŞTAN SONRA YILLIK OLMALI

Prof. Dr. Ateşal, kalp hastalıklarının erken tespiti için kontrollerin genç yaşlarda başlaması gerektiğini vurguladı.

“20-40 yaş arası bireyler beş yılda bir, 40 yaşından sonra ise bir ila iki yılda bir kontrol yaptırmalı. 60 yaşından sonra ise her yıl düzenli muayene şart. Bu kontrollerde kan basıncı, kan şekeri, kolesterol değerleri, kalp ultrasonu ve eforlu EKG gibi tetkiklerin yer alması gerekiyor” dedi.

Ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü bulunan bireylerde bu taramaların daha erken yaşlarda başlaması gerektiğini hatırlatan Ateşal, “Özellikle stent, bypass, enfarktüs geçirmiş ya da ani kalp ölümü yaşamış yakınları olan bireylerde 20’li yaşlardan itibaren düzenli takip büyük önem taşıyor” diye konuştu.

4sdg4sd4gsd4.jpg

ANJİYOGRAFİ HÂLÂ ‘ALTIN STANDART’

Modern tıpta pek çok girişimsel olmayan tetkik yöntemi bulunsa da, koroner arter hastalıklarının tanısında anjiyografi hâlâ en güvenilir yöntem olarak öne çıkıyor.
“Tomografik (sanal) anjiyo ya da el bileği ve kasıktan yapılan klasik anjiyografi teknikleriyle damarların durumu net biçimde ortaya konabiliyor” diyen Prof. Dr. Ateşal, şüphe durumlarında bu tetkikin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.

whatsapp-gorsel-2025-04-11-saat-11-55-04-9f5e17da.jpg

STRES VE OBEZİTE KALP DAMARLARINI TEHDİT EDİYOR

Modern yaşamın beraberinde getirdiği stres, kötü beslenme ve hareketsizlik kalp sağlığı üzerindeki riskleri artırıyor. Obezitenin, kan şekeri ve lipid düzeylerini bozarak hipertansiyon riskini artırdığını ifade eden Ateşal, stresin damar yapısında spazma neden olarak plakların yırtılmasına ve kalp krizine yol açabileceğini söyledi.

KALP KRİZİ MİDE AĞRISIYLA KARIŞTIRILABİLİR

Kalp krizi sırasında ağrı yalnızca göğüsle sınırlı kalmaz; karın üst bölgesinden çeneye kadar olan hatta yayılabilir. Bu nedenle mide ağrısı zannedilen bazı durumlar aslında kalp krizinin sessiz habercisi olabilir.

Prof. Dr. Ateşal bu konuda şöyle uyardı: “Eğer ağrı gıda tüketimiyle ilgili değilse ve özellikle yemekten sonra yürüyüş sırasında ortaya çıkıyorsa, bu tablo kalp rahatsızlığının belirtisi olabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN