Türkiye'nin alerji haritası belli oldu: Marmara’da akar, Ankara’da polen

Türkiye'nin alerji haritası belli oldu: Marmara’da akar, Ankara’da polen

Türkiye genelinde alerjik hastalıkların görülme sıklığı bölgeden bölgeye dramatik değişiklikler gösteriyor. Prof. Dr. Metin Aydoğan, besin alerjilerinde dünya genelinde fıstık ön plandayken Türkiye’de ilk sırayı süt ve yumurtanın aldığını; Ege’de zeytin ağacının, Ankara’da ise çim poleninin en büyük tehdit olduğunu açıkladı.

Çevresel faktörlerin ve genetik potansiyelin birleşimiyle ortaya çıkan alerjik hastalıklar, Türkiye’de milyonlarca vatandaşın yaşam kalitesini tehdit ediyor. Prof. Dr. Metin Aydoğan’ın verilerine göre, nemli bölgelerde ev tozu akarları (mite) başrolü oynarken, iç kesimlerde mevsimsel polenler alerjik vakaları tetikliyor.

BÖLGESEL ALERJİ PROFİLLERİ: COĞRAFYA KADERİ BELİRLİYOR

Prof. Dr. Aydoğan, alerjinin yaşanan bölgedeki floraya göre şekillendiğine dikkat çekerek şu verileri paylaştı:

Ankara ve İç Anadolu: Birinci sırada çim poleni alerjisi yer alıyor.

Ege Bölgesi: Bölgenin karakteristik bitki örtüsü olan zeytin ağacı, en baskın alerjen olarak öne çıkıyor.

Marmara ve Adana: Nem oranının yüksek olduğu bu bölgelerde, en önemli alerjen faktörü ev tozu akarları olarak kaydediliyor.

En Sık Görülen Hastalık: Kurdeşen

Çocukların yaklaşık %20’sinde görülen kurdeşen (ürtiker), Türkiye’deki alerjik tabloda zirvede yer alıyor. Hastalıkların görülme oranları ise şu şekilde sıralanıyor:

Kurdeşen ve Saman Nezlesi: %20

Egzama: %15

Astım: %10

Besin Alerjileri: %4-5

İnek Sütü Alerjisi: %2,5

TÜRKİYE’NİN "FISTIK" DEĞİL "SÜT" FARKI

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, besin alerjilerinde Türkiye’nin küresel trendlerden ayrıştığını vurgulayan Aydoğan, ilginç bir kıyaslama yaptı:

"ABD'de en büyük sorun fıstık alerjisiyken, balık tüketiminin yüksek olduğu Norveç'te balık alerjisi ilk sıradadır. Türkiye'de ise tablo tamamen farklı. Bizde listenin başında süt yer alıyor. İkinci sırada yumurta, üçüncü sırada ise kuru yemişler geliyor. ABD'nin korkulu rüyası olan fıstık, Türkiye sıralamasında ancak 10. sırada kendine yer bulabiliyor."

İLAÇ ALERJİLERİNDE YENİ TREND: YARI SENTETİK PENİSİLİNLER

Eskiden sadece klasik penisilin iğnelerine (Penadur) karşı alerji görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Aydoğan, günümüzde antibiyotik kullanım alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte "amoksisilin klavulanat" gibi yarı sentetik ilaçlara karşı gelişen alerjilerin daha sık rapor edildiğini belirtti.

BELİRTİLERİ HAFİFE ALMAYIN: YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Burun akıntısı, nefes darlığı ve döküntü gibi semptomların sadece fiziksel bir rahatsızlık değil, aynı zamanda ciddi bir yaşam kalitesi kaybı olduğunu söyleyen uzmanlar; özellikle nemli bölgelerde yaşayanların ve ailesinde alerji geçmişi olanların çevresel önlemlere (akar önleyici kılıflar, polen filtreleri vb.) dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN