‘Üçlü virüs’ salgınının sonu Kovid artışı

‘Üçlü virüs’ salgınının  sonu Kovid artışı

Solunum yollarında seyreden ‘üçlü virüs’ artışına dikkat çeken Prof. Dr. Alper Şener, “Maske ve mesafe kurallarına uyduğumuz için unuttuğumuz rinovirüs, influenza ve RSV’de tırmanış başladı. Bu trende henüz Kovid katılmadı. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış devam ederse Kovid vakaları artacaktır. Maske, mesafe şart” dedi.

Havaların soğumasıyla birlikte grip vakalarında artış yaşanırken, son dönemde üst solunum yollarında aynı anda birden fazla virüs görülmeye başlandı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bu durumun ‘üçlü virüs’ veya ‘pandemi’ olarak adlandırıldığını; influenza, rinovirüs ve RSV’nin aynı anda bulunduğunu aktardı. Prof. Dr. Şener, “Sadece gripte değil her sene havaların soğumasıyla birlikte grip benzeri hastalıklarda artış oluyor. Bu sene de 2 yıldır unuttuğumuz gripte rinovirüste, influenza ve RSV’de bir tırmanış başladı. Bu tırmanış trendine henüz Kovid-19 katılmadı. Amerika ve Avrupa’daki vakalara baktığımızda onlarda da aynı şekilde başladığını görüyoruz. Kovid de sonrasında bu virüslere katılıyor” dedi.

22.jpg

‘TANI KOYMANIN TEK YOLU PCR UYGULANMASI’

‘Üçlü virüs’ün solunum ve damlacık yoluyla bulaştığını belirten Prof. Dr. Şener, “Gözle görülemeyen partiküller karşı tarafa ulaşabiliyor. Bunu önlemenin tek yolu bariyer olarak maskeyi kullanma. Kapalı alanda özellikle maske ve mesafe önlemlerinde dikkatli olmak gerekiyor. Asansör kullanımında, toplu taşımada mutlaka maske kullanmak gerekiyor. Üçlü virüsü Kovid-19 nedeniyle bir arada görmeye başladık. Unuttuğumuz ve maske mesafe gibi önlemlere tam uyduğumuz için bu virüsler gündemde olmadı. Bağışıklık sistemi şu anda bu virüsleri yeniden hatırlıyor. Rinovirüs bizim için önemli çünkü uzun zaman devam edebiliyor. Burun akıntısı, geniz kuruluğu şikayetleriyle seyrediyor. Rinovirüsün 180’den fazla alt tipi var. Birini atlatıp iyileştikten sonra tekrar hasta olma ihtimaliniz çok yüksek. RSV’de özellikle çocukluk çağında devam eden kronik öksürüklerle karşı karşıya kalıyoruz. Çok nadiren solunum sıkıntısı olabiliyor. RSV inatçı öksürüklerle seyrediyor. Hastalık iyileşirse dahi kuru öksürük nöbetleri devam ediyor. Bunlara tanı koymanın tek yolu solunum yolundan alınacak PCR’ın uygulanması” diye konuştu.

GELMEK BİLMEYEN KIŞ BİR AVANTAJ

Uzmanlar, yaz sonu okulların açılması ile birlikte kapalı mekanlara dönüleceği için Kovid’in yeniden tırmanışa geçeceği, iki yıldır görülmeyen gribal enfeksiyonların ise bu yıl yeniden ortaya çıkarak, daha ağır seyredeceği uyarısında bulunmuştu. Prof. Dr. Şener, Türkiye’de de beklenilenin, kasım ayından itibaren Kovid-19’un tırmanışa geçmesi olduğunu hatırlatarak, “Ancak şu an öyle bir şey yaşamıyoruz. Havaların iyi gitmesi bizim için bir avantaj oldu. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış trendi devam edeceği gibi Kovid-19’da da tırmanış trendi devam edecektir. Aslında bu bizim için bir avantaj çünkü hala grip aşısı ve Kovid-19 hatırlatma dozu olmak için bir zaman dilimi var” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN