Üçüncü dozu üç ay öne çekmek şart

Üçüncü dozu üç ay öne çekmek şart

Kovid aşısını yeni Omicron varyantına uyarlayacak yeni bir aşı için çalışma yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Uğur Şahin “Omicron öngörüldüğü gibi yayılmaya devam ederse, güçlendirici üçüncü dozu üç ay sonra olmayı önermek, bilimsel açıdan mantıklı olacaktır” dedi.

EDA SANĞU

Koronavirüsün yeni Omicron varyantının hızlı yayılması nedeniyle üçüncü doz aşıyı daha erken olmanın korumayı artıracağını söyleyen BioNTech’in kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin, “Omicron söz konusu olduğunda, iki dozun yeterli korumaya sahip tamamlanmış aşı olduğunu söyleyemeyiz. Omicron öngörüldüğü gibi yayılmaya devam ederse, güçlendirici üçüncü dozu üç ay sonra olmayı önermek, bilimsel açıdan mantıklı olacaktır” dedi.

Şahin ayrıca BioNTech’in Omicron’a uyarlanacağını ve daha sonra muhtemelen dördüncü doz olarak kullanılabilecek bir aşı üzerinde çalışıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Tam üretime geçip geçmeyeceğimize henüz karar verilmedi. Şu anda çeşitli Omicron varyantları yolda ve hangisinin daha baskın çıkacağı ve dolayısıyla aşıda yer alacağı henüz belli değil.” Bugüne değin yapılan hesapların 2022’de en az 4 milyar doz aşı üretilmesi gerektiği yönünde olduğunu belirten Şahin, “Şimdi daha fazlası olabilir mi diye düşüneceğiz” ifadesini de sözlerine ekledi.

İLK OLARAK İNGİLTERE GEÇTİ

BioNTech aşısıyla ilgili genel uygulama, iki aşı dozundan altı ay sonra üçüncü dozun, yani hatırlatma dozunun yapılması yönündeydi. Ancak İngiltere Omicron varyantının ortaya çıkmasıyla birlikte üç ay içinde üçüncü doz uygulamasına geçen ilk ülke oldu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 30 Kasım’da yaptığı açıklamada “Kendimize belirlediğimiz hedef, ocak ayı sonuna kadar uygun olan herkese güçlendirici dozu sunmak” ifadelerini kullandı.

Kovid aşısı ortakları BioNTech ile Pfizer çarşamba günü yaptığı açıklamada, laboratuvar çalışması sonuçlarının şirketler tarafından üretilen aşının 2 dozunun Omicron varyantı karşısında daha az etkili olduğunu gösterdiğini belirtti. Açıklamada, laboratuvar çalışmasında aşının 3’üncü dozunun Omicron’u nötralize edici antikorlar sağladığının ortaya konulduğu bildirildi. Şirketler, laboratuvar sonuçlarının öncü bulgular olduğunu vurgulayarak, gerekirse sadece Omicron varyantına yönelik bir aşıyı da Mart 2022’ye kadar hazır edebileceklerini duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN