Uzmanlar açıkladı: Antibiyotik kullanırken asla bu 4 gıdayı tüketmemelisiniz

Uzmanlar açıkladı: Antibiyotik kullanırken asla bu 4 gıdayı tüketmemelisiniz

Antibiyotikler, enfeksiyonlarla savaşmada harikadır. Bununla birlikte, antibiyotikler yalnızca bir tür hastalıkla savaşır: boğaz ağrısı veya idrar yolu enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlar. Soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar için tamamen etkisizdirler. Bu popüler yiyecekler yan etkilere neden olabilir ve ilaçlarınızın çalışmasını engelleyebilir.

Antibiyotiklerin etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için, uygun şekilde reçete edilmeleri ve uygun şekilde kullanılmaları gerekir. Mide rahatsızlığını önlemek için antibiyotikler yiyeceklerle birlikte alınmalıdır; ancak bazı yiyecekler başka istenmeyen yan etkilere yol açabilir ve hatta ilaçların işlerini yapmasını engelleyebilir. Antibiyotik alırken kaçınmanız gereken dört şey için okumaya devam edin.

maxresdefault.jpg

GREYFURT

Antibiyotik alırken meyve suyundan kaçınmak iyi bir fikir ve özellikle greyfurttan uzak durulması gereken bir şey. Uzmanlar "Portakal, elma, kızılcık ve greyfurt sularının tümü, antibiyotiklerin etkinliğine müdahale etme potansiyeline sahiptir" diye açıklıyor. Özellikle greyfurt suyu, birçok ilacın etkisini artırarak ikisini karıştırmayı tehlikeli hale getirebilir. Sadece bir bütün greyfurtun veya yaklaşık bir büyük bardak meyve suyunun birçok ilacın kan seviyelerini değiştirmek için yeterli olduğunu hatırlamak önemlidir. Ve bu ilaçların bazıları greyfurt ile etkileşime girdiklerinde ciddi yan etkilere sahip olabilir.

suturunlerisaklama-211781554.jpg

SÜT ÜRÜNLERİ

Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle bazı antibiyotiklerin etkinliğini azaltabilir. Süt ürünlerindeki kalsiyum antibiyotiklere bağlanarak onların işlerini yapmalarını engelleyebilir. Ama probiyotiklerin ishal gibi istenmeyen yan etkileri önlemeye yardımcı olacağı umuduyla antibiyotikli yoğurt almamız gerekmiyor mu? İyi soru. Evet, probiyotikler antibiyotiklerin mide-bağırsak etkilerini dengeleyebilir, ancak doktorların işaret ettiği gibi, süt ürünleri antibiyotiklerinizin ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilir. Uzmanlar, "Antibiyotiği almak ve süt yemek veya içmek arasında iki ila üç saatlik bir pencere bırakın" diyor. Ve yararlı probiyotikler içeren diğer süt ürünü olmayan gıdaları tüketin. Örneğin; lahana turşusu, şalgam, boza gibi.

tavada-granola-milky.webp

GÜÇLENDİRİLMİŞ GIDALAR

Süt ürünleri kalsiyum içeren tek gıda değildir. Uzmanlar, "Genel olarak zenginleştirilmiş gıdalar arasında kahvaltılık gevrekler, bazı bitki bazlı sütler ve granola barlar bulunur" diyor. “ Kalsiyum gibi minerallerle güçlendirilmiş yiyecekler yemek, tıpkı süt içmek gibi antibiyotiklerin etkinliğini azaltabilir” diye açıklıyor. Süt ürünü olmayan sütler bile sinsi bir kalsiyum ve mineral kaynağı olabilir. Güçlendirilmiş gıdaların dikkat edilmesi gereken bir diğer bileşeni de demirdir. Uzmanlar "Kalsiyum ve demirin vücudun kinolonlar olarak bilinen belirli türdeki antibiyotikleri emme kabiliyetine müdahale edebileceğini" söyledi. Uzmanlar ayrıca, süt ürünlerine ek olarak, antibiyotik alırken demir açısından zengin gıdalardan (sosisli sandviç veya demir ile güçlendirilmiş tahıl gibi) uzak durmanızı önerir.

alkol-birakma-1200x800.webp

ALKOL

Uzmanlar, "Alkol, bazı antibiyotikler de dahil olmak üzere birçok ilaç gibi karaciğerde işlenir" diye uyarıyor. "Bazı durumlarda, her ikisi de antibiyotik alırken istemediğiniz ilacı daha az veya daha güçlü hale getirebilir." diye ekliyorlar. Alkol tüketirken kaçınılması gereken tek ilaç antibiyotikler değildir. Uzmanlar "Yüzlerce yaygın olarak kullanılan reçeteli ve reçetesiz ilaç, alkolle olumsuz etkileşime girebilir. Bazı durumlarda, alkol etkileşimleri ilaçların etkinliğini azaltabilir veya onları işe yaramaz hale getirebilir. Diğer durumlarda, alkol etkileşimleri ilaçları vücuda zararlı ve hatta toksik hale getirebilir. Bunlara kalp ilaçları, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ve kan inceltici ilaçlar dahildir'' diye uyarıyorlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN