Uzmanlardan 'bahar yorgunluğu uyarısı: Uzun süren halsizliğe dikkat

Uzmanlardan 'bahar yorgunluğu uyarısı: Uzun süren halsizliğe dikkat

Mevsim geçişlerine uyum sağlayamayan bünyelerde ortaya çıkan bir rahatsızlık olan bahar yorgunluğu, kişilerin sosyal ve iş hayatını olumsuz etkilerken, kalitesini de düşürebiliyor. Bahar yorgunluğunun halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik haliyle kendini gösterdiğini belirten uzmanlar, belirtilerin iki haftadan uzun sürmesi halinde bir hekimden yardım alınması gerektiğini söyledi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bahar yorgunluğunun insanların sosyal ve iş hayatını olumsuz etkileyebileceğini ve kalitesini düşürebileceğini söyledi. Baysal, bu durumun iki haftadan uzun sürmesi durumunda ise bir sağlık uzmanından yardım alınması gerektiğini belirtti.

Bahar yorgunluğunun genellikle kış aylarında yavaşlayan metabolizmanın baharın gelişine uyum sağlayamamasından kaynaklandığını söyleyen Dr. Baysal, bu durumun genellikle 2-3 hafta süren halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik şeklinde kendini gösterdiğini aktardı. Bahar yorgunluğunun belirtilerini ise şu şekilde sıraladı:

  • Boyun, sırt, omuz ve genel eklem ağrıları
  • Sindirim sistemi sorunlarına bağlı olarak mide ağrıları, şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal
  • İştah değişiklikleri
  • Nöropsikiyatrik belirtiler: sinirlilik, baş ağrısı, sıkıntı, uyku düzensizlikleri
  • Cilt, kalp, tansiyon ve şeker hastalıklarında artış

Bahar aylarında atmosferdeki ısı, ışık, nem ve iyon değişikliklerine bağlı olarak metabolizmada değişiklikler olduğunu söyleyen Dr. Baysal, ayrıca hareket ve beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin de bahar yorgunluğuna neden olabileceğini belirtti.

Bahar yorgunluğundan korunmanın yolları arasında açık havada yürüyüş yapma, düzenli duş alma, bol sıvı tüketme, dengeli beslenme, vitamin ve mineral içeriği yüksek yiyecekler tüketme, hobilerle uğraşma, stresten uzak durma ve sigara, alkol ve kafein tüketimini azaltma gibi önerilerde bulundu.

BESLENME ÖNERİLERİ

Ayrıca, vücudun susuz kalmaması için günlük 2-3 litre su tüketilmesini ve alkollü, kafeinli içeceklerin mümkün olduğunca az tüketilmesini öneriyor. Ağır yemekler yerine sebzeli ve zeytinyağlı gıdaların tercih edilmesi ve haşlama etlerin tüketilmesi de önerileri arasında.

Dr. Baysal, yorgunluğun bir hastalık değil bir şikayet olduğunu ve birçok hastalıkta yorgunluğun ilk belirti olabileceğini belirterek, uzun süren yorgunluklarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN