Uzmanlardan korkutan uyarı: Gençler arasında viral olan su orucu ne kadar sağlıklı?

Uzmanlardan korkutan uyarı: Gençler arasında viral olan su orucu ne kadar sağlıklı?

Su orucu kilo vermenize yardımcı olabilir mi? Su orucu nedir? Uzmanlar su orucu konusunda ne düşünüyor? İşte son zamanlarda özellikle gençler arasında viral olan su orucu ile ilgili merak ettikleriniz bu haberimizde...

Kilo kaybı ile ilişkili olabilecek pek çok diyet uygulaması vardır. Sağlıkta en çok tartışılan konulardan biri olan kilo verme, tıp uzmanlarının desteğine ihtiyaç duyan bir yolculuk olmalı. Su orucu, bir süredir beslenme meraklıları arasında dolaşıyor. İnsan vücudunun düzgün çalışması için içme suyu, sizi nemli tuttuğu ve toksinleri attığı için gerekli olduğundan, su orucu, sınırlı bir süre için sudan başka bir şey tüketmeyen bu mekanizmayı kullanır.

basliksiz-10.jpg

SU ORUCU NEDİR?

Su orucu, birkaç gün boyunca hiçbir şey yemeden su tüketmek anlamına gelir. Bu tür oruç tutmanın sağlığı iyileştirdiğine ve sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini motive edebileceğine özellikle gençler arasında inanılıyor. Beslenme uzmanlarına göre, su orucunda gıda alımı tamamen kısıtlanmıştır. Bu tür oruç genellikle 24-72 saat sürer. "Tıbbi gözetim olmadan bundan daha uzun süre su orucu tutmamalı" dediler.

Geçen yıl ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından 12 orta yaşlı erkeğin 8 günlük su orucuna tabi tutulduğu bir araştırma yapıldı. 8 günün sonunda, katılımcılar algılanan stres, kilo kaybı, vücut kompozisyonunda değişiklikler, dehidratasyon, artan ketogenez, hiperürisemi, azalmış serum glukoz konsantrasyonu ve hiponatremi düzeyinde önemli bir azalma gösterdi. Çalışmanın sonucu, vücut üzerinde bazı olumlu etkiler olsa da, daha uzun süre devam etmenin vücuda zararlı olabileceğiydi.

1-gunluk-su-orucu-nasil-yapilir-faydalari-ve-zararlari-5b3b214a.jpg

Araştırmalar, su orucunun, vücudunuzun parçalandığı ve hücrelerinizin eski, potansiyel olarak tehlikeli kısımlarını geri dönüştürdüğü bir süreç olan otofajiyi teşvik edebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, su orucunun birçok riski vardır ve çok uzun süre yapılırsa tehlikeli olabilir. Kas kaybına, kan basıncı dalgalanmalarına ve çeşitli diğer sağlık koşullarına yol açabilir. Şeker hastalığı, gut hastalığı, hamile kadınlar ve çocukları olan kişiler bunu yapmaktan tamamen kaçınmalıdır.

SU ORUCU KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR MU?

Beslenme uzmanları " Birçok insan kilo vermek için su orucu yapar. Her gün 1 kg'a kadar kaybetmek kolaydır. Ancak, kas kaybına neden olabileceği için gereksiz yere yapılmaması gerektiği konusunda uyarıyoruz'' dediler. Bunun yerine, aralıklı oruç (IF) veya alternatif gün orucu, kalorileri kısıtlamanın daha iyi bir yolu olacaktır. Vücudumuz kendi başına detoks yapabilecek kadar çok yönlüdür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN