Yaştan değil vitamin eksikliğinden cildiniz kırışıyor olabilir! İşte cilt ve kemikleri diri tutan vitamin kaynağı

Yaştan değil vitamin eksikliğinden cildiniz kırışıyor olabilir! İşte cilt ve kemikleri diri tutan vitamin kaynağı

insan sağlığı için hayati öneme sahip olan vitaminler vücudumuzda çeşitli biyokimyasal işlevler için gereklidirler. Zaman geçtikçe cinsiyet fark etmeden cildinizde başta kırışıklık olmak üzere birçok problem çıkabilir. Peki bu problemlerin daha önce vitamin eksikliğinden kaynaklanabileceğini biliyor muydunuz?

Cildiniz söz konusu olduğunda, D vitamini kuruluk, akne, sedef hastalığı, egzama ve vitiligo gibi cilt durumlarının tedavisine yardımcı olabilecek harika anti-enflamatuar özellikler gösterir. Birçok kozmetik markası ve hatta dermatolog, cildinizi iyileştirmeye yardımcı olmak için bu vitamini gece kremlerinde ve nemlendiricilerde kullanır.

Cildiniz yeterince D vitamini almazsa, yüzünüzde kırışıklıklar ve ince çizgiler oluşmasına neden olabilir. Bu vitamindeki antioksidanlar, bu erken yaşlanma belirtileriyle savaşmaya ve cildinizi korumaya yardımcı olur. Ayrıca, hücre döngüsünü artırarak cildinizde kuruluk, tahriş, kızarıklık ve diğer cilt sorunlarına yol açan ölü hücre birikimini önler. Bu besin, proliferasyonu uyararak ve apoptozun engellenmesini sağlayarak hücresel döngüyü artırır, bu da yaralandığınızda daha iyi iyileşmenize yardımcı olur.

basliksiz-8.jpg

D VİTAMİNİ CİLDİNİZE NASIL YARDIMCI OLUR?

Güneş ışığı vitamini eksikliğinin zayıf bağışıklığa ve artan iltihaplanmaya yol açabileceği yaygın bir bilgidir. Bu, cildinizin en dış tabakasını zayıflatabilir ve genel olarak kuruluk, cilt kararması, akne ve enfeksiyon olasılığını artırabilir. Sadece bu değil, D vitamini eksikliği de aknenizi kötüleştirebilen veya glikosile kollajene neden olan ve cildinizi erken yaşlandıran insülin duyarlılığına yol açabilir. Bu nedenle, D vitamini ile zenginleştirilmiş bir diyet veya takviye tüketmek, tüm bunlardan kaçınmanıza ve cildinizi sağlıklı hale getirmenize yardımcı olabilir.

D VİTAMİN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Az miktarda gıda doğal olarak bu vitamini içerir. Bu nedenle, bazı gıdalara takviye yapılır.

D vitamini açısından zengin gıdalar:

  • Somon, sardalya, ringa, kılıç, ton, uskumru gibi yağlı balıklar
  • Sığır karaciğeri
  • Yumurta sarısı
  • Karides
  • Tavuk
  • Kırmızı et
  • Doğada güneş gören mantarlar

D VİTAMİNİ ALMANIN YOLLARI NELERDİR?

D vitamini kaynakları arasında güneş, belirli gıdalar ve D vitamini takviyeleri bulunur. Güneşe maruz kalma, D vitamininin en önemli doğal kaynağıdır. Vücut, kemikleri oluşturmak ve korumak için ihtiyaç duyduğu kalsiyumu emmek için D vitamini kullanır. Cildi güneşe maruz bırakırken cilt kanseri riskini göz önünde bulundurmak önemlidir. İnsanlar cildinin yanmasına izin vermekten kaçınmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN