15 dakikalık test için 3 dakika yetti: Beton örneğinden deniz kumu çıktı

Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açmıştı. Can kayıplarının yaşandığı Hatay'da, kaldırılan enkazların ardından ölümlerin yaşandığı binaların zemininden karot ve demir örnekleri alındı. 15 dakikada alınması gereken numunenin yaklaşık 3 dakika içinde alındığı ve içinden deniz kumu karışımı çıktığı görüldü.

Hatay'da ağır hasarlı binaların yıkım ve hafriyatı dönüştürme çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalarda fark edilen bir gerçekte insanların altında kaldığı betonların deniz kumundan yapılmış olması. Ekipler betonların arasından oyuklar açarak 3 dakikada deniz kumunu fark ettiğini belirtti.

denizfg.jpg

3 DAKİKA İÇERİSİNDE NUMUNE ÖRNEĞİ ALINDI

Özellikle kentsel dönüşüm olaylarıyla gündeme gelen Antakya ilçesi Emek Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde yıkılan ve ağır hasarlı binaların enkazı kaldırıldı. Bu noktada da hayatını kaybedenlerin yaşadığı binaların zeminleri yaklaşık bir metre kazılarak taşıyıcı sistemlerden karot makinesiyle 3 beton numunesi alındı. Normalde sağlam bir zeminde ortalama 15 dakika süren beton numunesi alma işleminin, mevcut zeminde 3 dakika içerisinde alındı.

'KAROT MAKİNESİ ÇOK RAHAT GİRİYOR'

Karot alma işlemlerini yürüten firma görevlisi Özgür Altan, araştırdıkları numuneye göre konuşarak, "Karot makinesi çok rahat giriyor. Örnek aldığımız yerler çok kötü durumda. Hep deniz kumuyla yapılmış. Çok sağlıklı bir yer değil. Normal, sağlam bir zeminde 15 dakika sürüyor örneği almak, burada 3 dakika falan sürüyor. Çürük ve deniz kumu olmasından dolayı makine rahat gidiyor" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN