8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri 1 hafta boyunca sürecek

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri 1 hafta boyunca sürecek

Adana Büyükşehir Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı adaletsizliklere dikkat çekmek ve kadınların eşitlik mücadelesinde yanlarında olmak amacıyla bir hafta sürecek etkinlikler düzenliyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nce düzenlenen etkinlikler; 7 Mart tarihinde Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu Fuaye Alanında gerçekleştirilen Adana’nın ilk ve tek kadın fotoğrafçılar topluluğu olan Mimoza Kadınlar Fotoğraf Sergisi ile başladı.

Kadın emeğini ve sanatın dönüştürücü gücünü bir araya getiren sergide, Mimoza Kadın Fotoğrafçılar Topluluğu kurucusu ve yöneticisi Nuray Sönmezateş başta olmak üzere üyelerinin kadrajından çıkan fotoğraflar sanatseverlerle buluştu. Sergi bir hafta boyunca tüm ziyaretçilere açık olacak.

Sergi açılışına ve söyleşiye Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. Sergi ve söyleşi öncesinde Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Av.Türkan Eşli, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda gerçekleştirdiği bilgilendirme ve hizmetlerle ilgili bilgi verdi, katılımcıları selamladı.

DAHA EŞİT, DAHA ADİL VE DAHA GÜÇLÜ BİR TOPLUM İÇİN MÜCADELE…

Programın devamında Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Ayten Dolançay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen etkinliklere ilişkin konuştu. Dolançay şunları söyledi: “Bu buluşmada bizimle olan, dayanışmasıyla güç veren tüm kadınlara da gönülden teşekkür ediyoruz. Kadınların haklarına ve mücadelesine sahip çıkan herkesi etkinliklerimize katılmaya davet ediyoruz. Birlikte daha eşit, daha adil ve daha güçlü bir toplum inşa edebiliriz.

AY IŞIĞIYLA YIKANAN KADINLAR SÖYLEŞİSİ

Serginin ardından Adana Tabip Odası ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çukurova Şubesi iş birliğiyle, “Ay Işığıyla Yıkanan Kadınlar Söyleşi”si gerçekleştirildi. Söyleşide kitabın yazarı Prof. Dr. Esin Şenol Davutoğlu katılımcılarla bir araya gelirken, etkinliğin moderatörlüğünü Prof. Dr. Gülşah Seydaoğlu üstlendi. Söyleşide Prof. Dr. Esin Şenol Davutoğlu, eserinde kadınların yaşam deneyimlerine, mücadelelerine ve dayanışma hikâyelerine yer verdiğini aktardı. Davutoğlu, kitabın kadınların görünmeyen emeğini, yaşadıkları zorlukları ve buna rağmen ortaya koydukları güç ve direnci anlatmayı amaçladığını ifade etti. Kadınların birbirinden ilham alan hikâyelerinin toplumsal farkındalığı artırdığına dikkat çeken Davutoğlu, kadın dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

Kadın emeğini görünür kılmayı ve sanat aracılığıyla toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlayan etkinlik, katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşti.

SEN DE PEDALLARINI ÖZGÜRLÜGE ÇEVİR

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ayrıca 8 Mart Pazar günü Adana Büyükşehir Belediyesi Taş Bina önünden başlayarak “Sen de Pedallarını Özgürlüğe Çevir” sloganıyla bisiklet etkinliği gerçekleştirildi. Adana Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği ve Pabadana Bisiklet Grubu iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte bisikletler; özgürlük, sağlıklı yaşam, çevre bilinci, dayanışma ve eşitlik için sürüldü.

MOR AYDINLATMA

Ayrıca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Adana’nın simge yapıları dayanışmanın rengi morla aydınlatıldı. Yavuzlar köprüsü ve Büyük Saat, kadınların hak, eşitlik ve özgürlük mücadelesine destek için gece boyunca mor ışıklarla ışıldadı. Işıklandırma 1 hafta boyunca görsel mesaj verecek.

BİZİM HAKLARIMIZ BİZİM GÜCÜMÜZ

Adana Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından yürütülen küresel kampanyalara destek verdi. Bu kapsamda “Bizim Haklarımız, Bizim Gücümüz” sloganıyla hazırlanan görseller Adana genelindeki dijital billboardlarda yayınlanarak toplumsal farkındalığın artırılmasına katkı sağlandı. Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından hazırlanan billboardlar da kent genelindeki dijital ekranlarda yayınlandı.

Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi, Adana Kadın Platformu ve Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı iş birliğiyle hazırlanan billboard çalışmaları da 8 Mart kapsamında vatandaşlarla buluşturuldu.

EŞİT, ADİL VE ÖZGÜR BİR YAŞAM İÇİN…

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan etkinliklerin geniliyle ilgili yapılan açıklama şöyle: “Bu çalışmalarla kadın haklarına dikkat çekilmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda toplumsal farkındalığın güçlendirilmesi amaçlanıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi, kadınların haklarına ve eşitlik mücadelesine destek veren herkesi etkinliklere katılmaya davet etmektedir. Kadınların eşit, adil ve özgür bir yaşam sürdüğü bir toplum için dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz.

Dünya Kadınlar Günü, tarih boyunca kadınların hak, eşitlik ve özgürlük mücadelesini görünür kılmak amacıyla dünyanın dört bir yanında anılan ve kutlanan önemli bir gündür. Kadınlar bu günde; kadın olmaktan kaynaklı yaşadıkları eşitsizliklere dikkat çekmek, her türlü baskı ve şiddete karşı dayanışma göstermek ve kadın emeğinin görünürlüğü ile karşılığını bulması için taleplerini dile getirmektedir.

Aradan geçen 169 yıla rağmen kadınlar hâlâ güvencesiz, esnek ve düşük ücretli çalışma koşullarında çalışmakta; kayıt dışı istihdam ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan pek çok sorunla mücadele etmektedir.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN