Amasra'yı sel vurdu onlar zengin oldu! Yerin altından oluk oluk fışkırdı: Hepsi milyon lira değerinde

Amasra'yı sel vurdu onlar zengin oldu! Yerin altından oluk oluk fışkırdı: Hepsi milyon lira değerinde

Bartın Amasra'da geçtiğimiz ay meydanan gelen sel felaketinin ardından taşan ve 5 metre genişleyen Roma dönemine ait antik su kanalında, tarihi objeler bulundu. Aynı döneme ait olduğu düşünülen sütunlar, zemin taşları ve mimarı bloklar Amasra Müze Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce incelemeye alındı.

Amasra'da, Roma dönemine ait olan antik su kanalı, 1990'da Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca koruma altına alınmıştı. Bölge halkı tarafından 'Horhor Deresi' olarak adlandırılan kanal, 9 Temmuz tarihinde yaşanan sel felaketi sonrasında taştı.

Yaşanan sel sonrasında, 200 metre akarak yamaçlardan gelen yağmur suyunu Karadeniz'e ulaştıran su kanalının yatağında 5 metre genişleme oldu.

haber-5-ic2.jpg

Yaşanan genişlemenin ardından ise antik su kanalında Roma dönemine ait olduğu belirlenen bir takım tarihi eserlere ulaşıldı. Amasra Müze Müdürlüğü ekipleri, ortaya çıkan tarihi sütun parçaları, zemin taşları ve mimarı blokları incelemeye aldı. Eserler, inceleme işlemleri bittikten sonra koruma altına alınacak.

haber-5-ic.jpg

"İLK DEFA GÖRÜYORUZ"

Bu zamana kadar derede hiç bu tarz eserlerle karşılaşmadıklarını söyleyen mahalle sakini Şaban Serdar, “Selden önce derede hiçbir şey gözükmüyordu, sel olduktan sonra bu eserler ortaya çıktı. Daha önce bu derede hiç eser görmedik. İlk görüyoruz. Dere içerisinde tarihi sütunlar ve bazı objeler var" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN