Artan faizler konut satışını vurdu

Artan faizler konut satışını vurdu

Yüksek faiz oranları ve krediye ulaşımda yaşanan zorluklar konut satışlarını aşağıya çekmeye devam ediyor. Turizm kenti Antalya’da aralık ayında 6 bin 743 konut satışı gerçekleştirilirken geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,6, oranında gerileme yaşandı. Antalya’da satılan 2 konuttan 1 tanesinin yabancılara satıldığını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, “Antalya’daki gerileme yüzde 40’lara kadar çıktı. Bunun en büyük sebebi kredi faizlerinin çok yüksek olması” dedi.

Konut fiyatlarında pandemi sonrasında yaşanan artış hem yerli vatandaşların hem de yabancıların dışarıya göçünü hızlandırdı. TÜİK verilerine göre, aralık ayında Türkiye genelinde yapılan toplam konut satışları geçen yılının aynı ayına göre yüzde 33,4 oranında azalarak 138 bin 577 adet olarak gerçekleşti. Turizm kenti Antalya’da ise aralık ayında 6 bin 743 konut satışı gerçekleştirilirken geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,6, oranında gerileme yaşandı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, “Pandemi ve Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaşın ardından İstanbul’dan sonra en fazla konut satışı Antalya’da gerçekleşti.

Satılan 2 konuttan 1 tanesi yabancılara satıldı. Fakat 2023 itibariyle konut satışlarımıza ciddi bir azalma olduğunu gördük. TÜİK verilerine göre yaklaşık yüzde 33,4 bir gerileme var, Antalya’daki bu gerileme yüzde 40’lara kadar yükseldi. Konut satışlarının düşmesini yabancıların çekilmesi ve göçün durmasına yorumlayamayız. Kredi faizlerinde de çok önemli yükselmelerin olması da konut satışlarının gerilemesinin en büyük etkilerinden bir tanesidir” dedi.

Asıl konunun konut ihtiyacının azalması değil, kredi faizlerinin çok yüksek olmasından dolayı konut satışının hızla gerilemesi olduğunu söyleyen Bahar, “Buna bir önlem gelmesi gerekir, bu böyle devam edemez. Kredi faizlerinde bir takım desteklerin açıklanması gerekir, çözüm bulunması gerektiğini düşüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN