Artvin'i kahverengi kokarca böceği istila etti: Tarımda verimin düşmesine neden oldu

Artvin'i kahverengi kokarca böceği istila etti: Tarımda verimin düşmesine neden oldu

Artvin'in Borçka ilçesinde görülen istilacı kahverengi kokarca böceklerinin sayıları hızla artıyor. Bölgedeki tarım ürünlerine zarar veren bu böcekler, özellikle fındık, mısır, fasulye, böğürtlen gibi bitkilerin suyunu emerek besleniyor ve verim kayıplarına neden oluyor.

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Güreş köyü, kahverengi kokarca böceklerinin (Halyomorpha halys) istilasına uğramış durumda. Özellikle fındık, mısır, fasulye, böğürtlen gibi bitkilerin suyunu emerek beslenen bu istilacı böcekler, köylülerin kabusu haline gelmiş durumda.

Bölge halkı, uzun yıllardır tarlalarında bu kadar büyük bir verim kaybıyla karşılaşmadıklarını belirterek yetkililerden yardım talep ediyorlar. Kokarca böcekleri, sayıca oldukça fazla olup ormandan tarlaya, evden ahıra neredeyse her yerden çıkabiliyor ve tarım alanlarına zarar veriyor. Ayrıca saldığı kötü koku da çevrede rahatsızlık yaratmaktadır.

9.jpg

Bölgede tarımla uğraşan 103 yaşındaki Naciye Aydın, bu denli bir verim kaybını ilk kez yaşadıklarını söyledi. Zeki Aydın ise, mısır bahçelerinde yaşanan verim kaybının ilk defa gerçekleştiğini ifade ederek, böceklerin köylülerin hayatını olumsuz etkilediğini belirtti. Böceklerin evlere girmeye hazırlandığı dönemlerde insanlarda psikolojik etki yarattığını da dile getirdi. Köylüler, devlet yetkililerinden bu duruma bir çözüm bulmalarını talep ediyorlar.

10.jpg

"BÖCEKLER GÜRCİSTAN’DAN GELİYOR"

Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskender ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“Gürcistan ile sınır komşusu olmamızdan kaynaklı bu ülkeden gelen böcekler ilimizin sınır ilçelerini adeta istila etmiş durumda. Sınır köylerimizde kafesler koyduk. Günlük ve haftalık olarak takıp ettik. Bu zararlıları poşetleyerek gramajını aldıktan sonra not ettik. Samsun’da endüstriye gönderdik. Bölgemizde hangi noktalardan geçtiği tespit ettik. Çalışmalarımız sürüyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN