Bu Çiçeklere Zarar Verirseniz Yandınız! Kum Zambaklarına Hasar Vermenin Cezası 80 bin TL'yi buluyor

Sakarya'nın bir ilçesi olan Kocaali'de nesli tükenmekte olan bu çiçeklere zarar vermenin cezası dudak uçuklatıyor. Nesli tükenmekte olan bu çiçekler Dünya Doğa Koruma Birliğince koruma altına alınırken o çiçeği görenler ise görüntüsüne ve kokusuna hayran kalıyor. İşte Dünyada sadece Kocaali'de yetişen ve Kocaali sahillerine renk katan Kum zambakları.

Oldukça uzun sayılan, 16 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan Kocaali ilçesinde nesli tükenmekte olan çok nadir bir çiçek türü yetişiyor.

Kendi kendine Kocaali sahillerinde yetişebilen Kum zambakları özellikle de Temmuz ve Ağustos aylarında kendiliğinden açıyor ve insanları görüntüsü ve kokusuyla büyülüyor. Endemik bitki türü olan kum zambakları ise neslinin tükenme tehlikesi altına olmasının ardından Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alındı ve plaja gelen misafirlerin de bilgilendirilmesi için farklı noktalarda birçok uyarı levhası yapıldı.

Bu çiçeklere zarar vermenin cezası 80 bin TL'yi buluyor!

Nesli tükenmekte olan bu nadir çiçeklere zarar vermenin cezası ise 80 bin TL'yi buluyor. Sahile gelen Elektrik Mühendisi Seda Çevik, “Kum zambakları bu bölgede yetişen güzel ve bildiğim kadarıyla endemik bir bitki. Yani yerinden edildiği zaman başka bir yerde yetişmeyen ve nesli tükenmekte olan bir bitki. Yoğun bir şekilde yetişiyor Kocaali sahil bölgesinde ve koruma altında olduğunu biliyoruz. İnsanların da buna dikkat etmesi gerekir. Burası için önemli bir güzellik” dedi.

"Kocaali kum zambaklarının ana vatanı gibi"

Öğretmen Sade Şahin ise, “Kocaali kum zambaklarının ana vatanı gibi, bol miktarda var. Ancak bunları korumamız gerekiyor. Eğer biz bunlara hassasiyet gösterirsek bu bitkilerinde soyunu devam ettirebileceğini düşünüyoruz. Endemik bir bitki kum zambağı. Dolayısıyla buradan koparılması, taşınması zarar verecek ve zamanla bunun tükenmesine sebep olacak. Özellikle ben öğretmen olarak çocuklarımızın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu güzelliği kaybetmemek için sahip çıkmamız gerekiyor” diye konuştu.

Doğa harikası Kum Zambakları ise ana vatanı Kocaali'de böyle görüntülendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN