Bu geceyi evde mi dışarda mı geçirelim? İstanbul sallandı! Prof. Dr. Osman Bektaş uyardı

Bu geceyi evde mi dışarda mı geçirelim? İstanbul sallandı! Prof. Dr. Osman Bektaş uyardı

İstanbul sallandı, herkes panik oldu. İstanbulluların aklında tek bir soru var, “Bu geceyi evde mi dışarda mı geçirelim?”. Beklenen açıklama ve uyarı Prof. Dr. Osman Bektaş’tan geldi…

ESMAGÜL KOÇAK

Marmara Denizi'nde, Silivri açıklarında meydana gelen 3,9 büyüklüğündeki deprem, İstanbulluları tedirgin ederken, konunun uzmanından önemli bir açıklama geldi. Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla hem depremin bilimsel analizini yaptı hem de endişeli vatandaşların "Evde mi kalalım, dışarı mı çıkalım?" sorusuna net bir yanıt verdi.

"ANLAMI BÜYÜK DEPREM": FAY ENERJİSİNİ HARCIYOR

Prof. Dr. Bektaş, Silivri'nin 28 km güneyinde, 14 km derinlikte meydana gelen depremin, daha önceki 6,2'lik Silivri depremiyle (7 km derinlikte) karşılaştırıldığında önemli bir detayı ortaya koyduğunu belirtti. Bektaş'a göre, 14 km derinlikte oluşan bu artçı deprem, dünyaca ünlü uzman Uchida'nın Batı Marmara için önerdiği "creep" (sürünme) modelini destekliyor.

Bektaş, "20 km kalınlığındaki sismik kabuk (deprem üreten katman) 7 km derinliğe kadar kilitli olup orta büyüklükte (M 6,2) deprem enerjisi üretebiliyor. 7-13/14 km'lik kısmında ise fay sürünerek M 3,9 gibi deprem enerjisi harcıyor," ifadelerini kullandı. Bu sürünme mekanizmasının, fayın kilitli kısmında daha büyük enerji birikmesini engelleyerek, İstanbul'u 6,2'den daha büyük bir depremden koruduğunu vurguladı.

yeni-proje-26.jpg

VATANDAŞ SORDU, BEKTAŞ CEVAPLADI: "EVDE KALIN!"

Depremin ardından vatandaşlardan gelen "Bu gece evde mi, yoksa dışarıda mı kalalım? Depremden korkuyoruz," şeklindeki endişeli sorular üzerine Prof. Dr. Bektaş, yeni bir paylaşım yaparak net bir tavsiye verdi:

"Evde kalın. Niçin? 3,9 depremi tıpkı 6,2 depremi gibi Silivri açıklarında fayın sürünerek deprem enerjisini harcadığını gösterir."

Bektaş, bu spesifik depremin, fayın kilitlenip büyük bir deprem için enerji biriktirdiği anlamına gelmediğini, tam tersine daha derinlerdeki sürünme bölgesinde biriken enerjinin küçük depremlerle boşaldığını gösterdiğini belirtti. Bu nedenle, bu deprem özelinde paniğe kapılıp dışarı çıkmaya gerek olmadığını ifade etti.

yeni-proje-27.jpg

"PANİK YOK, GEÇMİŞ OLSUN"

Prof. Dr. Osman Bektaş, depremin bilimsel anlamını açıklayarak ve fayın bu bölgedeki davranışına dikkat çekerek vatandaşları sakin olmaya davet etti ve "Panik yok. Geçmiş olsun," mesajını yineledi. Bektaş'ın açıklamaları, deprem sonrası yaşanan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve bilimsel verilere dayalı bir perspektif sunmak açısından önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN