Erzurum’daki bir kahvehane, satranç oynamayı sevenlerin buluşma noktası oldu. Merkez Yakutiye ilçesi Rabiana Mahallesi’ndeki kahvehane, hizmete başladığı ilk günden beri satranç tutkunlarının buluşma noktası oldu. 50 yaş üzeri müdavimler, sabahın ilk saatleri itibarıyla masaların başına geçerek taşları ustalıkla diziyorlar.
ANILAR TAZELENİYOR DOSTLUKLAR GÜÇLENİYOR
Kahvehanede sadece satranç oynanmıyor, anılar tazelenirken dostluklar da güçleniyor. Oyuncuların yanına geçen izleyiciler, zaman zaman heyecana kapılarak hamlelerle ilgili yorumda bulunuyorlar. Bu da mekana alışılmış kahvehane sessizliğinin dışında, canlı ve samimi bir hava katıyor.
Çoğunluğu satrancı çocukken öğrenen oyuncular, çaylarını içerken yılların birikimini de tahtaya yansıtıyor.
Aralarında çok iyi satranç oynayanlar olduğunu belirten kahvehane sahibi Melik Şahin, AA muhabirine,
"Satrancın yanında damayı da çok güzel oynayanlar var. 75 yaşında dedelerimiz oynuyorlar. Gençlerin bu kadar iyi oynayacaklarını tahmin etmiyorum. Her sabah 07.30'da geliyorum. Saat 10.00 gibi satranç oynayanlar geliyor. Onlar 17.00'a kadar burada oynarlar. Her günümüz böyle geçiyor. Burada olan herkes de satranç oynamayı bilir. İzleyenler de oluyor. İzleyenlerden bazen oyuna müdahaleler oluyor. Kavga filan olmaz. Bazen tansiyonlar da yükseliyor. Hemen bir çay vererek ortamı yatıştırıyoruz. Erzurum'da eskiden kahvehanelerde satranç turnuvaları düzenlenirdi. Şimdi onların hepsi dağıldı. Bu geleneğin son temsilcisi olarak bir tek bizim kahvehanemiz kaldı. Erzurum'da böyle çoklu olarak oynatan bir tek burası var" dedi.
“50 YILDIR OYNUYORUM”
50 yıldır satranç oynayan Muhlis Ateş, "50 yıldır satranç oynuyorum. Burası bizim mekanımız. Bizde okey filan oynanmaz. Namaz vakitleri hariç tüm saatlerde buradayız. Ezan okunmaya başlayınca herkes namaza gider sonra namazdan çıkar gelir" ifadelerini kullandı.
