Çay üreticisi isyanda: İşçi alamıyoruz, gübre fiyatları aldı başını gitti, yaş çay alım fiyatı çok düşük

Çay üreticisi isyanda: İşçi alamıyoruz, gübre fiyatları aldı başını gitti, yaş çay alım fiyatı çok düşük

Rizeli çay üreticileri seçim çalışmaları kapsamında bölgeye giden CHP'lilere dert yandı. Erdoğan'ın yaş çay alım fiyatına 11 lira 30 kuruş vermesine tepki gösteren üreticiler "'Sen kimsin ki Allah’ın vermiş olduğu rızka kota koyuyorsun? Ben gelir gelmez o kotayı kaldıracağım’ demişti ama tam tersine kotayı arttırdı, daha az çay alıyor bizden" dedi. Üreticiler "Perişan bir durumumuz var, işçi alamıyoruz yevmiyeler fazla, gübre fiyatları aldı başını gitti" diyerek isyan etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaş çay alım fiyatını açıklamış "Bu yıl için destek ödemesiyle birlikte yaş çay alım fiyatını kilo başına yüzde 64 artırarak, 11 lira 30 kuruşa çıkartıyoruz" demişti. Üreticinin beklentisi artış için 15 ila 18 arası bir rakamdı.

CHP'li bir heyet de seçim çalışmaları kapsamında Rizeli çay üreticisinin derdini dinledi. CHP heyeti, çay üreticilerinin sorunlarını dinlerken, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çay üreticilerine yaş çay alım fiyatının 15 TL’ye yükseltilmesi, gübre maliyetlerinin yarısının devlet tarafından desteklenmesi, çayda taban fiyat uygulaması ve ÇAYKUR’un mevsimlik işçilerine kadro vaatlerini anlattı.

'EN DÜŞÜK 15 LİRA OLMALI'

CHP Rize Gençlik Kolları Başkanı Muharrem Diler, yaş çay alım fiyatının belirlenmesi hususunda sivil toplum kuruluşları ve ziraat odalarıyla birlikte çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Diler, “Çayın maliyeti ve enflasyonu göz önüne aldığımızda kilo başına yaş çay alım bedelinin en düşük 15 TL olması gerektiğini ve ayrıca yüzde elli de gübre desteği vereceğimizi söylemiştik. Şu anda yaş çay alım fiyatı kilo başına 11.30 TL. Bu konuda sıkıntılarınız olduğunu biliyoruz, eminim ki 28 Mayıs’tan itibaren bu sorunların hepsini hep beraber aşacağız. Bu konuda bizler de sizlere destek vereceğiz” dedi.

ÜRETİCİ ERDOĞAN'I SEÇİM VAADİ ÜZERİNDEN ELEŞTİRDİ

Çay üreticisi Şerafettin Bilgi ise şunları söyledi:

2002 yılında Tayyip Erdoğan Rize’ye geldiği zaman, CHP ve MHP hükümeti kota koymuştu çaya, Erdoğan ‘Sen kimsin ki Allah’ın vermiş olduğu rızka kota koyuyorsun? Ben gelir gelmez o kotayı kaldıracağım’ demişti ama tam tersine kotayı arttırdı, daha az çay alıyor bizden. Çay budamasını şart koştu. Budamayı şart koşması çayın kalitesini bozdu çünkü çaylıklar ufak olduğu zaman ot içinde kalıyor. Bu oyu ayrıntılı temizleyemiyoruz. O yüzden çaya ot karışıyor ve çayın kalitesi düşüyor.

'MİLLET AZ VERENİN PEŞİNDEN GİDİYOR'

Çay alım fiyatına 11,30 TL vermedi, üreticinin eline geçen 10.58 TL. 12.500 TL’ye çay gübresi alıyoruz. Bu fiyat hiç yeterli değil. Üretici memnun olmadı. Ben hiçbir partiye üye değilim ama bizim halkımıza hayret ediyorum. Birisi kilo başına yaş çay alım fiyatına 15 TL verecek diğer 11 TL bile vermedi. Birisi vatandaş kurban kessin diye 15 bin TL ikramiye verecek emekliye diğeri 2 bin TL’de bıraktı. Hala bu millet az verenin peşinde gidiyor, vatandaşı düşünenin peşinde gitmeyenleri ben anlamıyorum.

Bu yüzden önce bu halkı bilinçlendirmemiz lazım. Özel sektör üreticinin çayını 10 TL’ye alsa amenna. Bugün yoklukta 10 TL’ye alıyor yarın çay bollaştığı zaman 7 TL’ye düşecek. Devlet’in kota uygulaması seni özel sektöre mahkûm ediyor. Benim bir dönüm çaylığım bir ton veriyorsa ÇAYKUR bunun 500 kilosunu alıyor, diğer 500 kiloyu ne yapacağım ben? Özel sektöre vereceğim. Buna mecbur bırakıyorlar bizi, özel sektör de bana bu paradan ister ver ister verme diyor. Parayı bir sene sonra verecek, o zamana kadar da enflasyon karşısında paranın değeri düşecek. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok. Düzeni değiştirelim ama emekçinin lehine değiştirelim. Emekçi kazanacak, emek sarf edenin kazanması lazım bütün mesele bu.”

'PERİŞAN BİR DURUMUMUZ VAR'

Diğer çay üreticileri ise “Kılıçdaroğlu'nun oraya gelmesini istiyoruz, çayımız için iyi olacağını düşünüyoruz. Perişan bir durumumuz var, işçi alamıyoruz yevmiyeler fazla, gübre fiyatları aldı başını gitti. Kaliteli gübre veremedik çaya, ucuz gübre verimi düşürüyor. Bir buçuk ton gübre vuruyorduk, dokuz yüz kiloya düşürmek zorunda kaldık çünkü gübre pahalı, alamıyoruz. Şu anda umutlarımız Kılıçdaroğlu ile inşallah başaracağız” görüşlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN