Deprem sonrası deniz seviyesinin yükseldiği İskenderun'da tsunami tehlikesi mi var?

Deprem sonrası deniz seviyesinin yükseldiği İskenderun'da tsunami tehlikesi mi var?

Kahramanmaraş depremleri sonrası Hatay İskenderun'da deniz seviyesi yükseldi. Bunun ardından akıllara 'Tsunami mi olacak?' sorusu geldi. Doç. Dr. Ergin Ulutaş, konu hakkında açıklamalarda bulunurken, "Orayı etkileyecek boyutta bir değişim yaratmaz, sadece denizde bir değişim yarattı sayılır" ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetlerindeki depremler, Hatay’da da büyük yıkıma sebep oldu. Hatay’da hala arama-kurtarma çalışmaları devam ederken hala sayısı tahmin edilemeyecek düzeyde insan enkaz altında kurtarılmayı bekliyor.

İSKENDERUN’DA SU SEVİYESİ YÜKSELDİ

Depremlerin meydana gelmesinden sonra korkutan görüntüler ortaya çıkmıştı. Hatay’ın deniz kenarında olan ilçelerinden biri olan İskenderun’da su seviyesi yükseldi. Bunun sonucunda iş yerleri ve sokaklar boşaltılmıştı.

1-29-3.jpg

Her ne kadar bugün, sular geri çekilse de akıllara, ‘Tsunami mi olacak?’ sorusu geldi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergin Ulutaş, İskenderun’da deniz seviyesinin yükselmesi hakkında bilgi verdi.

Bölgede yaşananlara dair net yorumlar yapılabilmesi için saha inceleme sonuçlarının beklenmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ulutaş, deniz seviyesinin yükselmesinin ardında yatan ihtimalleri de sıraladı.

‘FAYLANMA KARADA OLUŞTU’

Uzmanlık alanının tsunamiler, deniz içi faylanmalar ve deniz tabanındaki değişiklikler olduğunu anlatan Ulutaş, İskenderun’da yaşanan durumun bir tsunami olmadığını, tsunami olsaydı bir fayın deniz tabanını kırmış olması veya denize çok yakın olması gerektiğini söyledi.

Milliyet'in haberine göre, Ulutaş "Burada faylanma karada oluştu. Yani denizde kırılma olmadığı için ciddi bir dalga değişimi olması mümkün değil. Çok az bir dalga değişimi yaşanabilir, onu da yaptığımız ölçümlerde 10 ila 12 cm civarında ölçtük. Ancak bu orayı etkileyecek boyutta bir değişim yaratmaz, sadece denizde bir değişim yarattı sayılır" dedi.

6-20-2.jpg

Bu yaşananın bir gelgit olmuş olması halinde sürekli olması gerektiğine ve suyun pek çok yerde karadan içeri girmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ergin Ulutaş, "Şu an tespit edildiği kadarıyla bu durumun sadece İskenderun’da yaşandığını biliyoruz. Bunun sebebi deniz tabanında sıvılaşma olabilir. Yani deniz içi malzemenin depremin tekrarlı ve aşırı sarsıntı yükü sonucunda sıvılaşma dediğimiz olayın olmuş olabileceği tahmin ediliyor. Depremden önce denge halinde olan malzeme, depremin ardından boşluk suyu basıncıyla birlikte dengesiz davranmaya başlamış olabilir" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN