6 Şubat depremlerinin üzerinden 22 ay geçti. Hatay Antakya'da 121 kişiye mezar olan Farklı Yaşam Rende Sitesi'yle ilgili iddianame aylar sonra hazırlandı. İddianamede 8 kişi hakkında "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.
Hatay’ın Antakya ilçesinde 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerinde, Farklı Yaşam Rende Sitesi’nin A ve B bloklarının yıkılması sonucu 121 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi ise yaralanmıştı.
Depremde yaşanan facianın ardından, siteyle ilgili olarak hazırlanan iddianame, 22 ay sonra nihayet hazırlandı.
İddianamede, 8 şüpheli hakkında "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla 15’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.
İDDİANAMEDE 8 KİŞİ HAKKINDA 15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, müteahhit Fevzi Yılmaz, şantiye şefi Timur Doğan, yapı denetim firması yetkilisi Ergun Eray, betonarme proje müellifi İnal Büyükaşık, inşaat mühendisi Özcan Sökmen, zemin etüt raporu müellifi Salih Zorsu, yapı sahipleri Arif Sami Rende ve Hülya Rende’nin "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan yargılanması isteniyor.
Mahkeme, iddianameyi kabul ederek, davanın açılmasına karar verdi.
MÜTEAHHİT YILMAZ VE YAPI SAHİBİ RENDE FİRARDA
ANKA Haber Ajansı’ndan Mehmet Oflaz'ın ulaştığı bilgiye göre, müteahhit Fevzi Yılmaz ve yapı sahibi Hülya Rende hakkında yakalama kararı çıkarılmış durumda. Yılmaz, 28 Şubat 2023’te, Rende ise 17 Temmuz 2023’te aranmaya başlandı.
İddianamede, Atatürk Üniversitesi’ndeki akademisyenler tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna yer verildi. Bu raporda, müteahhit, şantiye şefi ve yapı denetim firması yetkililerinin "asli kusurlu" diğer bazı kişilerin ise "tali kusurlu" olduğu belirtildi.
ŞÜPHELİLERİN KUSURLARI VE İDDİALAR
İddianamede, şüpheliler hakkında tespit edilen kusurlar detaylı şekilde sıralandı. Şantiye şefi Timur Doğan, projeye aykırı imalatlar yaparak binada "kısa kolon" oluşumuna sebep oldu. Betonarme proje müellifi İnal Büyükaşık, taşıyıcı sistemde kritik hatalar yaparak yapının burulma riskini artırdı. Yapı denetim firması yetkilileri Ergun Eray ve Özcan Sökmen, bu kusurları denetim sırasında engellemeyerek önemli ihmallerde bulundu. Ayrıca, zemin etüt raporunu hazırlayan Salih Zorsu'nun yeterli sondaj yapmadan raporu hazırladığı da belirtildi.
Yapı sahiplerinden Arif Sami Rende ve Hülya Rende’nin ise, anaokulunda yaptıkları tadilat sırasında taşıyıcı sistemde zarar verdikleri ve bunun yapının stabilitesini olumsuz etkilediği ifade edildi.
SAVCIDAN ÇARPICI DEĞERLENDİRME
Savcı, şüphelilerin, "gerçekleşebilecek bir depremde binanın yıkılabileceğini öngörebilecek durumda oldukları" sonucuna varıldığını belirtti. İddianamede, bu eylemler sonucunda meydana gelen ölümler ve yaralanmaların, şüphelilerin sorumluluğunda olduğuna dikkat çekildi.
"Şüpheliler, birinci derece deprem bölgesinde gerçekleştirilen bu projede gereken özeni göstermeyerek ölümlere neden oldular" denildi.
DAVA SÜRECİ VE TUTUKLU DURUM
Dosya kapsamında şu an için tutuklu sanık bulunmuyor. Ancak, Farklı Yaşam Rende Sitesi’ndeki facia nedeniyle açılan davanın ilk duruşması önümüzdeki günlerde Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Hatay’daki depremin ardından, 24 Şubat 2023’te tutuklanan sanıklardan Arif Sami Rende, 26 Temmuz 2023’te serbest bırakılmıştı.