DİSK Genel-İş’ten basın açıklaması: “Belediye şirket işçisine seçimden önce kadro istiyoruz”

DİSK Genel-İş’ten basın açıklaması: “Belediye şirket işçisine seçimden önce kadro istiyoruz”

DİSK/Genel-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı, yaptığı basın açıklamasında belediye şirket işçilerinin kamu işçisi olduğunu, kadro istediklerini bir kez daha ifade etti.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı, Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasında belediye şirket işçilerine kadro taleplerini anlattı. Seçim öncesi siyasal iktidarın verdiği müjdeler arasında belediye işçisinin bulunmadığını belirterek, “Belediye şirket işçilerine kadro talebimizi bu gün bu meydandan kez daha hep birlikte haykırıyoruz.” dedi. Başkan Ovalı yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi;

BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİNE KADRO TALEBİMİZİ HAYKIRIYORUZ

Dünyamız; Kapitalizm denilen bu düzenin artık tükendiğini, iflas ettiğini haykırmaktadır. Zenginleri daha zengin eden Neo liberal politikalar, yoksulları, dar gelirlileri, biz bağımlı çalışanları ise açlık ve sefalete mahkûm etmiştir. Bu çürümüş düzen sadece ve sadece patronları çok, daha çok zengin yapmanın düzeni olmaktadır.

Siyasal iktidar, her yeni gün toplumun Belediye şirket işçilerinden başka diğer kesimlerine müjde diye yeni haberler vermekte, Belediye Memurlarına sosyal denge tazminatı, sözleşmeli personele kadro, Belediye Şirket işçileri dışında ki khk lıya kadro, 1999 öncesi sgk girişliye eyt, en düşük emekli maaşı 7500 tL, asgari ücrete 2. Dilim zam, yapılandırma, vb. haklar.

Siyasal iktidarın bu ardı arkası kesilmeyen müjdelerinin arasında biz Belediye şirket işçilerinin ve Belediye işçilerinin olmadığını büyük bir üzüntü ile görüyor, derinden etkileniyoruz. Ülkemiz, 14.Mayıs.2023 de yapılacak seçim virajına girerken Ailelerimizle birlikte 4 milyona yakın bir emekçi kesimi olan Belediye Şirket işçilerinin ve Belediye işçilerinin bu seçim matematiğinin içerisinde olmaması bizleri derinden üzüyor.

Seçim öncesi toplumun bütün kesimleri kendilerine hükümetin programında yer bulurken, Belediye şirket işçilerimizin kadro talebi kendisine yer bulamamıştır. Toplumun asıl mağduru belediye şirket işçileridir. 696 Sayılı khk kadro değildir. Bu sürekli işçilik meselesi sadece sürekli işçiliktir.

KADRO HAKKIMIZIN VERİLMESİNİ SEÇİMLERDEN ÖNCE İSTİYORUZ.

Belediye Şirket İşçilerine Kadro hakkı ertelenebilecek ya da seçimlerden sonraya bırakılabilecek bir konu değildir. Sendikamız Belediye Şirket işçileri ile birlikte bu meseleyi esaslı olarak takip etmekte hükümetten bu konuda bir sonuca gitmelerini istemektedir. Buradan tekrar ediyorum Sendikamız Genel Merkezinin siyasi partilere daha birkaç gün önce verdiği bu konudaki kanun teklifinin TBMM genel kuruluna getirilerek yasalaşmasını Anamızın Ak sütü gibi helal olan kadro hakkımızın verilmesini 2023 seçimlerinden önce istiyoruz.

Arkadaşlarımızı mağdurdur, Başta 52 günlük ilave tediye hakları yoktur. Bu durum aynı kurumlarda çalışan işçiler arasında ayrımcılıktır. İş barışını bozan bir olgudur. İlave tediye kanunu diye bilinen 6772 sayılı kanuna acilen Belediye iktisadi teşekkülleri de eklenerek bu durum çözülmelidir.

Kıdem tazminatı Kırmızı çizgimiz olmakla birlikte, Önceki yıllarda hizmet süresini tamamlayan bir işçi Kıdem Tazminatı ödeneği ölçeğinde barınacağı bir ev alabilirken bu gün için enflasyon nedeniyle bu mümkün olmamaktadır. Siyasal iktidardan kıdem tazminatı tutarlarının bu ölçekte yeniden güncellenmesini talep ediyoruz.

Ayıca belediyelerde ürettikleri hizmete baktığımızda fiilen yaptıkları işler açısından bütün Belediye işçileri devlet işçisidir. Bu durumu bizler çıplak göz ile görebiliyoruz. Belediye işçileri de Devlet eliyle yapılması gereken iş ve işlemleri yapmaktadır. Belediye İşçileri de memurlar gibi devlet adına imza atmalı. Hükümetin verdiği genel hak ve menfaatlerden yararlanmalıdır.

VERGİDE ADALET İSTİYORUZ

Diğer bir önemli konuda vergi adaletsizliğinin işçiler ve emekçiler üzerindeki yüküdür. Türkiye’de vergi adaletsizliği her geçen gün derinleşiyor. İşçilerin altında kaldıkları vergi yükü ve gelir dağılımı adaletsizdir. Zengin ve varlıklı rant çevreleri daha az vergi öderken, toplumun diğer kesimleri daha çok vergi ödüyor. Bu oran, gelişmiş ülkelerde ise tam tersidir.

Bunun doğrudan bir sonucu olarak, ülkemizde bordrolu çalışan kesimin aylık ücretleri, verginin yılsonuna doğru, vergi dilimlerinin yükselerek artması sebebiyle yılın ikinci yarısında ücretler sürekli düşmektedir. Ayrıca yılın ilk aylarındaki ödemelerimize kıyasla yılın son aylarında ödediğimiz su, gaz gibi faturalar güncellemeler gibi sebeplerle artıyor, gelirimiz vergi nedeniyle düşüyor. Bu durum çalışan sınıf için yıldan yıla ekonomik açıdan ağırlaşan bir hal almaktadır.

Bizler her ay ayni ücreti, maaşı kazananlar için Adaletli bir vergi sisteminde olması gereken temel ilke “az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasıdır.” Son 10 yıllık süreçte toplanan vergilerin yüzde 92’sini ücretliler ödemiştir. Buna karşın bütçeden yapılan harcamalar sermaye sınıfına yoğunluktadır. Emekçiler bütçeden eğitim, sağlık, ulaşım gibi hizmetleri ucuz ve nitelikli olarak alamamaktadır.

VERGİ ADALETİ ŞART!

Emek üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. Vergi adaleti sağlanmalıdır. Çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınan; karın-rantın-faizin vergilendirilmesine dayanan bir vergi sistemi kurulmalıdır. İşçi sınıfı olarak; Baharı da Getireceğiz, Umudu da Yeşerteceğiz!

İşçilerin talebi, emekçilerin, halkın ve toplumun ihtiyaçlarını önceleyen eşitlikçi, demokratik, kamucu ve sosyal adalet ilkelerine dayanan yeni bir toplumsal düzendir.

Basın açıklamamıza son verirken yaşadığımız, Bütün bu gerçekliklerin gözü önünde ülkemizde işçi sınıfına önderlik eden başta Abdullah Baştürk ile Kemal Türkler’i ve direnişlerde ve mücadelede yitirdiğimiz tüm yoldaşlarımızı saygıyla anıyoruz”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN